A lány, aki egy fehér bölénnyel vágott bele élete kalandjába

2018.11.26. 15:10

A messzi északra, egyenesen a hó és a jég birodalmába repít az Indigó néven zenélő Palágyi Ildikó legújabb klipje. A Northern Song animációs videóját a MOME egyik mesterszakos hallgatója, Ászity Boglárka készítette el, és a Stenken lehet először megnézni.

A Felvidéken született Palágyi Ildikó 2016-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének előadóművész szakán, majd 2018-ban a tanári mesterképzésen. Saját formációját 2015 tavaszán alapította meg, amellyel aztán épp idén hozta ki a Salt című debütlemezét. Ezen szerepelt a looper segítségével született Northern Song is, amelyről az alkotó így mesélt:

A dal egy képzeletbeli északi utazás zenei lenyomata. Bár még sajnos nem jártam északon, amióta az eszemet tudom, erős érzelmi kötelék fűz a skandináv vidékhez. Még 2016-ban történt, hogy egy norvég jazzlemez hallgatása akkora hatással volt rám, hogy egy pillanat alatt úgy éreztem, már nem a budapesti kis szobámban vagyok, hanem egy norvég város utcáin lépkedem. Ebből az élményből született a Northern Song. A koncepcióm az volt, hogy hangról hangra, szólamonként épüljön fel ez az emlékkép, melyben összemosódik a képzelet, az álom és a valóság. Zeneileg ehhez tökéletes eszköz a looper és a különböző elektronikus effektekkel való játék.

Indigó állítása szerint azonnal tudta, hogy a számhoz animációs videó dukál. Mivel ekkoriban találkozott a Designisso által a hűvös elegancia királynőjeként emlegetett Ászity Boglárka munkáival, őt kérte fel a dal videójának elkészítésére.

"Ildikó hatalmas szabadságot adott azzal, hogy nem kötött semmihez, és rám bízta a történetet. Nagyon örültem, hogy a dal északi tematikájú, ugyanis nagyon szeretem ezt a vidéket és az ottani életszemléletet. Az animáció dinamikáját a zene ritmusa határozta meg. Volt pár elem, amiben már a kezdetekkor biztos voltam, ez a vadászat, a bölény - ami nekem szinte totemállatom - és az északi fény. Volt, hogy órákon keresztül hallgattam a dalt, és közben rajzoltam és írtam hozzá. Ha megszületett egy jelenet, elküldtem Ildikónak, és közösen alakítottuk tovább, amíg meg nem született a végleges történet" – mondja a munkáról Ászity Boglárka animációs tervezőművész, aki szerepelt már a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon is.

A szinopszis szerint a klip az északi fény születését meséli el:

A skandináv vidékeken, ha valaki bizonyítani szeretne, vadászatra indul. Egy lány – egy fehér bölénnyel az oldalán – szintén elindul, és az út, amit bejár, nehezen járható, hegyvidékes, hideg tájon vezet keresztül. Amikor azonban találkozik a levadászandó állattal, rájön, hogy a pusztítás és az ezzel járó kiváltság nem old meg semmit. Bátor döntésével megadja magát a megérzésének, meghagyja az állat életét, aki ajándékként északi fényt varázsol az égre. Ez a történet is azt bizonyítja, érdemes hallgatnunk megérzéseinkre, és nem kell mások elvárásai szerint cselekednünk, és ebből sokszor csodák születhetnek.

A Northern Song klipjét itt lehet megnézni:

Palágyi Ildikó a zenei tanulmányaival párhuzamosan az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán gyógypedagógus, logopédus és pszichopedagógus diplomát szerzett. Énekesi pályája mellett a Zeneakadémia óraadó tanára, emellett gyógypedagógusként és énektanárként is dolgozik, valamint zenei improvizációs és alkotó-fejlesztő meseterápiás foglalkozásokat is tart.

A Northern Song klipjét december 6-án, csütörtökön, koncerttel egybekötve mutatják majd be a budai Tinta Art Caféban, ahol a videót jegyző Ászity Boglárka munkái is ki lesznek állítva.

Ne maradjon le semmiről!