CPG és Morcheeba, 40 éves és környezetbarát a SZIN

2008.06.18. 12:31
Az Index fesztiválblogja

Ismét, immár negyvenedik alkalommal zárja a nyári szezont a Szegedi Ifjúsági Napok. A fesztivál idén ráadásul az ökotudatos életszemlélet népszerűsítését tűzte ki zászlajára, nemcsak a sörét, pályázat is van, és a témával foglalkozó civil szervezetek jelentkezését várják. De lesznek érdekes együttesek, meg most először mobiljegy is.

"Most egy folyamatot indítunk el, s nem az a cél, hogy zöld fesztivállá váljunk, hanem a lehetőségeinkhez mérten hatékonyan hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a környezet elhasználódása ellen az élet számos területén lehet és kell is tenni" – buzdít globálisabb szemléletmódra a SZIN főszervezője, Boros Gyula, aki hozzáteszi, hogy bár közel két évtizede létezik a fenntartható fejlődés misztikus fogalma, előrelépés a régiónkban egyelőre nem történt e fogalom tudatosítására. A pályázat részleteiről a fesztivál honlapján lehet bővebben. 

A négy napos Szegedi Ifjúsági Napokat augusztus 27. és 31. között rendezik, az első napot pedig itt is nulladik napnak hívják majd, és fellép rajta a nyolcvanas évek glammetálját a klasszikus bulizós punk&rollal vegyítő svéd Backyard Babies és nem mellesleg a Tankcsapda is. Április végi budapesti koncertje után Szegeden is játszik a Morcheeba, lesz előtte Zagar és az ő Underground Dívái, valamint Barabás Lőrinc Eklektric. A korhatáros Red Lounge a Korai Örömmel nyit, játszik még ott Péterfy Bori az ő Love Bandjével, illetve a Balkan Fanatik, a Neo és a fergetegesnek mondott brit dance-act, a Phat’s & Small.

Lesz még balkán-orosz lakodalmas torpedópunk emigránsokkal (Russkaja), meg holland szimfónikus metál is (Within Temptation), illetve magyar gitáros zenekarok (HS7, Amber Smith, Moog, 30Y), egy olasz együttes (The Room), reggae és ska (PASO, Ladánybene 27, Irie Maffia), elismert hazai lemezlovasok és egy MC közösen, azaz Rewind On The Run (Palotai, Cadik, Ludmilla + MC Zeek), híres és feltörekvő, észt és brit drumandbass (Raiden és Temper D), természetesen Roy és Ádám, a Fészek Klub Medencénél pedig CPG, Auróra és Sziámi. A teljes program itt.

A napijegy elővételben 4000, a helyszínen 5000 forint, bérlet ugyanebben a felosztásban 10500 és 12500 forint, van továbbá kombinált bérlet is a Hegyaljával és a Balatone-nal, vagy csak a Hegyaljával Balatone nélkül, illetve csak a Balatone-nal. A hazai fesztiválok közül ráadásul elsőként a SZIN bevezeti a mobiljegyet is, amit ezen az oldalon lehet megvenni és a mobiltelefonos átvételre kattintani, ez azért jó, mert nem szakad el a fesztivál kezdetéig, nem kell érte sorba állni, illetve illeszkedik a környezettudatos szemléletbe is