Cseréljük esőkabátra a telefont!

Kolorado 2018 szerda-15
2018.06.14. 16:58

A szerdai nulladik nappal elstartolt a Kolorádó Fesztivál, mi pedig összeszedtünk minden fontosabb tudnivalót. Az biztos, hogy ebben a cudar időben az esernyő, esőkabát, gumicsizma kötelező kellék, viszont a telefont akár el is dughatjuk jó mélyre, úgysem lehet nagyon használni a helyszínen.

Odajutás

Az 56A és a 61-es vilamos, illetve 63-as busz végállomásáról indul a Kolorádó Busz, ami egészen a fesztivál bejáratáig visz. Innen 600 forint a busz, de ha esetleg sikerül eljutni a parkolóig, onnan a shuttle busz már csak 300 forint. A buszok 10-15 percenként járnak, és ugyan a nulladik napon még nem igazán volt tömeg, a parkolótól tényleg egészen gyorsan be lehet jutni a fesztiválig. Viszont sörrel nem engednek fel a buszra, szóval ne kövessétek el azt a hibát, mint én, hogy indulás előtt a parkolónál vesztek egy sört, hogy aztán 2 perc alatt kelljen legyűrni, mert az indulásra kész buszra nem szabad piával felszállni. Egyébként az ingázóknak a négy napra 2500 forintért lehet bérletet venni a fesztiválbuszra. Kocsival nem engednek tovább a parkolónál,  ahol autónként egy ezres a parkolás, gyalog pedig egy erős fél óra az út a parkolótól a bejáratig. Természetesen biciklivel minden könnyebb, illetve a Széll Kálmán tértől nagyjából 3000 ft-ba kerül kijutni, de a taxikat is csak a parkolóig engedik.

Árak

A helyszínen 17500 forint a bérlet és 7500 a napijegy, a sátrazóknak pedig 2500 forintot kell fizetni fejenként. A digitális jegyet érdemes odaérkezés előtt lementeni a telefonra, mert gyenge a térerő. Ugyan a nulladik napon még nem volt nyitva minden, de az étel- és italárak egészen barátaik az átlag fesztiválszinthez képest. Van repohár 250 forintért, amit 550-ért lehet újratölteni sörrel és körülbelül 700-ért fröccsel, de a rövidek is 7-800 forint körül vannak, ami egy fesztiválon abszolút vállalható ár. Az ételek 1100 és 2000 forint között vannak általában, a tócsnis mellé kitelepült idén egy Zing Burger is, de van nápolyi pizza (Digó), reggeliző-ebédlő hely (Hokedli), édességes (Kedveskrém), illetve természetesen külön vegán opció (Las Vegan's) is van azoknak, akik erre vágynak. A tavalyihoz képest egyébként valamivel nagyobb a választék étel szempontjából a fesztiválon.

Nagyon fontos, hogy a helyszínen nincs ATM, kártyát sem fogadnak el mindenhol, szóval mindenképp készüljetek készpénzzel!

Időjárás

A nulladik napon nekünk sikerült elkerülnünk az esőt, csütörtökön viszont leszakadt az ég, és folyamatosan zuhog, szóval vízálló ruha a minimum, de érdemes rétegesen is öltözni, mert a cserkészparkban akkor is nagyon hideg tud lenni este, ha nappal majd megrohadtunk a melegtől. A rossz hír, hogy egészen jövő hét hétfőig esőt mondanak, ma és holnap például csak 21-23 fok körül lesz a hőmérséklet. Tegnap eső nélkül is saras, pocsolyás volt néhol a fesztivál területe, ami valószínűleg a mai eső után még durvább lesz, szóval az esőkabát, esernyő és sapka mellé semmiképp se tornacipőt vagy papucsot vegyünk fel, hanem válasszunk ki egy vízálló fesztiválcipőt, amit nem féltünk összemocskolni. Ha esetleg valaki mégsem készült rendesen, a helyszínen van külön kis ruhaboltja a Kolorádónak, ráadásul egész nagy a választék, és tök jól néznek ki a pulcsik.

Térerő

A fesztivál idén már külön kiemeli, hogy nem is baj, hogy nincs térerő a helyszínen, és az igazat megvallva egészen retró érzés, hogy amíg a haverod elmegy sörért, te hiába kapod elő a telefont nyomkodni, teljesen felesleges. A bejárattól távolabbi részen például egyáltalán nincs vétel, de a nagy mezőn és bejárathoz közeli részen azt tapasztaltuk, hogy a telenorosoknak működik valamennyire a hálózat és a mobilnet is. De tényleg, rakjuk el csak jó mélyre a telefonunkat, és próbáljuk állandó görgetgetés nélkül bulizni, meglepően furcsa érzés ez 2018-ban.

Egyéb

  • a bejáratnál kaptunk a jegyünkhöz egy csikkgyűjtőt, amit kb. kötelezővé kéne tenni minden fesztiválon
  • van értékmegőrző, telefontöltő-állomás
  • idén is kiköltözött a helyszínre a Vittula kocsma, és már nem egy rakás sóder és más építési törmelék a helyszín, hanem egy kis nagyon pofás eldugott beugró rész a főút mellett, ahol már nem csak DJ-k lesznek, hanem élőzene is
  • ahogy tavaly, idén is lesznek tábortüzek, de ezeket a szervezők csinálják, és kérik a fesztiválozókat, hogy ezt a feladatot hagyják is rájuk
  • lecserélték a tavalyi balhé után a biztonsági szolgálatot, az új brigád egy nap alapján kifejezetten kedves, minket a bejáratnál bármilyen motozás vagy csekkolás nélkül beengedtek
  • kicsit kevés az esővédett hely, de talán ma a szervezőknek sikerül esetleg pár ponyvával folyadékmentesíteni még pár placcot
  • rengeteg workshop és más program is várja a vendégeket, illetve idén színház is lesz
  • szintén először megjelennek a civilek is a fesztiválon, kint lesz a TASZ, a NANE Egyesület, lesz sütés-főzés helyi roma asszonyokkal és a Gólya is rengeteg civil programmal készült.
  • a Csűr még mindig magasan a leghangulatosabb helyszín, ráadásul remek fedezék az eső elől.
  • dohánybolt nincs a helyszínen, ahogy kisbolt sem, szóval mindenki készüljön erre

(Címlap- és borítókép: Nagy Szabolcs/Index)

Ne maradjon le semmiről!