Egy rapper miatt ugrott egymásnak Amerika és Svédország

GettyImages-982167666
2019.08.01. 20:07

Mi sem bizonyíthatná jobban, hogy a 2010-es évek egyértelműen a politikai populizmus évtizede, hogy az Egyesült Államok elnöke a Twitteren panaszkodik amiatt, hogy Svédország nem hajlandó csak úgy kiengedni a börtönből egy népszerű rappert. Trump prioritási listáján A$AP Rocky körülbelül az iráni konfliktussal és a kínai vámháborúval van mostanában egy szinten, és nem igazán mernénk arra fogadni, hogy jobban érdekli a zenész sorsánál, mondjuk, Ursula von der Leyen megválasztása vagy a klímaváltozás. De ki az az A$AP Rocky? Miért tartják hetek óta börtönben? És mi baja a svédeknek az afroamerikai rapperekkel állandóan?

Az egész ott kezdődött, hogy A$AP Rocky júniusban éppen Svédországban turnézott, ahol ő és a társasága összebalhézott pár helyi arccal. Pofonok csattantak, testek földre kerültek, és a rapper hamar egy svéd cellában találta magát. Azonban Rocky előzetes letartóztatása hétről hétre egyre hosszabb lett, és végül az egész ügy eljutott oda, hogy Kanye Westtől Kim Kardashianon át Donald Trumpig és az amerikai külügyminisztériumig mindenki bevetett mindent, hogy kiszabadítsa a körberajongott férfit. Az erőfeszítések azonban nem vezettek eredményre, a cikk megjelenésekor Rocky éppen a svéd bíróság előtt áll.

Ki ez a dollárjeles Rocky Balboa?

A 30 éves Rakim Mayers vitathatatlanul az évtized egyik legmeghatározóbb rappere, aki a műfaj globális dominanciájával egyidőben nőtte ki magát fiatal harlemi tehetségből az iparág szupersztárjává. Pedig elképesztően mélyről indult, 12 éves volt, amikor édesapját dílerkedés miatt lecsukták, egy évvel később pedig meggyilkolták a bátyját. Édesanyjával évekig hajléktalanszállókon próbáltak túlélni, miközben a tinédzser Rakim füvet és cracket árult Bronxban, amiért később két hétre le is csukták.

A 2000-es évek második felében csatlakozott az A$AP Mob nevű kollektívához, amelyben egy tucat divattervező, producer, videós és rapper állt össze kreatív alkotóközösséggé. Hamarosan a város egyik legmenőbb társaságává nőtték ki magukat, sok szempontból kifejezetten az A$AP Rocky művésznevet felvevő rappernek köszönhetően, aki a Purple Swag című számával robbant be a helyi könnyűzenei életbe.

Rocky berobbanása az iparág szempontjából a lehető legjobbkor történt. A 2010-es évek elején már látszott, hogy a rock a közösségi média térhódításával kezdi elveszteni a korábbi tömegvonzó hatását, és az addig  főleg gitárzenére fókuszáló zenei sajtó is elkezdett komolyabban foglalkozni a hiphop új hullámával. Ekkoriban kezdett el igazán éledezni egy olyan új vonal a hiphopban, amely bátran döntögette a tabukat, kísérletezett a hangzással, a tradicionális dalszerkezetek szétszedésével, az autotune-nal, a túlvezérelt basszusokkal és a bőgatyás, kosararasmezes, baseballsapkás sztereotípia lebontásával. Rocky nem csak újító zenéi és izgalmas vokálos megoldásai miatt keltette fel a figyelmet, hanem azért is, mert a kezdetektől underground divatikon volt, aki az Ecko-farmert skinny jeansre cserélte, és ugyanúgy sorolt divattervezőket inspirációként, mint a '90-es évek New York-i raphőseit. Egy évvel a Purple Swag után már Jimmy Fallonnál szerepelt, Rihannával működött közre, és 3 millió dolláros lemezszerződést kötött a Sonyhoz tartozó RCA-jel.

Hogy miért tudott ilyen hamar kiemelkedni A$AP Rocky a több százezer amerikai rapper közül, azt nagyon jellemzi az L.S.D. című száma és az ahhoz készült klip. A dal gyakorlatilag egy pszichedelikus rockdal újszerű hiphophangzással keverve, a klipet pedig Gaspar Noé 2009-es Enter the Void című filmje ihlette, amelyben Rocky úgy néz ki, mint egy modern divatmodell. Nem véletlen, hogy a csóró rapperek street fashion világát a luxusdivatba átültető Virgil Abloh is Rockyt tartja az egyik legfontosabb kortárs inspirációjának.

