Ezt a bulit biztosan nem fújják le a rendőrök

2016.03.22. 16:30

Egyre közelebb a Stenk dalversenyének döntője: húsvétvasárnap a Király utcai Kuplungban fog eldőlni, hogy ki írta a tavalyi év legjobb magyar dalát. Az ingyenbuli során a finalisták koncerteznek majd, a szakmai zsűri pedig eldönti, hogy melyik zenekar léphet majd fel a Szigeten – ez ugyanis a verseny fődíja.

A döntőbe jutott fellépőket a múlt hét óta egyesével mutatjuk be a Stenken: a Sallai Laci vezette Felső Tízezer és a soktagú Fran Palermo után ezúttal Bozóky Felicia zsűrit elbűvölő projektje, az I Am Soyuz következik.

Felicia gyerekkora egy részét Svédország északi részén töltötte, majd délebbre húzódott, és Umeåban telepedett le, ahonnan aztán tizenévesen Stockholmba került. Zenei karrierjét, némi túlzással, egy zsebpénzből vásárolt Offspring-kazetta indította el, de innen azért, szerencsére, jóval messzebbre sodródott. Egész pontosan az űrig: saját, ukulelén, gitáron, melodikán, kalimbán (satöbbin) előadott dalaira legalábbis űrpopként hivatkozik a multi-instrumentalista.

A pop a műfaj, az űr pedig inkább azt a hangulatot jellemzi, ami a zenémben jelen van

– mondta nemrég egy interjúban.

Felicia utazgatásai közepette sok helyen megfordult már a világban: játszott már például 400 méter magasan egy repülőn, a magyar SXSW-ként emlegetett Rakéta fesztiválon, vagy épp  a mexikói tengerparton svéd nyugdíjasoknak, bár ennek a koncertnek végül egy rendőr vetett véget. Feliciának nem ez volt az egyetlen kalandja a hatóságokkal, néhány éve az I Am Soyuz is nekik köszönhetően született meg, amikor New Orleansból, a texasi határon át, Mexikóba buszozott.

Hirtelen megállt a busz, és az őrök odajöttek hozzám, hogy szálljak le. Egyedül voltam "gringa" tehát nem mexikói, sőt, talán az egyetlen, aki tudott angolul. Az ukulelemmel kimentem a buszból, szakadt az eső, bevittek egy szobába, ahol kérdezték, hogy mit akarok Mexikóban. Zavaromban játszottam nekik egy dalt. Ezzel lazán elengedtek, mint ártalmatlan hippi. Amolyan epiphany volt, hogy még a legegyszerűbb hangszer és legbutább melódia is mekkora hatalom lehet

– mesélte nekünk a dalverseny indulásakor.

Az I Am Soyuz egyébként a Build On Fire című számával jutott be a legjobb ötbe, amihez nemrég még remix is készült. A dalt minden bizonnyal a vasárnapi döntőn is előadja majd a Kuplungban, ahol a Fran Palermo, a Felső Tízezer, a Dope Calypso és a Papaver Cousins társaságában fog játszani. A buli este nyolctól kezdődik majd, az eseménynek Facebook-oldala is van, belépő viszont nincsen.

Ne maradjon le semmiről!

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.