Méghogy egy 12 éves nem tud klipet rendezni!

videodiszko
2016.06.25. 11:17

Az ír Ryan Wyer mostanság valószínűleg az egyik legbüszkébb 12 éves, hiszen ő dirigálhatta kedvence, Aphex Twin visszatérő videoklipjét. A Portishead a nemrég meggyilkolt brit képviselő előtt tisztelgett, a hamarosan a Szigeten koncertező Sigur Rós egy őrült nőről készített korhatáros kisfilmet, de úgy látszik, sosem fogjuk megunni a gördeszkázó kutyusokat sem. A Videódiszkóban ezen a héten is a kedvenc klipjeink közül válogattunk.

Portishead: SOS

"Szép volt, ti kibaszott idióták" – reagált Twitter-profilján a Brexit-szavazás eredményére Geoff Barrow a Portisheadből, aztán később még azt is hozzátette, hogy hát mondjuk csak ki bátran: a rasszisták nyertek. A Portishead ezúttal a korábban már ismert ABBA-feldolgozásához készített klipet, amelynek a végén egy Jo Cox-idézet is olvasható (ő volt a nemrég brutálisan meggyilkolt brit képviselőnő) arról, hogy sokkal több közös van bennünk, emberekben, mint ami megoszt bennünket. Barrow egyébként nagy durcás: alig pár hete láttam a Beak nevű zenekarával egy tengerparti fesztiválon Olaszországban, ahol Ty Segallt kutyázta vadul, amiért előző este széttört egy széket és (szerinte) gyerekesen viselkedett a színpadon. Szerintem valójában csak az volt a baja, hogy Segall rockkabaréjára sokkal többen voltak kíváncsiak, mint rájuk.

Sigur Rós: Óveður (18+)

rendezte: Jonas Åkerlund

Nagyon erős, és talán okkal korhatáros klippel jelentkezett az izlandi Sigur Rós, akik az idei Szigeten is koncerteznek majd. A svéd Jonas Åkerlund munkájában egy őrültnek és iszákosnak tűnő nő egy félszemű kutyával kelti a hangulatot az utcán, aztán betéved egy presszóba, ahol egyre furcsább és furcsább dolgok történnek. A klip egyébként Izland délnyugati részén, Grindavíkban forgott, és valószínűleg egy új lemez előhírnöke, de erről még nem tudni semmit egyelőre.

Dinosaur Jr.: Tiny

rendezte: Laurie Collyer

2015 második fele nem kedvezett a kutyacelebeknek: előbb, augusztusban, A némafilmes című Oscar-díjas film Jack Russell terrierjének, Uggie-nak kellett meghalnia prosztatarákja miatt, majd október végén Tillman, az angol bulldog is elpusztult szívizombetegsége következtében. Bármilyen furcsán is hangzik, mindkét állat nagy deszkás volt, Tillman még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült mint a világ leggyorsabban gördeszkázó kutyája: 19,678 másodperc alatt gurult 100 métert. Szerencsére J Mascis bulldogja, Beefy még életben van, és gazdájához hasonlóan ő is imád deszkázni. Ezt örökíti meg a frontember zenekarának legújabb klipje is. Az új album, a Give A Glimpse Of What Yer Not egyébként augusztusban érkezik majd.

Lime Crush: Graveyard

készítette: Veronika Eberhart

A bécsi Lime Crush tavaly többször is játszott Magyarországon, októberben például a Kurt Cobain által is csodált Calvin Jonhson előzenekaraként vidámkodtak a Müsziben, de még vidéken sem derogált fellépniük. Legújabb klipjük is nálunk forgott: feltűnik benne a Szoborpark (Memento Park), egy palacsintás szakácskönyv, sok-sok kínai melltartó, valamint valamelyik magyar áruház is, az akciósan árusított tésztáinak széles választékával. De a legjobb talán a felirat a végén, amely szerint a tojáspult vasárnap zárva tart. A barkácsklipet a zenekarban is játszó Veronika Eberhart készítette.

Aphex Twin: CIRKLON3 [ Колхозная mix ]

rendezte: Ryan Wyer

Akármilyen hihetetlen is, 17 év telt el a Windowlicker zavarbaejtő videója óta, Aphex Twin pedig azóta nem jelentkezett egyetlen klippel sem. Egészen mostanáig. A név mögött bújó Richard D. James ezúttal egy 12 éves ír kisfiúra, Ryan Wyerre bízta a munkát, miután felfedezte a kissrác epic1:40d Gaming nevű YouTube-csatornáját. Nem volt olyan nehéz rátalálnia, Wyer ugyanis két éve már készített egy fanvideót az egyik Aphex Twin-számhoz a kis barátaival – őrületes az is! A CIRKLON3 egyébként a hamarosan megjelenő Cheetah EP-n szerepel majd. A 2014-es, 13 év után megjelent Syro című albumról cikkeztünk is. "Nem csak meghallgatni, megfejteni is érdemes. Nem mond semmit, de mélyen elgondolkodtat. Például azon, hogy mi is a zene" – írtuk róla.

case/lang/veirs: Atomic Number

rendezte: Kangmin Kim

Az előző héten első közös lemezét adta ki Neko Case, k.d. lang és Laura Veirs hármasa. A címnélküli albumon szerepel az Atomic Number is, amihez most rendkívül szép animációs klip készült. Erről a rendező, Kangmin Kim azt mesélte, hogy – a dal címére utalva – arról szól, hogy a főszereplő megpróbálja megtalálni az azonos atomszámú lelkitársát, ami ebben az esetben a 42 – de én rossz vagyok az ilyesmiben, úgyhogy remélem, nem írok sületlenséget. Hogy megtalálja-e végül, az a videóból természetesen kiderül.

Ne maradjon le semmiről!