Hofi kedvenceivel is jóllakhatunk a Művészetek völgyén

DSC 4742
2017.07.23. 15:01

A hétvégén huszonhetedik alkalommal startolt el a Művészetek völgye, amelynek ezúttal is Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd ad otthont. A szervezők összesen 27 programhelyszínen és további 40 kisebb helyszínen várják a látogatókat, a fesztivál tíz napja alatt pedig csaknem 1200 program, illetve produkció megy majd le. Az idei Művészetek völgye egyik húzóneve, a portlandi Pink Martini ugyan már a fesztivál első napján fellépett, de jön még a Deluxe és a Nouvelle Vague, mindketten Franciaországból, illetve lesz még például Quimby, Kiscsillag, Irie Maffia, Csík zenekar, Péterfy Bori, Magashegyi Underground és Budapest Bár is - ők mindannyian a legnagyobbnak számító Panoráma színpadon játszanak majd.

Új helyszínként Kőbánya is beszállt a buliba, a helyi önkormányzat és zenesuli olyan zenekarokat hoz el Kapolcsra, mint a Bohemian Betyars, a Fran Palermo, a Póka Egon Experience, a Papaver Cousins vagy a Jazzékiel. A helytörténeti programok mellett egy híres kőbányai, Hofi Géza miatt is érdemes erre fordulni, hiszen amellett, hogy megtekinthetőek a humorista karikatúrái, a kedvenc ételeit is végig lehet kóstolni. Hofi állítólag nagyon szerette a mákos nudlit és a krumplis tésztát lesütve, ezeket kínálják majd a következő hétvégén a házigazdák, méghozzá ingyen (persze csak a készlet erejéig), úgyhogy aki egy csúnyán (vagy túl jól) végződött este után esetleg üres pénztárcával ébred, az Kőbányának köszönhetően nem marad éhen. Sőt, csütörtökön szimultán pingpong is lesz majd a legendás asztaliteniszezővel, Gergely Gáborral. Aki pedig erre jár, egy ügyes levágással pillanatok alatt a Panoráma színpad előtt találja magát.

Szintén elsőzik Szirtes Edina Mókus udvara (Mókuskert udvarként keressük a térképen). A pöttöm helyszínt egyrészt a mókusos nippgyűjteménye, másrészt pedig a régi Művészetek völgyét idéző hangulata miatt ajánljuk. Vigántpetendre mindenekelőtt a templom előtt álló cirkuszi sátor miatt érdemes menni, ahol az újcirkusz és a kortárstánc dominál, a klasszikus zenéért pedig a szomszédos Papageno Klasszikhoz kell menni, vagy a kapolcsi római katolikus templomba. Taliándörögdre mindenekelőtt a színházi programok miatt érdemes átutazni idén is, illetve itt keressük a Hobo klubot is. “Zene és költészet, semmi különös” - mondta a programról szűkszavúan a névadó, amikor ott jártunk. Hobo egyébként a Panoráma színpadon is játszik július 27-én, csütörtökön.

A Harcsa Veronika udvarban idén is jógával indul minden nap (délelőtt tizenegytől), illetve itt lépnek fel a házigazda kedvenc formációi is, köztük olyanok, akikről olykor a Stenken is szoktunk írni, például Iamyank, Jónás Vera, Barabás Lőrinc, a Volkova Sisters, illetve zenél a román Golan zenekar, akiket a #newkidsfromthebloc hoz el, és természetesen az udvar névadója is színpadra áll majd.

Éhes vagyok, szomjas vagyok!

Minden évben sláger a langalló, a melegszendvics és a kenyérlángos, de aki igazán autentikus élményre vágyik, az inkább valamelyik kifőzdét vagy vendégasztalt válassza. Az Index favoritja idén is Varga Szilvi portája, ahol az ételekhez felhasznált zöldségek még mindig a ház melletti kertben teremnek. A kapolcsi babgulyást 900 forintért, Ili mama káposztás gombócát ezer forintért kóstolhatjuk meg, illetve reggelire többféle rántotta közül választhatunk.

Innen csak egy köpés a Pethő udvar, amit elsősorban a pálinkás sárgabarack lekváros palacsinta miatt ajánlunk, ottjártunkkor pedig épp csontlevest, zöldbabfőzeléket és rántotthúst kínáltak, de kérhetünk zsíroskenyeret (hiszen falun vagyunk!) vagy velős pirítóst is. A taliándörögdi Klastrom kocsmában szintén tudunk enni főtt ételt, tejfölös zellerkrémlevest, görög gyümölcslevest, meggyes-mákos gubát és halat is láttam az étlapon. (Ugyanitt kommerszek nevetséges áron, ha valaki nagyon olcsón szeretne berúgni, aztán sajgó másnappal ébredni!)

Gluténmentes kajákért a Kocsor ház felé vegyük az irányt, ugyanitt tepertőkrémes kenyeret is találunk, szomjúság ellen kitűnő a jeges levendulaszörp, másnapra meg a parádi gyógyvíz, de ugyanitt láttam gyógynövényes teát is. Sőt, ha megszorultunk, kisfröccsözhetünk egyet emailcímért és Facebook-lájkért cserébe. Vegán szendvicset a folkudvarban láttam 650-ért, ahol egyébként bogrács és sült tarja is van.

Gyereket és kutyát vihetek?

A Művészetek völgye igazi családbarát fesztivál, a programfüzet például öt oldalon keresztül sorolja csak a gyerekprogramokat. (Mindenképp markoljunk fel egy ilyet indulás előtt, vagy töltsük le az appot!) Ezekre 1500 forint a napijegy a hat év feletti gyerekek és felnőtt kísérőjüknek. A programokra a belépő a hatéveseknek és a hat év alattiaknak ingyenes. Amikor ott voltunk, igazi gyerekparadicsomnak tűnt például az Etno Liget, a Néprajzi Múzeum lazítója. Idén ők az egyedüli kitelepülő múzeum.

Jó hír a gazdiknak, hogy idén már hivatalosan is kutyabarát a Művészetek völgye. Idén öt helyszínén helyeznek ki folyamatosan itatótálkát és jutalomfalatokat a kutyusoknak: a Panoráma színpadnál, a Harcsa Veronika udvarnál, a Nemzeti Színtérnél, a Momentán udvarnál és a Fonó udvarnál.

Hogy menjek?

Autóval közlekedni szívás, főleg a fesztivál frekventáltabb pontjain, ezért javasoljuk a tömegközlekedést. Ha Budapestről megyünk, közvetlen buszok is indulnak a Népligettől, egyébként pedig veszprémi és székesfehérvári átszállással érhetjük el a helyszínt. Azzal azért számoljunk, hogy Veszprémben a vasútállomás és a buszpályaudvar nincs olyan közel egymáshoz, egy tízperces helyijáratos utazással érdemes számolni.

Ha már megérkeztünk, de ingáznánk a helyszínek között, pattanjunk csigabuszra, állítólag gyakrabban járnak, mint a korábbi években. A buszok reggel Tapolcáról indulnak, és oda is térnek vissza, így az ottaniak is kényelmesen elérhetik a Művészetek völgyét.

Egyébként pedig a Művészetek völgyére is ugyanúgy igaz, mint minden nyári fesztiválra, hogy nappal általában hőség van, éjszaka és hajnalban pedig többnyire hideg, ezért pulóver és esőkabát mindenképpen legyen nálunk, fázósabbaknak javasolt a hosszúnadrág, egy csomag rágógumi pedig minden buliban aranyat ér.

Borítókép: Bődey János / Index.

Ne maradjon le semmiről!