Rihanna ellopott egy fotót, ami talán el sem készülhetett volna

DSC 5243
2016.08.12. 16:19 Módosítva: 2016.08.12. 16:21
És akkor megszólalt a legvékonyabb hang a világ legkisebb hegedűjén.

Rihanna (na jó, nem konkrétan Rihanna, hanem a 48 millió követővel bíró Instagramját kezelő menedzser) ellopott egy fotót, ami ráadásul olyan kép volt, amit az énekesnő saját játékszabályai szerint el sem készíthettünk volna.

Rihanna koncertjének napján egy celluxszal kiragasztott A/4-es lap fogadta a Szigetre érkező fotósokat, amin az állt, hogy az énekes koncertjének idején nem lehet fotózni / videózni. „Jelenlegi információink szerint.” Hogy csak őt, vagy mást sem, hogy a tiltás a fesztivál egész területére vagy csak a nagyszínpadra, netán egész Budapestre vonatkozik, az nem derült ki a papírból. 

A fotósok közül mindenki úgy értelmezte ezt a szabályt, hogy a Rihanna koncert alatt nem lehet majd a Nagyszínpad fotósárokba menni, és onnan, közelről képeket készíteni Rihannáról, és nem is tévedtünk nagyot. A koncert ugyan fél óra késéssel elkezdődött, és a színpadi fotósbejáró zárva maradt, így a fotósok a közönség soraiból próbáltak értékelhető kockákat lőni. Mi is (Bődey János, az Index fotósa) így tettünk, az Index Instagramjára is így tudtunk képet kitenni a koncertről

Bődey János kollégánk fotóját már a koncert közben is megosztottunk a késésről szóló cikkben, majd a koncert után váratlan dolog történt: az Index fotója megjelent Rihanna Instagramján is, ahol még mindig látható. Most éppen 481 ezer embernek tetszik:

Thank you #SZIGET

badgalriri (@badgalriri) által közzétett fénykép,

Rihanna (menedzsmentje) nem kérte el, nem vette meg tőlünk a fotót, és az Index vízjelét is levágta róla, ami igazán nem szép dolog. Ráadásul még szerzői jogba is ütközik. És a duplacsavar az egészben, hogy ez a fotó el sem készülhetett volna, ha Rihanna celluxszal kihirdetett gumiszabályait a legszigorúbban értelmezve egyáltalán nem készítünk képeket a koncertről. De ha nem készítünk, akkor mit oszt meg magáról például Rihanna? 

A felső kategóriás sztárok fotós tiltásai, és az elfogadhatatlan feltételeket támasztó fotós szerződéseik gyakran előkerülő téma fotós szakmai lapokban. Abszurd helyzeteket teremt egy-egy koncert előtt, amikor a fotósokat csak úgy engedik dolgozni, hogy le kell mondaniuk a saját képeik szabad felhasználásáról. 

Rihannáéknak elképesztő lazasággal sikerült még egyet csavarniuk ezen az eleve betarthatatlan helyzeten. Ugyanis a feltételeiket sem ismertették a koncertre várakozó fotósokkal, csak ki/letiltották őket a rendezvényről.

   

Ne maradjon le semmiről!

 Borítókép: Bődey János / Index