Ha bármit is dalban mondtál el tavaly, itt a nagy lehetőség!

2017.01.28. 12:01

2014-ben indult el először az Indexen a mi kis saját ellen-Eurovíziós dalversenyünk, amit az elmúlt három évben sorrendben a Middlemist Red, a Néhai Bárány és a Dope Calypso nyert meg, de a több mint száz jelentkező és induló miatt még egy csomó nagyon klassz magyar zenekart is megismerhettek az olvasók. Természetesen a verseny idén sem marad el, és a tavalyi lebonyolítást követve idén is keressük 2016 legjobb magyar számát.

Várjuk olyan zenekarok, előadók és producerek jelentkezését, akik úgy érzik, hogy 2016-ban volt egy olyan számuk, amit feltétlenül meg kell ismerni az olvasóinknak. A nevezéseket a stenk@mail.index.hu címre várjuk február 6-ig, és érdemes jelentkezni, mert az évről évre egyre több dal kerül be a legjobb harminc mezőnyébe innen. Természetesen ahogy eddig is, a jelentkezők mellett mi magunktól is nevezünk majd dalokat, és ennek a kettő kombinációjából alakul ki a végleges top30.

Nagyon fontos, hogy kizárólag 2016-ban (január 1. és december 31. között) fizikai vagy online formátumban megjelent számokkal lehet jelentkezni! 

Pár tudnivaló: 

  • Tényleg csak 2016. január 1. és 2016. december 31. között megjelent zenét fogadunk el, kivételezés nincs.
  • Ne küldjetek még meg nem jelent zenét, mert ha utólag töltitek fel, akkor az már 2017-esnek számít, és nem vesszük figyelembe a jelentkezésnél.
  • Nincs semmilyen műfaji megkötés, nyugodtan lehet nevezni bármilyen zenével.
  • Nagyon várjuk a határon túli magyarok jelentkezését is!
  • A nevezéseket február 6. éjfélig lehet küldeni, minden más 00:00 után érkező jelentkező sajnos lemarad az idei versenyről.
  • Az emailes jelentkezés tárgya legyen Dalverseny 2017, mert enélkül elveszhet a levél a több száz másik között.
  • Facebookos, telefonos, és más alternatív megkeresés nem számít jelentkezésnek.
  • A nevezéshez feltétlenül szükséges a dal valamilyen publikus lejátszó linkje, legyen az Soundcloud, Bandcamp, Youtube, Spotify, vagy bármi más. FONTOS! Ne küldjetek Dropboxot, Wetransfer-linket vagy 150 gigás .wav fájlt, mert senki sem szeret 2017-ben egyenként letöltögetni mindent.
  • A levélben nem kell több oldalas bemutatkozás, de azért szeretjük, ha írtok magatokról pár sort, linkelitek a Facebook-oldalatokat, és küldtök magatokról egy viszonylag jó minőségű zenekari fotót.
  • Április 16-án tartjuk a döntőt a budapesti Kuplungban, ahol az öt döntős ad egy-egy minikoncertet, majd a helyszíni zsűri dönt, hogy kié volt 2016 legjobb magyar száma.
  • Ahogy tavaly, úgy idén is készül a legjobb harmincba bejutott dalból Spotify-playlist. Ha a nevezett dal még nincs fent Spotifyon, akkor az online disztribúcióval foglalkozó WMMD segít eljuttatni az előadóknak a streaming oldalra. Erről és a WMMD-ről bővebben a Hogyan tudok felkerülni a Spotify-ra? című lenyíló oldalon lehet bővebben olvasni.
  • Újdonság, hogy a középdöntőbe jutott tíz zenekartól majd várunk egy félperces kvázi bemutatkozó videóit is, de mivel nem vagyunk kereskedelmi tévé, nem kell semmi kínosan feszengős hülyeségre gondolni.
  • Szintén újdonság, hogy az öt döntősről készítünk saját zenekari fotókat is.

Hogyan tudok felkerülni a Spotify-ra?

Mi az a WMMD?

A WMMusicDistribution 2008 óta foglalkozik digitális zeneterjesztéssel, idehaza több mint 500 szerződött partnerrel (független kiadók, élvonalbeli és kezdő zenekarok egyaránt) piacvezetőként. A velük szerződött hangfelvétel tulajdonosok dalait nem csak eljuttatják az iTunes és az Apple Music, a Deezer és a Spotify, valamint további - közel 150 hazai és nemzetközi - webáruház felületére, de lehetőség szerint egyéb kiemelésekkel is segítik azok népszerűsítését.

Hogy működik a digitális terjesztés?

A WMMD a hangfelvétel tulajdonosokkal tud leszerződni – tehát a független zenekarokkal és előadókkal is, akiknek nincs kiadójuk. A terjesztéshez a következőkre van szükség: veszteségmentes hanganyag (WAV formátum), frontborító és metaadatok (szerző, előadó, dalcím, műfaj, stb.)

Miért jó ez egy zenekarnak?

A WMMD bevételmegosztásos üzleti modellben dolgozik, nincsenek fix díjak, csak a dalokból befolyó bevételen osztoztik velük. A szerződött előadók bekerülhetnek Hallgass Hazait névre hallgató rádióműsorba, mely 30 vidéki frekvencián heti rendszerességgel kerül adásba - két órában. Ezen felül a WMMD a YouTube zenei Prémium Partnere és YouTube Certified vállalat - a videómegosztó által világviszonylatban a zenészeknek ajánlott legjobb 49 cég között van. Ez azt jelenti, hogy segítségükkel a YouTube videóid után is bevételhez juthatsz.

Hogy fizetnek ki?

Havonta fizetnek ki, magánszemélyként is lehet velük szerződni.

A lebonyolítás ugyanaz lesz ismét, vagyis a jelentkezőkből és az általunk jelölt dalokból összeállítunk egy harmincas mezőnyt. Ezután az Index szerzői kiválasztják a szerintük legjobbakat, utána pedig az olvasók dönthetnek a többi továbbjutóról. A következő körben ismét ez a rendszer folytatódik annyi különbséggel, hogy mi kiválasztjuk a négy legjobbat, és az olvasók megszavazhatják az ötödiket, aki csatlakozik a döntősökhöz. A döntőben mind az öt előadó ad egy-egy minikoncertet egy ingyenes budapesti bulin, és végül a helyszíni szakmai zsűri dönt, hogy szerintük melyik előadóé volt 2016 legjobb magyar száma.

A győztes nyer egy fellépést a 2017-es Sziget Fesztiválon, illetve kiemelt médiamegjelenést az Indexen.

Ha esetleg bármi kérdés van, nyugodtan írjatok nekünk stenk@mail.index.hu címre.

Ne maradjon le semmiről!