2017-ben már erőltetett a gitárszólózás

2017.03.21. 14:32

Elkészítette első nagylemezét a budapesti Deep Glaze zenekar, akik az elmúlt pár év neo-psych-hullámán felkapaszkodva kezdenek egyre több figyelmet kapni. Nálunk debütál az együttes Pressure című nagylemeze, ami már bőven túlmutat a sokadik újpszichedelikus utóhatáson, és jóval izgalmasabb irányokba halad tovább.

A zenekar Kovács Péter Tamással dolgozott együtt és kizárólag analóg technikával, 16 sávos szalagos magnóval vették fel a számokat. Pont ezért, illetve a digitális utómunka hiánya miatt a dalok nagy részét elsőre fel kellett venni, amihez muszáj volt a zenekarnak 110 százalékon teljesítenie.

Szóval nyolc dal van a lemezen, azért nyolc, mert nem akartuk az embereket egy ilyen rohanó világban egy 14 számos 2 órás nagylemezzel fárasztani. Különben is azt hinni, hogy valakinek van ideje arra, hogy egy ilyen hosszú lemezt csak úgy meghallgasson, kicsit önámítás lett volna. Akartunk nyolc fasza számot, se intro, se outro, csak nyolc jó számot. 

- meséli a zenekar, ami az első EP óta kissé átalakult, csak Yorgos és Dimitris maradt az eredeti felállásból, akikhez új társak csatlakoztak azóta, illetve megjelent a szintetizátor is, némileg a gitárszólók hátrányára.

A gitárszólózást teljesen kioffoltam erről a lemezről, egyszerűen ameddig ez a lemez íródott, olyan passzba voltam, hogy kell a fasznak gitárszólózás 2017-ben, erőltetett és szar lenne, szóval nincs is. Inkább gitárok szempontjából riffközpontú témák és az összes hangszer együttes játékának a szépsége az, amit előtérbe helyeztünk, nem az egyéni virtuozitást, faszmutogatást.

- mondja Dimitris, a zenekar gitárosa, aki elárulta, hogy a masterelést Németországban készítette Robin Schmidt, akit 2012-re Grammyra is jelöltek a munkájáért, és olyanokkal dolgozott együtt, mint a Placebo, a Black Keys, a Kooks vagy a 1975. "Az arculatot egy momés stáb csinálta, Halasi Bálint, Lazin Damján, Kránicz Richárd és Vásárhelyi Áron. Még klipet is csinálnak majd nekünk április vége felére szerintem."

A zenekar arra is kitért, hogy mivel ketten is görög származásúak a zenekarból, ezért állandóan a mediterrán hangzással nyaggatják őket, pedig saját bevallásuk szerint ennek semmi nyoma nem volt az eddigi számaikból. Szóval pont ezért az egyik dalba raktak egy kis buzukit, ha már.

A zenekar legközelebb március 24-én lép fel a Kuplungban, utána májusban a GMK-ban, majd a nyári fesztiválszezonban el lehet őket kapni a Bánkitón, a Kolorádón, az UbikEklektiken és a Campuson.

Ne maradjon le semmiről!