Budapesten az utolsó élő Ramone

2008.07.03. 07:52

Július 3-án, csütörtök este színpadra lép a Petőfi-híd budai hídfőjénél Tommy Ramone, azaz Erdélyi Tamás, a Ramones egyetlen élő alapító tagja. 1956 óta nem járt Magyarországon, beszéli egy kicsit a magyart, angolul fog énekelni, ha.

Erdélyi Tamás az 1974-ben alapított klasszikus felállású Ramones negyedik tagja volt, egészen konkrétan az együttes menedzsere, aki végül a dobos lett, mert Joey inkább énekelni akart. 1952-ben született Budapesten, de Queens-ben nőtt föl, miután a család ’56-ban Amerikába emigrált. Erdélyi 1978-ig volt az együttes tagja, az első három albumon játszott, de a negyediken is közreműködött, mint producer, illetve a híres It’s Alive koncertlemezen is az ő dobjátéka hallható. Később a háttérbe vonult, inkább producerkedett, majd a nyolcadik Ramones-lemezen (Too Tough To Die) ismét játszott, illetve 2004 októberében lépett még fel egyszer a Ramones-szel egy jótékonysági koncerten, de akkor a másik három alapító már mind halott volt (Joey 2001, Dee Dee 2002, Johnny 2004).

Tommy Ramone volt a Ramones "józan" negyedik tagja, rendszerint ő fuvarozta haza a fiúkat a bulik után, ezt mondják, valamint ő volt az, aki a dalokat érintő későbbi jogi vitákból is kivonta magát. Az együttes tagjai szerint nem is volt neki sok köze a híres Ramones-hangzáshoz. A Blitzkrieg Bop című számot mindenesetre ő írta, a nagy részét legalábbis. Erdélyi azóta a country és a bluegrass műfajok nagy rajongója, jelenleg van egy saját Uncle Monk nevű együttese, amellyel New York-környéki államokban koncertezik. Illetve ő az egyetlen magyar a Rock And Roll Dicsőségcsarnokában.

Erdélyi Tamás csütörtök este ül a dobok mögé egy-két szám erejéig a Zöld Pardonban a Ramones Mania tribute-zenekarban, amely állítólag az egyetlen Magyarországon, ez persze nem igaz, viszont a Zorall, a Junkies és egy Machine Mouse nevű együttes tagjai játszanak benne. A koncert fél kilenckor kezdődik, Erdélyi Tamás pedig interjút ad majd egy kereskedelmi csatornának, ők kérdezik majd meg a műsorukban, hogy milyen érzés Tommy Ramonénak és szakállasnak lenni.