Itt az egyszerűség és az igazság szelleme

2016.10.12. 17:19

Ha valakinek esetleg megkopott volna az emlékezete, Platon Karatajev a Háború és béke egyik szereplője, Balla Gergely, Czakó-Kuraly Sebestyén (aka: Cz.K. Sebő) és Bradák Soma pedig az ő karakteréről nevezte el közös zenekarát, amelynek most jelenik meg a bemutatkozó anyaga, az Orange Nights EP-t pedig a Stenken lehet először meghallgatni.

"Platon Karatajev a többi fogoly szemében a legközönségesebb katona volt (...), de Pierre szemében mindörökre olyan maradt, amilyennek az első éjszaka megismerte: az egyszerűség és az igazság szelleme megfoghatatlan, kerekded, örök megtestesülésének" – mutatta be a karakterét Tolsztoj. A Háború és béke szereplőjéről elnevezett zenekart Sebő és Gergő indította el, akik eleinte csupán feldolgozásokat játszottak együtt (hivatkozási pontok: Johnny Flynn, Laura Marling, Bon Iver és a Mumford and Sons), majd néhány saját dalt is összedobtak.

Rövidesen összegyűlt egy lemeznyi anyag, ám mivel mindketten zenekari felállásban képzelték el a jövőt, bevették Bradák Somát, aki amellett hogy a Szabó Benedek és a Galaxisokban dobol, írt már például a Stenknek is a La Luz tök jó tavalyi, Weirdo Shrine című lemezéről. A trióvá bővült zenekar aztán az első koncertjét tavasszal adta a Gólyában, a Normafa Records buliján, ahol Musica Moralia és Imanexperiment társaságában zenéltek.

Legközelebb Gárdonyi Géza egri házának tőszomszédságában játszottak, a Brancsban, ahol a Mayberian Sanskülotts előzenekaraként léptek fel júliusban, egy hónappal később pedig bemutatták első klipjüket, ami a mostani anyagon is szereplő Elevator című számhoz forgott, és Rusek rendezte, aki elég sok mindent rendezett már, például a Gustave Tiger szuper klipjét a Thermidor című számhoz, amiben szintén felbukkan a dobos, akit jóképű papként láthatunk a videóban.

A háromszámos anyagot október 13-án, csütörtökön, élőben is bemutatja a Platon Karataev a Mika Tivadar Mulatóban, ahol a zenekar új basszusgitárosa, Jáky András is bemutatkozik, de játszani fog a Beans is, akiknek a nyáron megjelent, Glitch című albumukat mi is nagyon bírtuk. A beugró a koncertre (amit a Ten Years Before szervez) csak ötszáz forint, további infók az esemény Facebook-oldalán.

Ne maradjon le semmiről!