Amerikai balkán, folk és hiphop a Millenárison

2008.06.19. 11:05

Június 26-án lép fel a Millenárison a brooklyni Balkan Beat Box, két Gogol Bordello-közeli alapítótaggal, punkkal és klezmerrel és lazulással. De lesz még előtte New Orleans-i blues és indiai tánc is.

Kedden tehát (24-én) szintén a Millenáris Fogadójában koncertezik a brit Jon Cleary, aki húsz éve a fülledtebb New Orleans-ba költözött, amit szokás a dzsessz bölcsőjének is nevezni, és van benne némi igazság. Cleary és zenekara, az Absolute Monster Gentlemen a klasszikus blues hagyományát elevenítik fel, néhol szenvedélyes és vidám, helyenként pedig merengő és dallamos. A billentyűs hangszereken játszó Cleary másfél évtizede érte el első komolyabb sikerét a New Orleans Jazz And Heritage fesztiválon, azóta játszott B.B Kinggel és Eric Burdonnel is, az utóbbi években pedig sok időt töltött a karibi térségben, ami további rétegekkel gazdagította zenéjét. Keddi koncertje nyolc órakor kezdődik, és 1900 forintba kerül, ami elővételben 1500.

A Night Colours-sorozat része másnap a Rajasthani Folk Dance And Music Group fellépése ugyanott, több mint tíz tagú együttessel, tradicionális indiai hangszerekkel és táncosokkal. A Nek Mohammed zenekarvezető irányításával sufi és nirgun dalokat, valamint indiai népzenét hallhatunk majd, ha elmegyünk. A belépő szintén 1500, illetve 1900 forintba kerül, attól függően, hogy mikor vesszük.

Csütörtökön pedig a búsan/vidáman tomboló balkánőrületet rendkívül szórakoztatóan meglovagló Balkan Beat Box lép fel, méghozzá Brooklynból, szintén a Fogadóban, nyolctól. Az együttest négy éve alapította Ori Kaplan és Amair Muscat, ők mindketten Tel-Avivban nőttek fel, ám jó ideje New Yorkban élnek, ahol kapcsolatba kerültek a Balkánon kívüli „gypsy-punk” legjelesebb képviselőjével, a Gogol Bordellóval is, a szaxofonos Kaplan konkrétan játszott is az együttesben. Az eddig két lemezt kiadó Balkan Beat Box mindenesetre berobbant a világzenei köztudatba, a punk dinamikáját keveri a klezmerrel, egy kis elektronikával és hiphoppal, időnként pedig mással is, ami jó kedvre deríti az embert. Élőben hat zenész kíséri őket, ám számíthatunk további vendégelőadókra is. A koncert 2500 illetve 2900 forintba kerül.