Ezek voltak a Sziget legmenőbb sátrai

2016.08.17. 16:33
Eredetileg azt terveztem, kilátogatok a Szigetre, és összegyűjtöm a legmenőbb sátrakat egy galériába. Mivel gyermekkoromban a 6 személyes, Csehszlovákiából behozott túrasátor volt a praktikum és kényelem netovábbja, azt gondoltam, minél nagyobb egy sátor, annál menőbb. Elmondtam ötletemet tapasztalt túrázó kollegámnak, aki hangosan felnevetett, majd beavatott a titokba: a sátraknál nem a méret a lényeg. Vannak sokszázezres profi darabok, amikbe ketten is nehezen férnek be, míg tízezrekből egy tucat ember elnyeletésére is alkalmas, eldobhatós tucatterméket vehetek. Ezért aztán változtattam a koncepción, és feltérképeztem, van-e élet a Szigeten a mindent elborító kétszemélyes Quechua sátrakon túl.

1. A leghippibb fócvágen

2011-ben Woodstock 42. évfordulójára dobták piacra a Volkswagen Camper Van sátrat, a 1965-ös T1 busz 1:1 méretarányú változatt, erre utal a VW1965 rendszám. Eredetileg majdnem 100 000 forintba került, de mivel az összeset eladták a rajongóknak, elég nehéz hozzájutni. Papíron 4 hippi fér bele, de miután körbejártam, azért kétlem, hogy kényelmesen. De az is lehet, hogy 50 évvel ezelőtti, a mainál jóval alacsonyabb hippikkel számoltak.

Praktikum: 3/10

Külcsín: 7/10

Menőség : 7/10

2. A lejtőn nincs megállás

Nagyon fontos, milyen talajra verjük fel a sátrat, és ezt nemcsak amiatt a sátor miatt mondom, ami alól egy egy méter átmérőjű fatönk kandikált ki. Ki az, aki egy 30 fokos lejtőre építkezik, hogy aztán egész éjjel megfeszített combokkal tartson ellent a lecsúszásnak? A lakók nem voltak otthon, így kipróbáltam a sátor elé gondosan sorba állított székeiket, gyerekjáték velük orrabukni.

Praktikum: 2/10

Külcsín: 5/10

Menőség : 3/10

3. Akinek nincs takargatni valója

Partisátornak hívják azt a fajta sátrat, ami alá általában sörpadokat pakolnak a lagzikban. Ennek a típusnak egy kicsit diszkrétebb változata, amit egy átlátszó fóliával zárhatunk, így bejönni nem lehet, ám mindent látni. Csak azoknak ajánlott, akiket nem zavarnak a fürkésző tekintetek, akinek élete nyitott könyv.

Praktikum: 3/10

Külcsín: 2/10

Menőség : 8/10

4. Az indián tipi

Gyermekkorunk indiánregényeinek borítójáról ismerhetjük a klasszus, kúp alakú tipit. Lakója Írországból érkezett, és pár euróért vette az égszínkék sátrat. Egy kirakatban akadt rá, megtetszett neki, és bár kör alaprajza miatt kényelmetlen benne feküdni, szereti, nem kell benne görnyedezni, mert elég magas. A legtöbb olcsó sátor a szemétben végzi, ez a példány azonban hazautazik tulajdonosával.

Praktikum: 5/10

Külcsín: 8/10

Menőség : 6/10

5. A Szulejmán-sátor

Az arra sétálók hívták így ezt a goa- és sámánfesztiválokkal is kompatibilis sátorduót. Elég hosszú, elég magas, azonban felverési és rögzítési módja miatt valószínűleg a legelső esőtől átázik. A méhkasszerű cserépmintás tetőn stílusosan batikolt póló száradt, a sátor pedig igen népszerű volt a török tévésorozat rajongói között.

Praktikum: 5/10

Külcsín: 5/10

Menőség : 5/10

6. A családi ház

Színeiben is hozza a klasszikus falusi kockaházak hangulatát, de a 2 külön szoba plusz közös helyiség négyzetes kombója teszi igazán egyértelművé: ez bizony egy családi sátor. Eredetileg 3 szobásként, 15 fő elszállásolására árulják Amerikában a Walmart saját brandjét, a 60 ezer forintos ár ekkora alapterületért igen méltányosnak mondható.

Praktikum: 8/10

Külcsín: 7/10

Menőség : 2/10

7. A minimalista

Miért is viszünk magunkkal sátrat? Hogy legyen egy kis intim területünk, tudjunk aludni, és ne ázzunk meg. Aki a tudatában elég mélyre ás, beéri ezzel a függőágyból és ponyvából álló minimál sátorral, amihez már csak 2 fa kell. Ugyan pároknak nem túl ideális, de két haver egy kis trükkel egybe is fűzhet két függőágyat, és lábbal egymás felé sem a részeg horkolás, sem a lábszag nem zavaró. A közös ponyva pedig az esősebb napokon túl is jól jön: nem kell tartani a másnapos fetrengés okozta napszúrástól.

Praktikum: 5/10

Külcsín: 0/10

Menőség : 10/10

8. Szemétdombon

Ez a kép is jól mutatja, mennyire fontos a jó sátorhely kiválasztása. Tulajdonosának sikerült egy útkereszteződés sarkába, egy szemétdomb mellé, konkrétan két szemetes konténer közé felállítania a sátrát, Külön pont jár a fekete nejlon esőkabátért, amivel vízhatlanná próbálta tenni a sátrat, a kukások jó eséllyel összekeverik a szemeteszsákokkal, és rövid utazás után a szeméttelepen ébredhet. De az is lehet, hogy a tulaj még a -3. nap kijött, felverte a sátrat egy zöld réten egy fa tövébe, és mire feleszmélt, huss! eljött az utolsó nap.

Praktikum: 0/10

Külcsín: 3/10

Menőség : 8/10

9. Zenekari csillagsátor

Ez a sátor három külön kabinból és egy közös térből áll. A kabinokban 3 fő is elfér, így nemcsak trióknak, de akár nagyobb zenekaroknak is tökéletes választás. A hatalmas közös tér pedig alkalmi próbateremként funkcionálhat.

Praktikum: 8/10

Külcsín: 4/10

Menőség : 4/10

10. Üzenj önmagadról valami fontosat!

Ha nem futja ilyen darabokra, és csak egy apró, szakadt kétszemélyes sátrunk van, ne csüggedjünk! Tegyük személyessé, dekoráljuk ki kívül-belül! Az igazán profik úgy lesznek a sátorszezon győztesei, hogy magukról is elárulnak olyan bensőséges információkat, amiknek birtokába jutva az ember máris közeli ismerősének érzi a sátor lakóját. Ennek sátornak tulajdonosa például Barcelonából érkezett, és másodsorban nagy koktélrajongó.

Praktikum: 2/10

Külcsín: 2/10

Menőség : 10/10

És most önön a sor, szavazzon! Melyik sátorba költözne be a legszívesebben?

Az én kedvencem a