Még egy 56-os emlékdal születik a halszagú mellé

2016.09.19. 17:23

Egymillió forintot oszt szét a Petőfi rádió és a Petőfi TV azok között, akik új, 56-os szöveget írnak egy régi olasz dal zenéjére.

Olyan jól sikerült Desmond Child Egy szabad országért, vagy ahogy az egész szabad ország emlegeti, Magyarország halszagú című száma, amelyet az 1956-os Emlékév hivatalos dalának nevez az állam, hogy úgy gondolta a közmédia, hogy feltétlenül szükség van egy újabb, a szabadságharcról szóló magyar nótára. Ennek érdekében a Petőfi rádió és a Petőfi TV dalszövegírói pályázatot hirdet a forradalom 60. évfordulója alkalmából.

A pályázók feladata, hogy új szöveget írjanak az olasz Avanti ragazzi di Buda című dalhoz, amelyet 1966-ban, tíz évvel a forradalom után írtak Olaszországban a magyar szabadságharcosok emlékére. A dal azóta a Lazio futballcsapatának himnusza lett.

A nyertes pályázók közül az első helyezett 500 ezer, a második 350 ezer, a harmadik 150 ezer forintos pénzjutalmat kap, és a sem a rádió közleményében, sem a hivatalos versenyszabályzatban meg nem nevezett zsűri által legjobbnak választott dalt persze a Petőfi rádió is játszani fogja az emlékév alatt.

Az egymillió forintos összeg egyébként semmiség ahhoz az ötvenmillió forinthoz képest, amennyibe Desmond Child dala került, és amiről azóta sem derült ki, pontosan mire is ment el, hiszen azt maga a szerző árulta el, hogy ő ingyen, hazafias érzületből adta a szellemi termékét az országnak.

Vastag Csaba énekes-producer, Schmidt Mária kormánybiztos és Szabó Zoltán zenei asszisztens az Egy szabad országért videoklipjének bemutatóján
Vastag Csaba énekes-producer, Schmidt Mária kormánybiztos és Szabó Zoltán zenei asszisztens az Egy szabad országért videoklipjének bemutatóján
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Viszont a már létező dal újrahasznosítása olyan ötlet, amit talán pont Childtól tanult az állami rádió: ő is egy olyan dalt adott el újra, amelyet egyszer már „kipróbált” a Miami egyetem kosárcsapata is, akkor még perszer más szöveggel, de Desmond Child szerint „Ez a normális eljárás, így születnek a zeneművek.”

Ne maradjon le semmiről!