$tockholm, $védország, $kandinávia

Ugorjunk egy kicsit az időben, és eljutunk 2019 július elejére. Rocky ma már simán top10-es rapper az egész világon, abszolút szupersztárként kezelik mindenhol, és európai turnéján éppen Svédországban tartózkodik. A TMZ lehoz egy videót, amelyen azt látni, hogy a fehér kapucnis pulcsis Rocky és társai összetűzésbe keverednek valakivel Svédországban, majd a következő pillanatban a rapper kihajítja a férfit az utcára, és ütni-verni kezdik a földön. A megtámadott fiú korábban arra panaszkodott, hogy Rocky egyik haverja eltörte a fejhallgatóját, és követelte, hogy fizessék ki neki.

Szemtanúk szerint két férfi folyamatosan követte a rappert és társaságát, és az eltört fejhallgató miatt panaszkodtak, majd megjelent két nő, akik jelezték, hogy a panaszkodó srácok korábban megfogdosták őket az akaratuk ellenére. Itt pattant el a húrt, és esett egymásnak a két társaság, majd Rockyék leléptek, mielőtt kiértek volna a rendőrök és a mentők.

A balhé után nem sokkal Rocky a saját Instagramján számolt be arról, hogy szerinte hogyan is történt az egész. Két férfi négy utcán keresztül folyamatosan követte őket, kötekedő drogosnak tűntek, és rácsapkodtak minden mellettük elhaladó nő fenekére. A kiposztolt videókon hallani, hogy a két vékony srácnál jóval nagyobb testőr folyamatosan csitítani akarja a kedélyeket, és többször is elhangzik, hogy itt senki sem akar balhét, pláne nem verekedni. Az egyik videón az is látszik, hogy az egyik fehérpólós helyi srác összeverekszik Rocky testőrével, majd hozzávágja a fejhallgatóját, ami ripityára törik. A két férfi még azután sem hagyja békén a társaságot, hogy Rockyék egyértelmű túlerőben, többszöri provokáció után sem alkalmaznak erőszakot, és jól láthatóan igyekeznek elkerülni a verekedést.

Rocky később még lenyomta a fellépését a stockholmi Smash fesztiválon, de nem sokkal utána rendőrök érkeztek érte, és előzetes letartóztatásba helyezték őt és négy társát súlyos testi sértés miatt. A helyi rendőrség szerint félő volt, hogy még azelőtt elhagyják az országot, hogy a hatóságok kideríthetnék, mi történt pontosan, ezért volt szükség a letartóztatásra. Ami viszont furcsa, hogy

a sztenderd 72 órás előzetes helyett rögtön két hétre csukták le a rappert.

Nem sokkal ezután vált nemzetközi diplomáciai bonyodalommá az ügy.

Halló, itt Kanye! Te vagy az, Donald?

Rocky bebörtönzése után felgyorsultak az események:

  1. Ügyvédje az előzetes letartóztatás megszüntetését kérvényezi a bíróságtól, amit elutasítanak.
  2. Később hivatalosan is fellebbeznek, ami eljut egészen a svéd legfelsőbb bíróságig. A feltételes szabadlábra helyezésre irányuló kérelemnek ott sem adnak helyet, mivel úgy látják, félő, hogy Rocky elhagyja az országot.
  3. Közben az egyik áldozat ellen testi sértés és molesztálás miatt indítanak nyomozást.
  4. A svéd rendőrség razziát tart Rocky menedzserének a hotelszobájában, a bíróság pedig július 25-re írja ki a következő tárgyalást az ügyben, aminek részeként Rockyt és három társát többek között súlyos testi sértéssel vádolják.
  5. Végül Donald Trump látókörébe kerül az ügy.
  6. A tárgyalás második napján, vagyis ma, A$AP Rocky és a megvert srác, Mustafa Jafari is tanúskodott.

Rocky hetek óta tartó fogva tartása ellen egyre többen szólaltak fel, hiszen az általa közzétett videók alapján elég egyértelműnek tűnik, hogy a két férfi folyamatosan zaklatta, provokálta őket, egy alkalommal pedig meg is támadták a testőrét. Nem véletlenül védekeznek máig azzal, hogy az egész önvédelemből történt. Az ügy eljutott végül Donald Trumpig is, méghozzá egészen 2019-es módon. A TMZ szerint

a Donald Trump vejével, Jared Kushnerrel egyébként is elég jó viszonyt ápoló, közismerten Trump-rajongó Kanye West és felesége, Kim Kardashian kérték meg Kushnert, hogy járjon már el Rocky ügyében az amerikai elnöknél. 

