Varga Mihály gazdasági díjjal tüntette ki Schuster Lórántot

2016.10.25. 08:54

A díjat „a gazdaság érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenység vagy életmű elismeréséért" adják.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából a múlt pénteken a Ma­gyar Gazdaságért díjjal tüntette ki a P. Mobil együttes vezetőjét. A díjat nem indokolták különösebben („kiemelkedően eredményes szakmai tevékenysége elismeréséül” kapta), a Bors megkérdezte Schustert a némiképp meglepő díj hátteréről (valamint a minisztériumot is, de azt hiába). 

"Az indoklás szerint az élet valamilyen területén kiemelkedő tevékenységet végzők kaphatják ezt az elismerést, és nekem van egy negyvenhét éve sikeresen működő együttesem" - mondta a lap kérdésére a 67 éves menedzser-showman, aki egy ideig a MIÉP színeiben a politikába is belekóstolt.

"Rajtam kívül az élet minden területéről voltak még díjazottak. Kaptam egy oklevelet, egy ezüst Széchenyi-emlékérmet, pénzjutalmat, és ami a legfontosabb, jó szót. Ed­dig egyszer kaptam elismerést, akkor a VIII. kerület díszpolgára lettem" - büszkélkedett a Borsnak Schuster, akit tavaly operáltak májrákkal, és utána gyógyultnak is nyilvánítottak, majd ugyancsak 2015 végén Kaptafa címmel megjelent önéletrajzi könyve is.

Kedden este megkaptuk a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményét, amit változtatás nélkül közlünk:

 Schuster Lóránt a nemzetgazdasági tárca október 23-a alkalmából tartott ünnepségén Magyar Gazdaságért díjban részesült.

A széles körben elismert zenei menedzser és producer amellett, hogy a P. Mobil dalszövegeinek többségét is ő írja, zenekarvezetőként kitartóan és kiváló szervezéssel intézi az együttes ügyeit. 1985-ben az országban elsőként alapított kulturális szolgáltató céget, amely a mai napig működik.

Egy zenekar gazdasági tevékenységet is végez, a koncertjei és kiadványai után bevételt könyvelhet el, munkáltatóként is megjelenik, mindezek után pedig adót fizet.

Schuster Lóránt olyan ágazatban kezdett vállalkozni, amelyben a 80-as években kevesen, ezzel a szocializmus idején Magyarországon az elsők között mutatta meg, hogy a zeneiparban is üzemeltethető sikeresen egy magáncég.

A 2013-ban alapított Magyar Gazdaságért díjban - a vonatkozó miniszteri rendelet alapján - a példamutató, kimagasló tevékenységet végző, kiemelkedő teljesítményt nyújtó természetes személyek, jogi személyek, szervezetek és kutatóműhelyek részesülhetnek. Schuster Lórántnak a zeneiparban végzett több évtizedes munkássága és elért eredményei minden tekintetben megfelelnek a díj szellemiségének.

Ne maradjon le semmiről!