Majdnem sramli lett a Hiperkarma első drum'n'bass számából

2018.12.27. 15:48

Egy nappal azután, hogy Kanyargó ösvény címmel új számmal jelentkezett, máris új klipdalt hozott ki Bérczesi Róbert zenekara, a Hiperkarma. A Rád talált című szám videóját a Stenken lehet először megnézni.

A klipet Erdész Tamás és Karsai Kata jegyzik, akik Bérczesihez hasonlóan szintén szerepeltek a Szelfi című műsorban, és akiknek az előző munkája, amelyet a KFT-ből ismert Márton András Csak Alszom című dalához készítettek, az idei Klipszemlén a legjobb rendezés kategóriában versenyzett.

Abból indultunk ki, hogy a Hiperkarma-daloknak mindig is szerves és meghatározó része volt az adott szám szövege, így a lehető legjobban szerettünk volna képileg reflektálni a leírtakra. A klipben szereplő lány szubjektívája a kézikameráján keresztül hivatott megmutatni azt, amit a szív lát, míg az őt kívülről mutató térfigyelő kamerák az agy, az értelem, a realitás perspektíváját tárják elénk. Reményeink szerint a klip éppen olyan szellősen és metaforikusan fogalmazza meg a vizualitás nyelvén, hogy a szívnek nem lehet parancsolni, mint ahogy azt a szöveg is teszi

– mondják az alkotók a Rád talált dinamikus videójáról, amiben kicsivel több mint három perc alatt jutunk el egy reggeli készülődéstől a Hiperkarma felvételeit megzavaró nagy lövöldözésekig, majd a magyar rendőrség helyszínre érkezésééig. A főszereplő Komán Boglárka, a Peron és a Déva színésznője.

A Rád talált című dal a zenekar januárban megjelenő, A napsütötte rész című lemezén szerepel majd, ami – ahogy a címe is jelzi – a Hiperkarma derűsebb oldalát mutatja majd meg. A zenekar a megjelenés kapcsán ezt mesélte el az Indexnek a számról:

A dal szerkezete és tempója megvolt már év elején, a kezdeti egyszálgitáros demóknál, ahogy Robi hozta a dalokat. Ezt próbáltuk a próbateremben meghangszerelni, összerakni, de mivel ez egy 164 bpm-es dal, alterpop vagy -rock hangszrelésben egyáltalán nem akart összeállni. Sramli lett belőle, mulatós, amiben egyelőre még nem gondolkodunk. Nem maradt más választás, meg izgalmas ötletnek is tűnt, a tempójához csak a klasszik drum n bass illett. Így megcsináltuk az első hiperkarma drum n bass nótát. Nem a mi világunk, így természetesen nem állt szándékunkban megváltani a stílust, sima alapokat csináltunk, hangzásban a 90-es évekből, a drum n bass hőskorából. Akármilyen is lett, mindenképpen kakukktojás ezen az új lemezen, ami még az előző, Délibáb című lemezünkhöz fog hasonlítani inkább a barátságos, refrénes dalaival. Viszont ez a dal már betekintést enged a hatodik hiperkarma lemez világába, ahol felhagyunk majd egy kicsit a napsütötte beat-zenével és nekiállunk újra kísérletezni, bonyolultabb dalszerkezetekhez mélyebb szövegekkel, bátrabban használt digitális hangzással.

A Hiperkarma a klip bemutatásának estéjén, vagyis ma élőben is bemutatja az anyagot az Akváriumban, ahol a Polytrip lesz az előzenekar. Bérczesi Róberttel néhány éve videóinterjút készítettünk, ebben beszélt többek között a legsötétebb időszakáról is.

Ne maradjon le semmiről!