Majka és a Tankcsapda is a koncertélet feltámasztását kéri a kormánytól

VT Campus pentek-17
2020.07.15. 12:27
Majka felhívása után több magyar előadó is felszólalt a koncertstop meghosszabbítása ellen. Pásztor Anna attól tart, hogy az Anna and the Barbies hamarosan már csak hobbizenekarként létezhet, Nagy Feró szerint viszont egyetlen zenekar sem veszélyeztetheti a közönsége egészségét.

Ne legyen kettős mérce! Indítsuk be a zeneipart is! – ezzel a felütéssel osztotta meg gondolatait Majka, miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy interjúban arról beszélt, hogy hogy a koronavírus-járvány várható második hulláma miatt nem valószínű, hogy enyhítenek az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozásokon.

"Most már mindenki csinálhat mindent, egyedül a könnyűzenei iparág az, ami most totálisan ki van véreztetve. (...) Olyan, mintha kifejezetten, speciálisan ránk íródott volna ez a szívatási törvény" – mondta Majka a keddi videós bejelentkezésében, amelyben arra kéri a kormányt, hogy az iparág megbénítása helyett, inkább a megmentését tartsa szem előtt, amikor szerdán döntést hoz.

"Ebben az országban tökéletesen működik az a kettős mérce, amit az elmúlt hetekben meg hónapokban láthattunk: van, akinek szabad tömegrendezvényt szerveznie, és van, akinek meg nem" – utal a több tízezres sporteseményekre a videóüzenetben, amelyben felháborítónak nevezi az eljárást. "A focista is hadd focizzon, csak akkor mi is csinálhassuk azt, ami a dolgunk" – teszi hozzá.

Hamarosan a stúdióját almaraktárként használó Lovasi András is megszólalt az ügyben, aki a Facebookon közzétett posztjában Majka korábbi, nagy port kavart nyilatkozatát is (újra) elővette, amelyben gusztustalannak és szánalmasnak nevezte azokat a befutott zenészeket, akik azonnali támogatásért jelentkeztek.

Mondjuk a németek mennyivel egyszerűbben (és tisztességesebben) intézték ezt. Márciusban megmondták, hogy idén nincs közös nagy bazseválás, itt van ennyi és ennyi pénz havonta, és mindenki tudta, mire számíthat, ki lehetett találni, mivel foglalkozzon a zenészember, ha nem akarta, hogy csak úgy pocsékba menjen ez az év. Nálunk a segítség? Nyilvános ígérgetésen kívül majdnem a semmi (bocs, a teljesen agyalágyult PIM-es zenei pályázatokat nem számítom annak, és egy- vagy kétszázmillió szétosztható pénz egy kb. 40 milliárdot bukó iparágnak amúgy is lepkefing), aztán még Majka és a sajtó hathatós segítségével azt a pár száz zenészt is megalázták, akik a saját szakmai szervezeteiktől segítséget mertek igénybe venni.

Az első megszólalókhoz aztán egy sor zenekar és zenész csatlakozott, többek között a Tankcsapda, a Magna Cum Laude, a Fran Palermo frontembere, Henri Gonzo és Farkas Roland (Wolfie), a Punnany Massif alapítója. "A zeneipar olyan mélypontra kerülhet, aminek a következményei beláthatatlanok. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy ez a szektor a járvány kezdete óta vegetál, nem csak a zenészek, hanem egy teljes szolgáltató ipar, háttéripar került perifériára, a technikusoktól, hangmérnököktől, szervezőktől, klubtulajdonosoktól kezdve a vendéglátó és hangtechnikai cégekig sorolhatnánk, hogy ki mindenki küzd jelenleg is a fennmaradásért, egy biztos, több tízezer emberről van most szó" – reagáltak Lukácsék, akik a "helyzet súlyához mérten reális döntést" remélnek a döntéshozóktól.

Hooligans zenekar és stábja Majkához hasonlóan a kettős mérce alkalmazása ellen szólalt fel. "Azt természetesen megértjük és elfogadjuk, ha a járványhelyzet miatt újra leállást kell eszközölni, mert az mindenki számára egészségügyi érdek. De amíg más rendezvényhelyszíneken, sporteseményeken akár 20.000 fő is összegyűlhet, csak mi zenészek vagyunk 500 főre korlátozva, ez elfogadhatatlan és elszomorító – a végünket jelenti."

Az Anna and the Barbies énekesnője, Pásztor Anna a Spirit FM-en beszélt arról, hogy a járvány miatti leállás sok zenekar végét jelentheti, az együttes tagjainak csaknem fele elment pizzafutárnak, klímaszerelőnek, a tartalékaikat élik fel. "Attól tartok, hogy a jövőben már csak hobbiszinten fogunk zenélni" – mondta az énekesnő.

Nagy Ferót viszont nem lepné meg a koncertstop meghosszabbítása, érti a zenésztársait, de szerinte a haragjuk rossz célpontra irányul. "A vírus még nem mondta, hogy lehet bulikat tartani, az ugyanis nem szűnt meg. Szerintem ez az egész korlátozás nem rólunk szól, hanem a közönségről, hiszen mi, zenészek izolálni tudjuk magunkat a színpadon" – nyilatkozott a Blikknek. Hozzátette: a Beatrice eleve úgy készült, hogy idén már nem koncertezik, mert a zenekar úgy érzi, nem teheti meg a közönségével, hogy veszélynek teszi ki őket.

A korábbi intézkedések szerint augusztus 15-ig, szerdáig tart az 500 fő feletti tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozás, Palkovics László azonban egy hétfői interjúban elhintette, hogy a járvány miatt maradhat a koncertstop. Az Index úgy tudja, a folytatásról szerdán születhet döntés.