Nyugdíjat kaphatnak a veterán rocksztárok

2008.07.17. 16:34
Cliff Richard

A legelső rock and roll felvételek után pár éven belül nem kell jogdíjat fizetnie senkinek, ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint az előadóknak, producereknek és a kiadóknak csak 50 évig járnak a juttatások, utána bárki kiadhat, illetve sugározhat bármit anélkül, hogy jogdíjat kéne fizetnie utána. Jelen állás szerint Cliff Richard első slágerei jövőre, a Beatles dalai pedig 2013-ban kerülnének köztulajdonba.

Ezen változtatna most az EU egy törvénnyel, amely 95 évre tolná ki a szerzőket illető jogok érvényességét. Az ügyért az érintett Cliff Richard és Roger Daltrey is kampányolt, ám a tervezetet az Európai Parlamentnek és a kormányoknak is el kell még fogadnia, írja a BBC. Bár a Beatles és a U2 is kiálltak a törvénymódosítás mellett, az mégis inkább a kevésbé ismert zenekartagoknak, valamint a háttérmunkásoknak nyújtana segítséget öregkorukban, elméletileg. „A 95 évvel áthidalhatnánk azt a bevételi szakadékot, amivel a zenész/előadó szembesül hetven éves korában, amikor húsz évesen írt slágereit nem védi többé semmi senkitől” – hangzott el a törvénymódosítás ismertetésekor.

A brit lemeztársaságokat képviselő BPI üdvözölte a kezdeményezést, mondván, az előadóművészek gyakran szembesülnek azzal, hogy másodrangú polgárokként kezelik őket a szerzői jog világában. A zeneipar láthatatlan munkásembereit emelte ki az újhullámos brit Undertones egykori énekese, Feargal Sharkey is, aki jelenleg a British Muisc Rights nevű szervezet egyik vezetője. „Ők azok, a háttérzenészek és a mérnökök, akiknek a nevei csak kisbetűvel jelennek meg a széljegyzetben, őket segíti majd ez a változtatás, egy olyan életkorban, amikor pénzkereseti lehetőségeik megcsappannak” – mondta.

A tervezetet azonban a brit kormány tavaly már elutasította, arra hivatkozva, hogy egyrészt nincs valós gazdasági ok a lépésre, másrészt, hogy a fent említett zeneipari munkások nem is részesülhetnének a juttatásokból, ugyanis szerződéseik miatt azok úgyis a lemeztársaságokra szállnának. A szerzői jog időlimitjének kitolásával ráadásul a zenék ára is emelkedne, ami pedig a fogyasztókat érintené leginkább. „Ha a kezdeményezés keresztülmegy, akkor búcsút mondhatunk a független újrakiadásoknak is” – mondta Anthony Baldwin hangmérnök, majd hozzátette, a dalszerzőkre egyébként is más szabály érvényes, az ő szerzői jogaik 70 év után évülnek el.