Fejétől bűzlik az '56-os dal: 13,5 milliárdból 2007-es sportinduló felmelegítésére futotta

2016.08.18. 15:04

Pár napja mutatták be az 13,5 milliárdos keretösszegből megvalósuló 1956-os emlékév hivatalos dalát, melynek zenéjét Desmond Child magyar származású dalslágerszerző írta, és amiről eddig az emlékév szervezői végig úgy beszéltek, hogy az egy „felkérésre" született, tehát teljesen új dal. Sőt, azt híresztelték róla, hogy Child egyenesen Orbán Viktor kérésére írta.

Úgy tűnik, nem éppen.

444.hu ugyanis most kiszúrta , hogy az amerikai slágergyáros 1956-os dala valójában saját, 2007-es dalával egyezik meg, és annak jól hallhatóan csupán újrahasznosítása. A dal ráadásul eredetileg egy amerikai sportindulónak készült, és közel sem az '56-os hősök, hanem Miami kosarasainak, baseball- és focibajnokainak az emlékére íródott. 

Ez tehát az '56-os emlékdal, melynek Egy szabad országért a magyar címe, az angol címe pedig Steps of Champions:

Ez pedig Desmond Child 2007-es szerzeménye, az In The Steps Of Champions, amit Miami bajnok sportcsapatainak tiszteletére írt:

2016. március elején megjelent interjúnkban Desmond Child még nem említett semmit a dalról. 2016 júliusában aztán Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza alapító-főigazgatója bejelentette, hogy „a következő két napban veszik fel az 1956-os emlékév hivatalos dalát, amelynek zenéjét a számos világslágert jegyző Desmond Child írta". A dalt végül 2016. augusztus 16-án mutatták be a Petőfi Rádióban. Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója a rádióban arról beszélt, hogy Child örömmel vállalta a felkérést, mivel „a gyökerek mindig megmaradnak”.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, hogy tagja lehetek ennek az országnak, és a magyarok reményteli és felemelő kezdeményezésének

– ezt pedig már a dalszerző nyilatkozta a dalhoz kiadott előzetes videóban.

Nagy hagyománya van egyébként a magyar könnyűzenében a külföldi forrásból való inspirálódásnak, ahogy az Indexnek ebből a 2009-es gyűjtéséből is kiderül, de az állami felkérésére írt magyarság-pophimnuszok esetében különösen. Geszti Péter 2005-ös, Oláh Ibolya által előadott dala, a Magyarország például egy Alegria című spanyol dal nem túl kreatív honosítása. Gesztivel ellentétben Desmond Child legalább a saját munkáját dolgozta át, tehát senki sem mondhatja, hogy az elmúltnyolcévhez képest ne történt volna komoly előrelépés.

Tallai Gábor a Népszabadságnak egyébként korábban azt mondta, a dal teljes költségvetése a honoráriummal és mindennel együtt kb. 50 millió forintba került. 

Hogy az 1956-os emlékév szervezői tisztában voltak-e azzal, hogy Child saját korábbi sportindulóját melegítette fel, egyelőre nem tudni. Addig is itt tud nosztalgiázni az, aki fel akarja idézni a korábbi évek fideszes himnuszait és NER-indulóit Pataky Attilától a Barackfáig.

Child egyébként saját Facebook-oldalán a dalról azt írja, hogy szerzőtársával a magyar kormány részére írta. Ugyanakkor a dal angol címének feltüntetésekor valamiért az "In The Steps Of Champions" szerepel – ami a régi, 2007-es dal címe, miközben az '56-os emlékdal hivatalos angol címe simán csak "Steps of Champions"