Kapcsoljuk a Szigetet!

2008.08.12. 14:06
Az Index fesztiválblogja

Vitray Tamás érezhette ezt, amikor egy sámlin állva megalapította a magyar televíziózást. Vagy Antal Imre, amikor elsütötte első Nyomasek Bobó-s viccét. Presser Gábor a Megasztár döntőjében. Árpa Attila Zámbó Jimmy temetésén.

Hasonló pillanatoknak lehet tanúja - mit tanúja, részese - a kedves olvasó, ha bekapcsolódik az Index médiatörténeti jelentőségű kísérletébe, a Szigetről közvetített folyamatos, egyenes, egész napos, élő adásba. Ilyen ugyanis még nem volt. A technika ha nem is érett, de legalább alkalmas egy laptoppal, kamerával és mikrofonnal végrehajtott mobil akcióra, amelynek fejleményeit az indexezők online követhetik a neten, akár egy kényelmes fotelből, akár egy kényelmetlen fotelből.

Hibák biztosan lesznek, a mínusz egyedik napon, a Magyar Dal napján végzett tesztek alatt kiderült, hogy a kamera képe nem tökéletes, a mikrofon hangja sem tökéletes, az adás néha belassul, néha meg fölgyorsul, hogy utolérje magát (olyankor a legviccesebb). Ha teljesen megáll, nyomjanak a böngészőben egy frissítést, majd megjavul.

Ha betelefonálnak az adásba, helyszíni riporterünket bármikor hívhatják a 06-30-813-9429-es telefonszámon, bár ha hívják, lehet, hogy nem veszi fel, mert a Sziámi elnyomja a csörgést, úgyhogy írjanak inkább smst.

Kedves nézőink, szélesvásznú, vágott, fényelt, megeffektezett felvételekre tehát ne számítsanak, számítsanak viszont úgynevezett életszagra, porra, tömegben nyomulásra a színpadok között, rengeteg NDK-s, holland és francia turistára, idióta feliratos pólókra, rég nem látott ismerősökre, irdatlan mennyiségű fröccsre, és a legvégén egy félrefordult kamerára a fűben, közönyösen elhaladó poros bakancsokkal. Pont mintha kimentek volna a szigetre. Csak nem olyan fárasztó.