A jogvédők bezáratták a Muxtape-et

2008.08.19. 14:38

Bezárt a népszerű Muxtape.com oldal, az üzemeltetők szerint csak ideiglenesen. A Muxtape-en hatalmas mennyiségű zene volt elérhető, amit a felhasználók töltöttek fel, és osztottak meg egymással, úgy, hogy a júzer egy virtuális kazettára válogatta össze az általa feltöltött dalokat, ezeket aztán bárki meg tudta hallgatni.

Így a honlapon lévő több ezer dalt letölteni ugyan nem, csak hallgatni lehetett, viszont a technikailag képzettebb felhasználók akár rögzíthették is a dalokat, ezt a kiskaput zárta be most az amerikai lemezipari szövetség (Recording Industry Association of America, RIAA).

Hétfő óta csak ennyit tudnak elolvasni a Muxtape-re látogatók: "A Muxtape egy időre nem elérhető, amíg a RIAA-val való problémáinkat megoldjuk." Az oldal blogján viszont további infókat találunk, ezek szerint nem fog örökre zárva tartani az oldal, sőt eddig semmilyen művész nem panaszkodott az oldal ellen.

A mostani eset óriási felháborodást keltett a zeneletöltők között, a népszerű Metafilter.com egyik kommentelője például a "zenerajongók elleni hadjáratnak" nevezi a szövetség lépését.

Mint emlékezetes, májusban az orosz szerverről működő Allofmp3.com volt kénytelen becsukni a boltot szintén a RIAA miatt. A szövetség lobbistái a szájt miatt még Oroszországnak a Világkereskedelmi Szervezetbe való belépését is megpróbálták megakadályozni. A RIAA komolyan gondolja a letöltők ellen folytatott harcát, így felhasználók most azt találgatják, melyik oldal lesz a Muxtape után a következő.