Rasszista személyzet védte a Sex Pistolst

2008.07.21. 14:51

Horzsolások és zúzódások az arcon és a testen, felrepedt száj, négerezés - ez lett a vége annak, hogy Kele Okereke, a Bloc Party fekete énekes-gitárosa odament John Lydonhoz, a Sex Pistols Johnny Rottenjéhez és megkérdezte, hogy vajon összeáll-e még kedvenc együttese, ami nem a Pistols.

A dolog a kétnapos barcelonai Summercase fesztiválon történt szombaton, először a Foals nevű együttes frontembere jelentette be még hétvégén, hogy verekedésbe keveredett Lydonnal, ám a mai napon a brit Bloc Party énekese nyilatkozatban tudatta, hogy a rasszista támadás célpontja ő maga volt. Az esetet a helyi, majd az országba való visszatérte után a brit rendőrségnek is jelentette.

Úgy történt, hogy Lydon a backstage-ben társalgott, amikor nagy tisztelője, Okereke lépett oda hozzá és megkérdezte, hogy vajon újjáalakul-e a Public Image Ltd. (Lydon Sex Pistols utáni, nem kevésbé kultikus együttese), mert az az ő kedvenc csapata. Lydon ekkor állítólag agresszív lett, a személyzete nem kevésbé, melynek egyik tagja azt mondta Okerekének, hogy a „fekete modora az ő baja”, nem pedig más.

Kitört a verekedés, hárman estek a fiatal énekesnek, majd megjelentek a Foals és a Kaiser Chiefs együttesek tagjai is, és a Bloc Party oldalán szálltak harcba a Sex Pistols ellen. A balhénak a biztonságiak vetettek véget, a szemtanúk beszámolója szerint a Pistols személyzete úgy viselkedett, mint „egy rasszista banda”. Az összetűzésről több helyen is beszámoltak, pl. itt és itt.

„Nem a fizikai bántalmazás a fő gond, mégha indokolatlan volt is, hanem az, hogy rögtön az elején faji kérdést csináltak a dologból” – nyilatkozta Okereke, akinek felrepedt a szája és számos zúzódással távozott a helyszínről, majd hozzátette, hogy csalódott és szomorú amiért egy ember, akit ennyire nagyra tart ilyen személyzettel közösködik, és hogy ennyire „beszűkült gondolkodású”. A híres/öreg punkegyüttes egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, de augusztusban fellép Budapesten.