Megszületett a kapocs Jack Kerouac és a magyar hip-hop között

2020.02.28. 16:39

"Mindegy, hogy előre megyünk vagy parallelbe' / minden fain, amíg tartunk valamerre" – mondja az új albumán Gege, aki alig pár héttel azután, hogy a hozzá közel álló Slow Village megjelentette az Úton című második nagylemezét, Út címmel hozza ki legújabb anyagát. A 12 számos album a Stenken hallható először.

A lemezről Sára Gergely mesélt az Indexnek: "Az előző EP után, ami főleg társadalmi jelenségekre reflektált, egy bensőségesebb, merengősebb, inkább belülről kifelé beszélő anyagot szerettem volna csinálni. 2018 nyarán – amikor a Csapda még meg sem jelent – a filozofikusabb témák és a szofisztikáltabb, csúnya szóval élve »líraibb« szövegek felé fordult az érdeklődésem, ezeket kezdtem összegyúrni egy koherens anyaggá. Erős önkifejezésről van szó végig, azokról az azonosulható, sok ember által megtapasztalt dolgokról, változásokról, amiket az előző másfél évben átéltem. Az útról, amit bejártam, elsősorban belső, lelki és gondolati értelemben."

A címek egyszavasak, egy-egy állomást jelölnek, és egy-egy hangulatot, impressziót exponálnak. A lemez címe elsősorban az első megírt szám (eredeti címén: "Úton" [köszi, Slow Village!], a megjelent lemezen végül: "U –") miatt lett az, ami. Ezt a trekket Jack Kerouac Úton című regényének elolvasása után írtam. Nagy hatással volt rám ez a narratíva, sok párhuzamot fedeztem fel az engem közvetlenül körülvevő pezsgés és Kerouac állandóan széttartó, mégis szerves egésszé összeálló történetei, valamint a saját nemzedékem és a beatnemzedék között is.

A Csapda című, a Stenk által 2018 egyik legjobb magyar megjelenésének választott EP-t követő Út közel másfél évig készült. A lemez közreműködői Lil Frakk, Oriza, a Sör és Fű, Lusta Geri, Keezart és Phlat, a beateket pedig Csontos, valamint a Mulató Aztékokkal tavaly közös cuccot kiadó StackOne készítették. "Szerettem volna, ha egy-két helyen belenyúlnak mások is, olyan emberek, akikkel mostanában többet dolgozom együtt, vagy csak szimplán nagyon tisztelem a munkásságukat. Így került a producerek listájára BluntOne, Lust. és Kapitány Máté is."

Az Út című albumot itt lehet meghallgatni:

Gege március 6-án, pénteken, élőben is bemutatja majd a lemezt Orizával a Kazinczy utcai Mika Tivadar Mulatóban. Az exkluzív, bensőséges hangulatú balhéra jegyek csak limitált számban kaphatóak.

Ne maradjon le semmiről!