Meg is lett az eredménye.

Rocky vs. rendőrség

Nem ez az első eset, hogy a rappernek meggyűlik a baja a rendőrséggel, és nem először ül emiatt börtönben.

2004-ben két hetet töltött drogkereskedés miatt a rettegett Rikers Islanden. 2012-ben verekedés miatt csukták le. Még ebben az évben megtámadott egy férfit, aki észrevette, hogy valamilyen illegális drogot fogyaszt egy ruhaboltban, majd utána megpróbálta elvenni az őt videózó két ember telefonjait is. Egy évvel később egy nő vádolta meg azzal, hogy megütötte, de végül sikerült peren kívül megegyezni. 2016-ban Új-Zélandon verekedett össze három férfival, akik beugrottak volna mellé a liftbe. Legutóbb pedig idén januárban keveredett verekedésbe Torontóban.

A populizmus korában elvileg nem kéne, hogy annyira megdöbbentő legyen, hogy a neki nem tetsző celebekről és tévéműsorokról folyamatosan posztoló ex-valóságshow-hős amerikai elnök egy olcsó húzással próbál népszerű lenni, de azért valahol mégis banális az egész ügy. Az amerikai elnök gyakorlatilag haveri alapon (lásd Kushner és a West család kapcsolata) diplomáciai konfliktust csinál abból, hogy egy ismert rapper utcai verekedés miatt börtönbe kerül egy másik országban, ami egyébként nem valami sötét sztálinista diktatúra, hanem az egyik mintaadónak tartott jogállam a világban. Még Justin Bieber (!!!) is megszólalt az ügyben, aki egyik oldalról megköszönte Trumpnak, amiért próbál Rockyn segíteni, másik oldalról viszont bírálta, hogy ezzel a lendülettel akár szabadon engedhetné azokat a gyerekeket is, akiket a határvédelem tart ketrecben Amerika déli részein.

Az már más kérdés, hogy egyébként maga az amerikai külügy már valamivel Trump előtt aggodalmát fejezte ki, miután Rocky embertelen körülményekre, magánzárkára és nem megfelelő étkezési és higiéniai állapotokra panaszkodott. A rapper menedzsere, John Ehmann szerint a svéd bíró ezzel az üggyel akar magának hírnevet szerezni, és példát akar statuálni, amit azzal támasztott alá, hogy a hotelszobájából a rendőrök nem sokkal azután vették el a telefonját, hogy elindított egy online petíciót a rapper szabadon engedése érdekében.

Trump odáig ment, hogy személyesen hívta fel Stefan Löfven svéd miniszterelnököt, majd pozitívan számolt be a Twitterén a párbeszédről. Trump azonban félreértelmezhette Löfven udvariasságát, és talán azzal sem volt tisztában, hogy a svéd jogrend eltér az amerikaitól, hiszen hiába ajánlotta fel, hogy kifizeti Rocky óvadékát - ha egyszer Svédországban egyáltalán nem létezik óvadék. Mint kiderült, a letartóztatott külföldiek esetében a svédeknél általános gyakorlat, hogy nem védekezhetnek szabadlábon a szökés veszélye miatt, a miniszterelnök pedig soha nem nyilvánít véleményt konkrét jogi eljárásokról. Löfven hivatala végül csak annyit válaszolt Trump tweetjeire, hogy Svédországban "minden ember egyenlő a törvény előtt, és a kormányzat nem avatkozhat bele az igazságszolgáltatás munkájába". 

Trump eléggé felhúzta magát a svédeken, és fenyegető hangnemben azzal reagált, hogy Amerika elég sok mindenben segíti Svédországot, tessék csak kiengedni Rockyt, és egyébként is, ideje lenne foglalkozniuk valódi bűncselekményekkel az országukban. Ezzel Trump arra a tényre utalt, hogy Rocky állítólagos áldozata maga is leginkább utcai kötekedő, ráadásul - és a bevándorlásellenes Trumpot talán ezért is érdekli annyira az ügy - közel-keleti bevándorló. A 19 éves, afgán származású Mustafa Jafari 2014-ben érkezett Svédországba Iránból, és azóta politikai menekültként él több más afgán fiatallal együtt Stockholm egyik külvárosában. Háromszor került összeütközésbe a törvénnyel: 2016-ban utcai verekedésért 30 nap közösségi munkára ítélték, két esetben pedig drog birtoklásáért kapott pénzbüntetést.

