Az iTunes meglopja a zenészeket

2008.06.18. 14:41

Ezt állítja legalábbis Kid Rock, a rappelő stricikovboj, aki az AC/DC-hez és a Beatles-hez hasonlóan nem adja oda dalait a megaterjesztőnek, mert szerinte az internet nem olyan elvek szerint működik, amilyenek miatt az ki lett találva. A rockert az se zavarja, ha az emberek illegálisan töltik le a számait.

"Mindannyian ismerjük Otis Redding, Chuck Barry és Fats Domino történetét, akiknek végül sosem fizettek kiadóik. Az internet lehetőséget nyújt ahhoz, hogy mindenkivel tisztességesen bánjunk, hogy a fogyasztó jó árakat kapjon, hogy az előadót kifizessék, illetve hogy a lemezcégek is keressenek némi pénzt" – nyilatkozta a legutóbb Rock 'n' Roll Jesus címmel lemezt megjelentető Kid Rock a BBC-nek, majd hozzátette, hogy az iTunes is a régi rendszer szerint működik, melyekben a kiadók kapják a pénzt, azok viszont nem adják oda a zenésznek. Egy tanulmány szerint egyébként az iTunes nemrég megelőzte az Egyesült Államokban a Wal-Martot, és a legnagyobb zeneipari forgalmazóvá vált ezáltal.

A rocker állítólag kissé megütközött azon, amikor pár éve az Atlantic felszólította, hogy álljon ki ő is az illegális letöltések ellen, ugyanis szerinte a kiadók azok, akik éveken keresztül loptak a zenészektől, és abszurdnak tartja azt, hogy ezek után neki kelljen kiállni mellettük. "Nem érdekel, ha illegálisan töltik le a zenémet, így legalább megismerik, és többet játszhatok élőben" – mondta Kid Rock, majd hozzátette, hogy az emberek már lopnak, akkor lopjanak benzint is, tankoljanak és ne fizessenek, mert az olajtársaságoknak is sok pénzük van. Arra a kérdésre, hogy ő lop-e, azt válaszolta, hogy nem, mert ő gazdag.

A rockzenész legutóbbi lemeze úgy is listavezető volt tavaly az Egyesült Államokban, hogy nem volt az iTunes-on, viszont így 10-20 százalékkal kevesebbet is keresett vele. "Egymillió lemezt adtam el, úgyhogy annyira nem izgat" – mondta, legújabb nyári slágere pedig a fentiek ellenére Angliában és Európában mégis megvehető lesz az iTunes-on, de Amerikában nem. "Lehet, hogy rajta leszek valamikor az iTunes-on, mert úgysem kerülhetem el, de szeretek azért csinálni dolgokat, mert hiszek is bennük" – tette hozzá a rapper/rocker, akinek az igazi neve Robert Richie.