10 érdekes tény az idei dalversenyünkről

2016.02.09. 07:07

Múlt héten összeállt a Stenk idei dalversenyének mezőnye: több mint 180 zenekar, illetve előadó jelentkezett, sőt, a saját dolgunkat nehezítve mi is neveztünk néhány számot, így egy több mint kétszáztételes listából kellett kiválogatnunk a legígéretesebbeket.

A harminc legjobbnak talált számot már ismertettük, és a verseny napokon belül tovább folytatódik. Addig is összegyűjtöttünk néhány az idei – többek szerint is kivételesen erős – mezőnnyel kapcsolatos érdekességet.

A Stenk-dalverseny idei mezőnye

MYGL
Felső Tízezer
Papaver Cousins
The Tinkers
Belau
Dope Calypso
Szabó Benedek és a Galaxisok
Fran Palermo
Jónás Vera
Agavoid
Hó Márton és a Jégkorszak
Passed
Kőszívű Ember Fiai
I Am Soyuz
TEJ
Monkeyneck
No Eves
Hello Hurricane
The Couple
Puma Danger
Nyolcadikosok
Panel Surfers
Unknown Child
MRBL
Undertheskin
Volkova Sisters
Fake Shakes
Bulbs
Skeemers
Mihaszna

Meghallgatom őket Spotify-on vagy a Youtube-playlistben.

1. A Tej eredetileg tavaly nevezett, de csak idén jutott versenybe

A Tej mögött álló Pálinkás Tamás direkt a tavalyi dalversenyünkre dobta ki a Szegény fiú című dalát, amit bármennyire is szerettünk, sajnos, nem indíthattuk. Ez hogyan történhetett?  A papírforma azt követelte, hogy csakis 2014 első és utolsó napja között bemutatott dallal lehet indulni, a Szegény fiú pedig annyira friss volt, hogy csak 2015 első napjaiban került ki a netre. Így az előválogató során hiába kapott nagyon jó pontokat, végül ki kellett vennünk az akkori mezőnyből. A szívünk majd' megszakadt, és csak arra tudtunk gondolni mi is, hogy "szegény fiú".

2. Egymás ellen indul a MYGL és a MYGL (egyik) énekese

Szőke Barna elektronikus szerzeményeire eleinte a szépreményű énekes-dalszerző, Hó Márton énekelt rá, aki viszont most a saját projektjével, a Jégkorszakkal és az 1981 című dalával indult a versenyen. A MYGL viszont nem maradt egyedül, hiszen időközben felfedezett magának egy másik énekes-gitárost Barkóczi Noémi személyében. További érdekesség, hogy Hó Márton zenekarában, a Jégkorszakban viszont továbbra is Szőke Barna gitározik. Lehet még követni, ugye?

Ez a Hó Márton és a Jégkorszak idei száma

Ez meg a MYGL, ezúttal Barkóczi Noémival

3. Szabó Benedek is a saját zenésztársával versenyez

Két másik zenekar háza táján is hasonló helyzet áll fenn, mint MYGL-éknél:  Sallai Laci a Felső Tízezer nevű, viszonylag új zenekarával indult a dalversenyünkön, viszont közben Szabó Benedek zenekarához, a Galaxisokhoz is csatlakozott, ami szintén versenyben van A teljesség felé című dalával.

Ez a Szabó Benedek és a Galaxisok, amiben Sallai Laci gitározik

Ez pedig a Felső tízezer, amiben Sallai Laci a frontember

4. A Tinkersben van a legnagyobb korkülönbség a tagok között

Az indulók közül talán a Tinkers lepett meg minket a legjobban: előbb azzal, hogy még csak véletlenül sem hallottunk róluk, később pedig azzal, hogy a 36 éves dobos akár a frontember apukája is lehetne. Pont kétszer annyi idős ugyanis, így a 18 éves fiatalember és közte épp 18 év korkülönbség van. A tanulság: a generációs különbségek áthidalhatók.