A mostani esetben viszont Jafarival szemben megszüntették a vádemelést minden pontban, és Rocky ügyvédje szerint a bíró a sértett oldalán foglalt állást. Trump emiatt már arról beszélt, hogy a svédek semmibe veszik az afroamerikai közösséget. 

Végül Rocky és két társa ellen emeltek vádat súlyos testi sértés miatt, amiért a sértett 15 ezer dollár kártérítést is követel. Rockyék tagadják a vádakat, és továbbra is önvédelemre hivatkoznak.

Bűzlik valami északon?

A svéd Local nevű újság részletesen beszámolt a tárgyalásról, ahol kiderült a vádlottak telefonjain talált videókból és egy gyorsétterem biztonsági felvételéből, hogy a Rockyék által a netre feltöltött videókból kivágták az őket kompromittáló részleteket. Az ő oldaluk szerint a két férfi folyamatosan követte és zaklatta őket, azonban az csak a bíróságon derült ki, hogy a testőre korábban meglökte és a földre vitte a sértettet bőven azelőtt, hogy összeverekedtek volna. A felvétel természetesen a TMZ-nél kötött ki később.

Emellett olyan szöveges üzenetet is találtak a társaság telefonján, ahol arról beszélnek, hogy a rapper Instagramjára feltöltött videókat kicsit kozmetikázták.

Ha hinni lehet a svéd bíróságnak, az ügyet azért kezelik ennyire szigorúan, mert minden jel arra utal, hogy Rockyék oldala a sztorinak nem 100%-ig tiszta még úgy sem, hogy a két srác tényleg rájuk akaszkodott. Az egyelőre nem derült ki, hogy Rockyék testőre miért vitte a földre korábban a sértettet, és mennyire játszott ebben közre az, hogy esetleg túl agresszíven próbáltak a sztár közelébe férkőzni. Jafari ügyvédje azt mondta, a fiú egyáltalán nem ismerte korábban a rappert, vagyis ezúttal nem egy elvakult rajongó zaklatott egy világsztárt. Ezt a bíróság előtt tett tanúvallomásában a srác is hangsúlyozta, és azt is mondta, Rockyékat senki nem fotózta az utcán, ezért fel sem merült benne, hogy hírességről van szó. Arra viszont nem tudott világos választ adni, miért ment oda hozzájuk, csak annyit mondott, hogy egy barátja után érdeklődött.

Jafari szerint később, amikor a sztár testőrei bántalmazták, üveggel is ütötték a fejét, amitől mély vágások keletkeztek. Rocky ebből csak annyit ismert el, hogy amikor a "drogosok" belekötöttek, és "teljesen őrült helyzet" alakult ki, tényleg felvett egy üveget a földről, de azonnal eldobta, mert rájött, hogy butaság lenne használni. (A svéd rendőrség által nyilvánosságra hozott felvételek szerint Jafari az arcán és a kezén is csúnyán vérző, részben vágott sebeket szerzett.)

Létezik a történetnek olyan értelmezése is, ami a svéd rendőrségről feltételezi, hogy rasszista előítéletei vannak a fekete rapperekkel szemben. Ezt nem más állítja például, mint a szintén állati népszerű fehér rapper, G-Eazy, akit 2018 májusában tartóztattak le Svédországban verekedés és kokainbirtoklás miatt. A vád szerint megütött egy biztonsági őrt (eredetileg egy rajongót akart), és lebukott, ahogy egy százdollárossal próbál kokaint szívni, majd másfél uncia kokót meg is találtak nála. Rockyval ellentétben azonban G-Eazy ügyét két nap alatt lezavarták, börtönbe sem kellett mennie, hanem lezárták az ügyet 10 ezer dollár bírság és 900 dollár fájdalomdíj ellenében, amit a sértett biztonságinak fizetett ki. G-Eazy szerint egyértelmű, hogy A$AP Rocky-val azért bánnak sokkal szigorúbban, mint vele, mert a hatóságok kivételeznek a fehérekkel és rendszerszintű rasszizmus uralkodik.

Ezt alátámasztani látszik, hogy 2015-ben Snoop Doggot csak úgy bevitték a rendőrök egy svéd városban, mert arra gyanakodtak, hogy a füvezési szokásait évtizedek óta vállaló rapper kábítószer hatása alatt áll. Vizelettesztet is végeztettek vele, de nem találtak semmit, és végül elengedték. Snoop szerint egyértelműen azért zaklatták, mert fekete, és megígérte, hogy soha többet nem teszi be a lábát Svédországba. Az más kérdés, hogy 2012-ben már kitiltották a szomszédos Norvégiából, amiért 8 gramm füvet és 18 ezer fontnyi norvég valutát találtak nála.