Nyertesek, mégis a vesztesek teljes nyugalmával jöttek

2016.08.14. 17:53 Módosítva: 2016.08.14. 17:53

Idén a Stenk dalversenyét a budapesti Dope Calypso garázspunk zenekar nyert meg, a nyeremény értelmében felléphettek a Szigeten. (A díjátadóról készült videónkat itt lehet megnézni.)

Megnéztük a koncertjüket, aztán megbeszéltünk az együttessel, hogy mi történt velük az elmúlt időszakban, hogyan boldogulnak a magyar zeneiparban és hogyan is volt az a történet, amikor a zenekar dobosa hat évvel ezelőtt kizuhant a dobok mögül Nemjuci-koncerten a Szigeten.

A Stenk-dalverseny megnyerése óta a Dope Calypsót is kezdik páran megismerni, de persze ez még nem jelenti azt, hogy egy szombat délután három órás koncertre emberek tömegei mennek el a Sziget Fesztivál VOLT színpadához. Ehhez képest a buli végére egész tisztességes tömeg verődött össze, még a Fran Palermo, a dalverseny második helyezett zenekara is beugrott megnézni az együttest, ha már kint vannak a Szigeten - ők a Magic Mirrorban léptek fel szombat este.

Ahogy a zenekar dobosa fogalmazott később: 

a vesztesek teljes nyugalmával jöttünk.

Érdekes volt megfigyelni, hogy mennyire jól működik a zenéjük az abszolút laikusként arra keveredő külföldieknél, és mennyire üdítő,  hogy maximum 2-3 perces számok váltogatják egymást különösebb pöcsölés nélkül. A harmadik nagylemezük még idén kijön, Bresciában vették fel és keverték, illetve Milwaukee-ban csinálják a masterelését. Pár új számot mintha hallottam volna már élőben, egészen csodálatosan építik be a gimis poppunk témákat a saját hangzásukba.

Ez a nyertes a dal a Sziget Fesztiválon: 

Dope Calypso: Boys from Heaven 2016 Sziget

A koncert után kicsit beszélgettünk velük és kiderült, hogy hamarosan mennek Pozsonyba és Prágába is fellépni, és nem várnak túl sokat a hazai lehetőségektől. "A negyedik lemezünk már latin EDM lesz, mert egyszer megnéztük, hogy milyen műfajok mennek a legjobban a streamingszolgáltatóknál. Szóval ha valaki tud spanyolul, akkor írjon nekünk" - viccelődnek, és végig azt hangsúlyozzák, hogy egyikük sem feszül rá semmire, az egész zenekarosdival lesz, ami lesz. 

Egyébként csak ebben a felállásban ez az első szigetes fellépésük, más formációkkal már léptek fel kint, ráadásul ketten már a legelső Sziget óta rendszeres fesztiválozók, Sarkadi Miki frontember annak idején még be is úszott a fesztiválra, amikor még nem voltak kerítések. Szabó Áron Vasalónak, a zenekar dobosának még ennél sorsfordítóbb szigetes emléke van, hat évvel ezelőtt ugyanis a Nemjuci tagjaként nemes egyszerűséggel kizuhant a dobok mögül, amiről azóta is mindenki ismeri. A zenekar erről és minden másról is mesélt nekünk ebben a videóban: 

Sokat kell bombázni a szarságaiddal a sok parasztot

Ne maradjon le semmiről!