5. A The Couple szinte a semmiből indult

A verseny indulása előtt gondosan dokumentáltuk, hogy melyik zenekar hány Facebook-lájkkal indult, és hogy a nevezett dal épp hány lejátszással rendelkezett az adott felületen, amit majd a döntő utáni számadatokkal is összevetünk, és bizonyára további rendkívül izgalmas érdekességeket kapunk majd. Amin nagyot néztünk, hogy a Couple együttes For a Minute című száma csupán 16 megtekintésnél tartott az induláskor – igaz, friss feltöltésről van szó.

6. A mezőnyből a Belaut hallották legtöbben

A táblázatunkból derült ki az is, hogy a mezőny tagjai közül a Belau és Hegyi Dóri közös dalának klipjét több mint 87 ezren látták csak a Vimeón. Az Island of Promise videója később a YouTube-ra is felkerült, ahol mostanáig csaknem 130 ezer lejátszást hozott össze. A klip egyébként nálunk, a Stenken debütált, és a Sorstalanságból is ismert Nagy Marcell volt az operatőrje. És egy meztelen lány a klip főszereplője, talán ez is szerepet játszott a népszerűségben.

BELAU ft. Hegyi Dóri: Island of promise from Belau on Vimeo.

7. Meztelen nő nélkül is lehet valami sikeres

Az Island of Promise-nak persze könnyű dolga volt, hiszen az internetes bölcselet úgy tartja, hogy egy meztelen lánnyal gyakorlatilag bármit el lehet adni.  Monkeyneck és a birminghami Call Me Unique közös dalának klipjében viszont nincsenek fedetlen testrészek, csak a Víziváros néhány részlete és a Sziget K-hídja látható benne, a verseny múltheti indulásakor mégis 85 ezren látták, ez a szám pedig azóta 90 ezer fölé emelkedett. Tényleg nem szeretnénk fölöslegesen rajolni, de ez a klip is nálunk volt először látható.  

8. A Fran Palermo a kezdetektől velünk van

Természetesen az idei mezőnyben is feltűnnek olyan előadók, amelyek már a korábbi versenyeken is indultak, ilyen például a Bulbs, a Hello Hurricane vagy a Puma Danger. A legnagyobb visszatérő azonban a Fran Palermo, ők az eddigi mindhárom dalversenyünkben bejutottak a legjobb harminc közé.

9. A majdnem-döntősök idén csak majdnem idultak

Tavalyelőtt is a legjobb 30-ban indult, de tavaly már magabiztosan menetelt a legjobb négy közé a Gustave Tiger, a döntőn mégsem léptek fel, mert akkor már az austini SXSW fesztiválon játszottak. A Gustave Tiger az idei dalversenyen nem szerepel, énekesnőjük, Szurcsik Erika azonban az Unknown Child nevű szólóprojektjével igen. A zenekar egyébként a 2015-ös gálán ugyan nem szerepelt, a nyolcaddöntőn azonban még felléptek:

  Ez pedig Szurcsik Erika szólóprojektje:

10. Angolul jobban szeretünk énekelni // Jobban szeretjük, ha angolul énekelnek nekünk

Egyik olvasónk hívta fel rá a figyelmünket, hogy az idei mezőnyben komoly kisebbségbe kerültek a magyar nyelvű dalok. A harminc számból egész pontosan mindössze nyolc íródott magyarul (MYGL, Felső Tízezer, Szabó Benedek, Hó Márton, Kőszívű ember fiai, TEJ, Fake Shakes, Mihaszna) a többi mind angolul született. "Ennyire rosszak a magyar nyelven íródott dalok, vagy ennyivel jobban szeretünk angolul énekelni?" – tette fel a kérdést Áron. Komolyan nem tudjuk a választ. De ez a szám angolul van:

Ne maradjon le semmiről!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.