„Ne azokra a cikkekre kattintson, amelyek arról szólnak, hogy új hajszínem van”

2022.11.23. 12:37

Dallos Bogi öt év után jelentkezik új albummal.  Az út közepén mély témákat dolgoz fel, személyes történetekbe ad betekintést. A Fonogram díjas énekesnő a lemez mellett izgalmas képi világú klippel is jelentkezik, és ezzel teljesen új oldalát mutatja meg.

„Szeretek albumkoncepcióban alkotni. Az Épp most volt az első lemezem 2017-ben, amit a Budapestre költözésem ihletett. Tinikorom érzelmeit, vibrálásomat, zenei ösztönösségemet foglalta magában, aztán 2020-ban jelent meg a Közelebb EP, ami a 2022-es Az út közepén nagylemez tökéletes előfutára volt” – így vezeti fel új albumának bemutatóját Dallos Bogi.

Azt mondja, a dalokban – szerzőtársa Wagner Emil – a sérülékenység, a magabiztosság váltakozása, illetve a történetmesélő dalszövegírás a közös.

Úgy jellemezném ezt a lemezt, hogy kompromisszummentes, érett, a mellőzöttség, szívfájdalom, szorongás, magány, útkeresés, de közben az önfeledtség, fiatalság, szerelem témaköreit járja körül. Aki meg akarja ismerni Dallos Bogi gondolatait, ne azokra a cikkekre kattintson, amelyek arról szólnak, hogy új hajszínem van, hanem hallgassa meg ezt a lemezt. 25 éves vagyok. Sokszor bizonytalan, sokszor magabiztos, sokszor boldog, sokszor szomorú, sokszor sikeres, sokszor sikertelen. Egy érzelmi labirintus vagyok, de haladok az úton, hogy kibogozzam.

Bemutató a Hotel Astoriában

Albumát különleges eseményen, a Budapest egyik legforgalmasabb terén álló Hotel Astoriában mutatta be. A lemezről most meghallgatható a Van tovább című dala, a klipet hozzá Czoller Bence rendezte, de ehhez egy kicsit tovább kell görgetni (olvasni) ezt a cikket.

Bogi az az albumról amúgy nehezen tudna kiválasztani egy olyan dalt, amelyik a többihez képest közelebb állna hozzá. A Van tovább című dalról viszont elmondja, hogy számára ez az erőt szimbolizálja.

A múlt sebei nem múlnak el nyomtalanul, de hinnünk kell magunkban, hogy újra írhatjuk a történetünket. Senkinek, semminek nem engedhetjük, hogy uralkodjon a tetteink, érzelmeink felett. Ebben a dalban és klipben úgy érzem, hogy a közönség 10 év után egy teljesen más arcomat, hangomat ismerheti meg.

A Van tovább című dal érdekessége amúgy az, hogy ezt majdnem lehagyták a lemezről, de – ahogyan Bogi mondja – „Kosztyu Jani végül annyira ráérzett a hangszerelésére, mi pedig a szövegre, hogy az egyik kedvencem lett. A kilátástalannak tűnő helyzetekről, érzelmi manipulációról szól. A múlt sebei nem múlnak el nyomtalanul, de hinnünk kell magunkban, hogy újra írhatjuk a történetünket. Senkinek, semminek nem engedhetjük, hogy uralkodjon a tetteink, érzelmeink felett. Ebben a klipben úgy érzem, hogy a közönség 10 év után egy teljesen más arcomat, hangomat ismerheti meg.”

Empátia és kapcsolódás

Dallos Bogi közel tíz éve aktív a magyar zenei életben. Számos dalt és egy lemezt adott ki, valamint megnyerte a Fonogram díjat is az év felfedezettje kategóriában. Bogit emellett az Index Sunday Brunch műsorának vezetőjeként is láthatjuk, hallhatjuk.

Bogi az Indexnek arra a kérdésére is válaszolt, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte ma mire volna a legnagyobb szükség a világban. Így felelt:

Amivel szerintem leginkább tudnám jellemezni, az egy Magashegyi-idézet: »Mindenki siet, mindenki megy, Mindenki senkije mindenkinek.« A legnagyobb szükség az empátiára, az őszinte, mély kapcsolódásra és az érzelmeink kibeszélésére, feldolgozására lenne.