Van egy fesztivál, ahol kétszer kel fel a nap

2018.04.27. 16:35

Torockó talán nem túlságosan ismert erdélyi település, de ezen a Double Rise Fesztivál könnyen változtathat. Ebben az Europa Nostra-díjas faluban rendezték meg 2016-ban először összművészeti fesztiválként, és hamar népszerű lett. Tavaly a négy nap alatt összesen 25 ezer ember látogatott ki a fesztiválra. Idén még erősebb programmal készülnek, illetve egy fesztiválhimnusszal, amit a hiperkarma készített és a Stenken lehet először meghallgatni.

A Double Rise elnevezés egy természeti jelenségre utal. Az év egy bizonyos időszakában ugyanis páros napfelkelte van a Székelykő hasadékban, ugyanis a hajnali napfelkelte után ilyenkor eltűnik, majd a hegy mögött újra felbukkan a nap.

Napsütötte Rész jól illik a fesztivál szellemiségéhez, de ez a szám egyben az idén ősszel megjelenő 5. hiperkarma album címadó dala is. Természetesen ők is fellépnek a fesztválon, amit idén június 27. és 30. között rendeznek meg. Rajtuk kívül érkezik még a Quimby, a Tankcsapda, Lovasi András, az Irie Maffia, a Brains és a Mary Popkids is. Ezenkívül lesznek népzenei és néptánccsoportok, dj-k, színházi társulatok és komolyzenei koncertek is. Ezenkívül a környéket bemutató szervezett túrák, könyvbemutatókkal és művészeti kiállításokat is ígérnek a szervezők.

Aki járt már Torockón, az állítólag elsősorban a különleges hangulat miatt tér vissza újra, legalábbis a Quimby zenekart emelték ki a szervezők a Double Rise kapcsán, akik törzsvendégnek számítanak a fesztiválon.

Ne maradjon le semmiről!