Tanulmány készült Freddie Mercury énekhangjáról

2016.04.20. 00:42

Mélyreható tanulmány készült Freddie Mercury jellegzetes énekhangjáról, aki több mint két évtizeden keresztül, egészen 1991-es haláláig volt a Queen együttes frontembere. Ezúttal egy szakértőkből álló csoport vizsgálta az énekes hangi adottságait, az eredményeikről pedig egy Logopedics Phoniatrics Vocology nevű folyóiratban számoltak be.

A kutatócsoport vezetője Christian Herbst volt, aki a Bécsi Egyetemen is tanít, és aki elmondta, hogy társaival Mercury The Solo Collection című tízlemezes válogatását vizsgálták, ami azokat a felvételeket tartalmazza, amelyeket még a Queenhez való csatlakozása előtt vett fel, illetve 23 Queen-slágert és nem kevés interjút. Sőt, endoszkópos kamerával egy Mercuryt imitáló rockénekes hangszálait is megfigyelték.

A tanulmány szerint az operarajongó Mercury beszédhangja bariton volt, azonban többször is tenor hangfekvésben énekelt, ami olykor problémákhoz vezetett, de épp az ebből fakadó gyors és szabálytalan rezgés adhatta jellegzetes énekstílusát. A kutatók egy saját határait feszegető hangrendszerhez hasonlították az énekest, aki nagyon fineszesen tudott bánni képességeivel.

A kutatók munkája egyelőre nem tudta bizonyítani, hogy hangterjedelme négy oktáv lett volna.