A Jamiroquai megint talált egy emlékezetes fejfedőt

videodiszko
2017.12.09. 08:19

Brüsszelben forgatta a legújabb klipjét Jay Kay zenekara, a Jamiroquai. Joan Jett és Debbie Harry közösen olvasta a híreket a Blondie legfrissebb videójában, Björktől megint leesett az állunk, egyre közelebb a Franz Ferdinand következő albuma, Nicki Minaj pedig Lil Uzi Vert klipjében tűnt fel. Ismét a hét legérdekesebb klipjei közül válogattunk a Videódiszkóban.

Jonathan Wilson: Over the Midnight

rendezte: Andrea Nakhla

Az Észak-Karolinában született, de Los Angelesben élő Jonathan Wilson egy tök izgalmas figura, akinek már az apja is 35 éven át vezetett rockzenekart, őt magát pedig Josh Tillman titkos fegyvereként szokták emlegetni, miután az eddigi mindhárom Father John Misty-lemez producere is volt. Wilson dolgozott továbbá egy rakás más zenésszel, köztük Bonnie 'Prince' Billyvel, 2012-ben a zenekarával Tom Pettyt és a Heartbreakerst kísérte az európai turnéjukon, most pedig Roger Watersszel zenél a májusban indult és jövő novemberig tartó Us + Them turnén. A koncertsorozat ideje alatt, jövő márciusban, ráadásul kihoz egy albumot Rare Birds címmel, amin Father John Misty mellett Lana Del Rey is szerepel majd, és amiről most egy hétperces szám kapott emlékezetes látványvilágú klipet. (Father John Misty a héten szintén új klippel jelentkezett a 13 perces Leaving LA című számhoz.)

Björk: Utopia

rendezte: Warren Du Preez & Nick Thornton Jones

"Björk már megint mit művelt, te jó ég!" – hüledeztünk, amikor szeptemberben kijött a Lars von Triert nemrég zaklatással vádoló énekesnő The Gate című videója. Björk azóta nemcsak a dán rendezőre húzta rá a vizes lepedőt, hanem november végén kihozta a kilencedik albumát is. Az Utopia című anyag címadó dala pénteken klipet is kapott, amitől ismét könnyedén eláll az ember szava, jobb nem is túlmagyarázni.

Zomblaze & Unknown Child: No Words

rendezte: Olajos Tamás

A Stenk idei dalversenyét a Gustave Tiger nyerte, a zenekar énekesnője, a szólóban, Unknown Child néven is aktív Szurcsik Erika pedig most kihozott egy közös videót Zomblaze-zel (ASAN), aki meg a legelső dalversenyünkben egészen a döntőig menetelt. Bár a dal címe No Words, a klip tele van betűkkel meg szavakkal, amiket Szurcsik Erikára vetítettek, és ez most bármilyen hülyén hangzik, valójában tök jól néz ki. A zene Zomblaze munkája, a vizuál Maruscsák Dávidé, a rendezés meg a vágás pedig Olajos Tamásé.

Blondie: Doom or Destiny

rendezte: Rob Roth

Rockdívarajongók, kapaszkodjatok meg: Joan Jett és Debbie Harry közösen olvasnak híreket a Blondie legújabb videójában! A közös szereplés egyáltalán nem véletlen, a Doom or Destiny című dalban ugyanis  Joan Jett vokálozott. A szám a Blondie májusban megjelent, Pollinator című albumon szerepelt, egész konkrétan a nyitószáma volt, most pedig klipet is kapott, ami napjaink történéseire reflektál, illetve a rendező szándéka szerint a női haragot is bemutatja. A zenekar egyébként az albumon olyan nevekkel dolgozott, mint Sia, Charli XCX, Johnny Marr, Blood Orange vagy Nick Valensi a Strokesból.

Franz Ferdinand: Always Ascending

rendezte: AB/CD/CD

Jövőre új albummal jelentkezik a Franz Ferdinand: az Always Ascending című anyag öt évvel a 2013-as Right Thoughts, Right Words, Right Action, és három évvel a Sparksszal közös FFS-album után, amit 2015-ben az év egyik legjobb lemezének választottunk. A címadó dal október második felében debütált, decemberre pedig videó is készült hozzá, amit már csak a háromcsíkos melegítőben feszítő Alex Kapranos miatt is mindenképp érdemes megnézni. Az Always Ascending február 9-én fog megjelenni, immár a tavaly kivált Nick McCarthy nélkül.

Lil Uzi Vert & Nicki Minaj: The Way Life Goes (Remix)

rendezte: DAPS

Nicki Minaj a héten két klipben is feltűnt: a Migos és Cardi B mellett a Motor Sport videójában, illetve Lil Uzi Verttel közös The Way Life Goesban. Utóbbi jóval izgalmasabb, mint a másik: Lil Uzi Vert egy fához kötözve üldögél az erdőben, egy előre megásott gödör mellett, miközben egy kutya ugat bele a fejébe, Nicki Minaj meg egy kötéllel vonaglik valahol máshol, egy faházikóban. Aztán jön, aminek jönnie kell.

Jamiroquai: Summer Girl 

rendezte: Charlie Lightening

"Összességében van 12 tök ugyanolyan szám, amikbe bele-belecsempésztek modernebb hangokat, miközben ugyanazokat a Jamiroquai-számokat halljuk, mint 10 vagy 20 évvel ezelőtt" – foglaltuk össze kritikánkban a Jamiroquai legfrissebb lemezét, az Automatont. A márciusban megjelent anyagról ezúttal a Summer Girl kapott klipet, a videót a zenekarral régóta együtt dolgozó Charlie Lightening rendezte, a felvételek pedig a zenekar nagyszabású visszatérő turnéján készültek. Jay Kay ezúttal egy meglepően konszolidált fejfedőt talált magának, főleg a címadó dal klipjében láthatóhoz képest.

Ne maradjon le semmiről!