Amikor inspiráló a negatív magyar hangulat

2016.04.21. 15:09

Pécs szerepét a magyar könnyűzenében nem igazán kell külön bemutatni, hiszen még mindig bukkannak fel érdekes előadók a város környékéről. Ilyen például a norvég, ír és magyar tagokból álló Mongooz and the Magnet is, akiknek nálunk debütál az új nagylemeze.

A Please Be Naked a Mongooz and the Magnet első stúdióalbuma, amin keveredik a klasszikus rhythm & blues, a bluesrock, a funk és némi soul is. A tagok Pécsen ismerkedtek meg, a norvég Magnus és az ír Ian is a helyi orvosi egyetemre járt, utóbbi egyébként az ottani Honvéd Kórházban végez kutatómunkát.

“Mindannyian Pécsett élünk, ami egy fantasztikus város, de nagyon sok leharcolt, keserű emberrel találkozunk az utcákon, a tömegközlekedésen de általánosan az egész országban is. Megértjük, hogy az embereknek sokszor nehéz itt az élete, de egyrészt máshol sem könnyű, másrészt pedig mi ezeket a negatív energiákat is felhasználjuk ahhoz, hogy életigenlő, optimista zenét csináljunk. Mi pozitív emberek vagyunk! Szóval az üzenet is ez: ne hagyd, hogy a környezeted elkorrodált elvárásai határozzák meg, hogy ki vagy! Csak légy jó a körülötted lévőkhöz és légy jó magadhoz is!  Csak akkor érthetjük meg egyáltalán, hogy hányadán is állunk magunkkal, ha sikerül levenni a  “zacskót” a fejünkről és befogadnunk a valóságot" - meséli a zenekar majd hozzáteszik, hogy alapvetőek a dalok nagy része a párkapcsolatok bonyolultságáról szól. Az album címe eredetileg Don't Wanna Be Like You lett volna, de végül egy rajongó által posztolt kép alatti szöveg miatt változtatták Please Be Nakedre.

A Freedom című szám keverését egyébként az a Grammy-díjas Yoad Nevo végezte, aki a Dandy Warholstól az Airen át a Pet Shop Boysig rengeteg ismert előadóval dolgozott már együtt. Egy-egy dalban egyébként még közreműködik Fodor Máriusz (Magashegyi Underground), Pénzes Máté (Blahalouisiana) és Antonia Vai is.

A Mongooz and the Magnet is benne van abban a 12 előadóban, akik szerepelnek a Volt és az MTVA közös versenyében, ennek részeként április 28-án mutatják be az új lemezüket az Akváriumban, de az esemény nem csak albumbemutató, hanem egyben a Nagy-szín-pad elődöntője is lesz.

Ne maradjon le semmiről!