Elszállós menetekkel szakít ki a valóságból a Képzelt Város

2020.02.13. 16:58

Hosszas hallgatás után jelentkezett végre új lemezzel az egyik, ha nem a legjobb magyar posztrock zenekar, a Képzelt Város, ami a négy éve megjelent Köd után most ismét keblére ölelte a hosszabb, elszállósabb posztrock témákat, ennek pedig egy elég hipnotikus anyag lett a vége. A zenekar Samizdat című ötödik lemezét a Stenken lehet először meghallgatni.

A Samizdat első számait már 2017-ben egy nagyvázsonyi elvonuláson megalkotta a zenekar, de innentől elég hosszú út vezetett az album tényleges befejezéséig – benne egy lemez nélküli, de amúgy kiváló lemezbemutató(ként beharangozott) koncerttel a tavalyi téli Fekete Zajon. Az azóta eltelt három év sok időnek tűnik, de Kovács Ákos András, a zenekar énekes-gitárosa szerint egy ilyen műfajú zenével az embernek máshogyan kell foglalkoznia, mint egy tömegeket megmozgató stílus esetében.

Rengeteg a buktató, de ha a végén sikerül egy kompromisszumok nélküli dolgot készíteni, az mindenképp jó érzés, különösen akkor, ha ez valahogy meg is találja a helyét és útját az emberekhez. A kompromisszumokkal való ilyen küzdelem sokunk életét végigkíséri más szempontokból is, nagyjából erről szól ez a lemez. Mi hoztuk létre, mi csináltunk rajta mindent, ami jó és mindent, ami rossz. Így vagyunk büszkék rá, ami nyilván megfelelően patetikusan hangzik, de így van

– mesélte Kovács, hozzátéve, hogy a lemez címe szintén a zenekar alkotói attitűdjére utal.

Mint mondta, a Samizdat szó

  • elvileg egyszerre fejezi ki azt, hogy magunk által kitalált, készített és sokszorosított,
  • van egy sajátos ellenkulturális vonatkozása is,
  • külön pikantériája, hogy a magyar politikatörténetben is jelentősége van,
  • és a maga módján talán a saját helyzetüket is jellemzi ezen a kulturális területen, ezért kifejezőnek találták címként.

A lemezt a Kepler Stúdióban vették fel, a hangmérnök pedig a csapat gitáros-billentyűse, Miskolczi Márton volt. A Samizdat számait egyébként a tavaly év végi koncert előtt is játszották már élőben, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptak rájuk, ami Kovács szerint egyáltalán nem magától értetődő 5-10 perces dalok és nem szokványos dalszerkezetek esetében. A komplexebb, elszállósabb posztrock menetek visszatérése mellett a Samizdaton amúgy egyértelműen az angol szöveg a legszembetűnőbb, de hiába szokatlan elsőre, ezek is remekül simulnak bele az anyagba.

A lemez bemutatója február 15-én, szombaton lesz az A38-on, ahol a zenekar a szlovák Shallov társaságában lép majd fel.