Fluor: Ennél azért jobb hazugságot érdemel a zeneipar

2020.07.17. 13:14

Mint ismeretes, a kormány bejelentette, hogy idén elmarad az augusztus 20-i tűzijáték, mert egészségügyi szempontból aggályosnak tartják. A koncertek és az ötszáz főnél nagyobb tömegrendezvények sorsáról viszont még mindig nem született döntés – azzal július végéig vár a kormány –, azaz a jelen szabályozás szerint augusztus 15-ig nem lehet koncertezni. Gulyás Gergely azért a kormányinfón elejtette, hogy nem sok jót jósol az augusztus 15-i nyitásban reménykedőknek.

A zeneipar kiakadt a fentiek és a korlátozás feloldásának halogatása mellé odavetett magyarázat miatt (arra a kérdésre, hogy miért engednek be közönséget a futballmeccsekre, ha koncertekre nem, az a válasz érkezett, hogy mert a meccseken nem isznak, és az emberek betartják a javasolt 1,5-2 méteres távolságot egymás között – ami alapján kijelenthető, hogy Gulyás még nem volt hazai futballmeccsen), majd az előadók jó szokásuk szerint (óvatosan, szőrmentén, csak semmi plekni, tökön rúgni tilos) egymásnak estek. 

A média pedig attól függően, hogy KESMA-bébi-e vagy független, válogat a megszólalók között. A Facebookon véleményt nyilvánító és ott Lovasi Andrással összekapó Majkát például nem kérdezte meg a Bors, pedig elég világosan elmagyarázza, hogy nem elsősorban a saját megélhetését, hanem az egész iparágat félti, a kiszolgáló személyzet a melósoktól a technikusokon át a jegyszedőkig február óta áll Damoklész kardja alatt, és gőzük sincs, milyen bejelentés várható a hó végén.

A Blikk megkérdezte Fluort, hogy mit gondol Gulyás indoklásáról, ezt a választ kapták:

Csalódott vagyok, és tehetetlen düh van bennem. Azt elfogadom, hogy veszélyhelyzet van, mi sem szeretnénk, hogy egy Wellhello-koncert után valaki megbetegedjen, ne adj isten meghaljon, de igazságtalannak tartom, hogy közben focimeccseket lehet rendezni. Azt érzem, hogy borzasztó béna magyarázat ezt az egészet az alkoholfogyasztásra fogni. Ennél azért jobb hazugságot érdemeltünk volna.

Szintén Blikk, ezúttal a Neoton Famíliából Csepregi Éva:

Szomorú, amibe kerültünk, meg kell várni július 29-ét, hogy akkor mit mondanak. Csak remélni tudom, hogy minél előbb újra zenélhetünk.

Ennél picivel érdekesebb, amit Végvári Ádám (dettó Neoton) mondott a Blikknek:

 Eszembe jutott, hogy szervezek egy tüntetést, de olyan indulatos kommenteket kaptam a Facebookon, hogy inkább visszaléptem. Nagyon el vagyok keseredve, és hiába jelentettem ki előre, hogy nem akarok politikát csinálni a kérdésből, végül ez lett belőle.

A Borsonline a KESMA-akolban lakik, ők más megközelítést alkalmaztak. A cikkük az

Egyre többen nem értenek egyet Majka kirohanásával

címen fut, az egyre többen pedig egyenlő Sebestyén Balázzsal aki a Rádió1 reggeli műsorában olvasott be Majkának:

Ha te előadó vagy, és felelősséggel tartozol a közönségedért, akkor nem gyárthatsz paranoid összeesküvés-elméletet arról, hogy szívatják a zeneipart (…) Olyan iparágban dolgozol, ahol öt-tízezer ember verődik össze egy-egy koncertre, ezek az emberek közel állnak egymáshoz. (…) Ha kiderül, hogy egy parkos koncert után valaki élet-halál között lebeg vagy lélegeztetőgépen van, akkor mit mondasz a közönségednek? Hogy átütöttem, a koncertek megrendezését, hogy nekünk jó legyen, meg nektek jó legyen, egyébként szeretünk benneteket, de annyira azért nem vagytok fontosak, hogy ne legyen senki beteg?

A Bors ezután megszólaltatta Balázs Fecót, aki hogy, hogy nem, épp a koncertpromóját ment felvenni, de ehhez képest meglepően megértő volt:

Meglepődve fo­gadtam a hírt és bár nagyon szomorú, de az egészség az első. Az egész zenészszakmát megviseli ez a helyzet, hisz sokan a megélhetésüket veszítették el. Örülök, ha van egy támogatás azoknak a zenészeknek, akik rászorulnak, de én nem fogok ezzel élni.

Sőt, Király Viktor is előkerült, aki a címben sugalltakkal ellentétben nem vitázik Majkával:

Természetesen az egészség a legfontosabb és alkalmazkodunk hozzá, de most nagyon nehéz lesz ebből kievickélni, főleg azoknak, akik még nem befutott zenészek. Fontos dolognak tartom, hogy kapjanak támogatást és ne csak azok a zenészek, akik rászorulnak, hanem a háttérben dolgozó emberek is, hisz ők is belőlünk élnek.