Különleges újdonságok a Szigeten

2008.06.05. 15:14
Az Index fesztiválblogja

Szigetes sajtótájékoztatót tartott Gerendai Károly csütörtök délben egy tetőtéri szórakozóhelyen a Blaha Lujza térnél, ahol kiderült többek között, hogy hova kerül idén a metálszínpad, miért lesz így jobb, milyen zenére kell majd elaludniuk a lakótelepieknek, hol lesz pontosan a vietnami vízi bábszínház, és hogy milyen dalok, hány forintért lesznek hallhatók a mínusz egyedik napon. A tájékoztatón megjelent Presser „Pici” Gábor és Novák Péter is.

Tizenhatodik alkalommal lesz Sziget, mégis újabb és újabb nehézségekkel kénytelen megküzdeni a szervezőbrigád évente, jegyezte meg Gerendai Károly, majd példának hozta fel a folytonos hadakozást a kerületi önkormányzatokkal, aminek egyik folyománya lehet, hogy lezárják majd a fesztivál idejére a rakpartot, illetve szóba került egy új rendelet is, melynek értelmében a több mint 400 fő befogadására képes sátrakat csak építési engedéllyel lehet majd felállítani. A szervezők mindenesetre dolgoznak a problémákon.

Az egyik kényelmet (illetve a támadások kivédését) szolgáló újítás az lesz idén a fesztiválon, hogy ahol tavaly a HammerWorld színpad volt, ott most dzsesszmuzsika fog szólni, ez elvileg a szemben lévő lakótelepeknek lesz jobb, ahol sokaknak voltak alvászavarai a metál miatt. A metálmuzsika cserébe központibb helyre kerül, „bekerül a vérkeringésbe”, a Nagyszínpad és a Wan2 szomszédságában lesz, a dombnál, ahol lesz még egy új múzeumhelyszín, illetve egy vietnami vízi bábszínház is egy egész hétig. Felmerült a kérdés, hogy a metál nem nyomja-e el a domb körüli nyugalmat a zajjal, de a fesztivál szervezői dolgoznak a problémán. Lesznek állítólag új hangszabályozó berendezések is, amik eddig nem voltak. A bejárathoz közel lesz még egy szoborpark, illetve oda kerül a Luminárium is, ami egy „alámerülés a színes álomvilágba”. Két új helyszín még az A38 saját színpada, illetve a Petőfi Rádió MR2 színpada hazai fellépőkkel.

Presser Gábor kicsit bővebben beszélt a mínusz egyedik napon megrendezett hétórás magyar dalmaratonról is, ami valójában a Magyar Dal Napjának egy nulladik éve idén, hiszen a valójában jövőre beinduló elgondolás lényege, hogy feléledjen a magyar dal, új dalok formájában, amiket mindenki együtt dúdol, ehhez pedig most a „régiek előtt való tisztelgéssel” szeretnék a szervezők meghozni a kedvet.

Az idei maratonon tehát ismert előadók váltják majd egymást a színpadon, énekelnek majd ismert régi dalokat, ráadásul nem a sajátjukat. Lesz Szörényi- és Edda-blokk, egy Omega-tribute, amiről sokat még nem tudni, csak azt, hogy egészen különleges lesz, ott lesz még Szakcsi Lakatos Béla, Ákos ezúttal mások dalait énekli, Fenyő Miklós a zongoránál, Kispál és a Borz, egy titokzatos all stars-csapat („old stars” - tréfálkozott Presser), Freinreisz, Takács Tamás és Török Ádám együtt, Dés és Geszti "valami egészen fura felállásban", a ceremóniamester Novák Péter lesz, illetve lehet, hogy Hajós András is, de Geszti Péter és Nagy Feró is szóba került.

A soproni voltos és a szigetes koncertjén túl ott lesz még az URH is, illetve a Kontroll Csoport és lehet, hogy Péter Ogi is. Meg Menyhárt Jenő, meg a Tankcsapda, más dalokkal. A szervezők egy tábortüzes akusztikus blokk lehetőségét is említették. A szörényis blokkban elképezelhető, hogy a Társulat is részt vesz majd, egy zanzásított Istvánnal (a királlyal). Az új magyar dalok, illetve zenekarok majd július közepétől jelentkezhetnek a Kulturpart.hu oldalon, róluk majd egy szakmai zsűri és a közönség dönt majd.

A napijegy ára a fesztivál öt napján és a nulladik napon változatlanul 8000 forint, a mínusz egyedik napon 2500 forintba kerül a belépő.