Állami támogatást kér a Sziget

2009.04.09. 11:00 Módosítva: 2009.05.28. 11:03
Az Index fesztiválblogja
A válság a tizenhetedik Sziget Fesztiválra is rányomja bélyegét: kevesebb színpad lesz, és már állami támogatást is kértek. A mínusz egyedik napon spéci Tankcsapda-koncert lesz, a nulladikon valószínűleg Rock Against Racism, és Gerendai radikális változtatásokat ígér.

Gerendai Károly (akinek tegnap született meg a kislánya) az idei első nagy Sziget-sajtótájékoztatón bemutatta a Sziget új programigazgatóját, Szép Fruzsinát, majd ismertette az idei újításokat. A Sziget 2009 szervezői meg vannak ijedve, hogy a gazdasági válságban lesz-e kedve illetve pénze az embereknek szórakozni, ezért többek közt jobban ráhajtanak az euróban bejövő bevételeikre , mint a forintbevételre, vagyis idén többet költenek külföldi kampányra, mint eddig valaha.

Állami támogatás

Míg a fesztivál az utóbbi két évben büszkén hirdette, üzleti alapon oldja meg a szervezést, idén megint a Miniszterelnöki Hivatalhoz fordultak, hogy támogatást kapjanak a központi költségvetésből. Az egész költség öt százalékát kérik az államtól: az idei költségvetés várhatóan 2,7 milliárd forint környékén lesz, azaz körülbelül 135 millió forintot várnak. A MEH egyelőre nem bólintott rá kérelmükre. (Az állami támogatás 2007-ig négy százalékát jelentette a költségvetésüknek, de 2007-be a megszorítások miatt lemondtak a támogatásról.)

A főszervező szerint nagy kiesést okozott nekik már tavaly is, hogy míg a kiadásaik nagy részét euróban fizetik, a bevételeik főleg forintban jönnek be. Idén ez még nagyobb gondot okozhat, sőt a helyzetüket nehezíti, hogy a szponzorcégek csökkentették a reklámokra fordítandó pénzeiket is.

Magyar nagyszínpad, Hungarikum-falu

Gerendai az idei Szigetre radikális változásokat ígér, ahogy mondja, „A tavalyi térképpel biztosan el fog tévedni a látogató". Megszüntetnek olyan színpadokat, amikre eddig kicsi volt az érdeklődés, illetve összevonnak nagyobb színpadokat is: például a rockot a metállal, az A38-ot a Wan2-val. Azért a szervezők szerint egyetlen műfaj sem tűnik el a Szigetről, sőt nem minden átalakításnak a válság az oka, például a tavalyi Magyar Dal Napja után idén egy új magyar nagyszínpadot állítanak fel MR2-Petőfi színpad néven. Erre szerintük azért is szükség volt, mert a Szigetre nagyrészt külföldiek járnak, és ők csak furán szoktak nézni, amikor a nagyszínpadon egy híres magyar együttes lép fel. Őket most a magyar nagyszínpadra száműzik. A tavalyi blues színpad és az Open tisztást kipuculták, ezeknek a helyén lesz az MR2.

Emellett egyhektáros területen mutatkozik be a magyar gasztronómia, a képzőművészet, az iparművészet, lesz táncház, népzene és cigányzene is. Ahogy Gerendai Károly kifejtette, fontosnak tartja bemutatni a Szigeten, hogy ez „is" a magyar kultúra része.

A válság hatására bővül a Party Aréna

Míg eddig a szervezők megtehették, hogy egy olyan nagy sátor, mint a Party Aréna, este tizenegyig zárva legyen, a válság miatt ezt is jobban ki akarják használni, ezért már délutántól szerveznek ide elektronikus zenei fellépőket. A partizók örömére idén azt a fontos újítást is bevezetik, hogy aki csak este 11 után megy ki a Szigetre (mert jó magyar szokás szerint csak ekkor indul el bulizni), az féláron megkapja a jegyet arra a napra.

Extrák külföldieknek

A külföldieket idén azzal próbálják majd a Szigetre csábítani, hogy felhívják a figyelmüket: a nagy európai fesztiválokhoz viszonyítva a Sziget ár-értéaránya sokkal kedvezőbb. A tavaly Hollandiából kizárólag Sziget-jeggyel igénybe vehető, dj-vel ellátott bulivonatok körét idén bővíteni akarják, sőt kiterjesztenék több nyugat-európai országra is.

Egy új réteget, a kényesebb külföldieket akarják elérni azzal, hogy idén lesz VIP-camping magas komfortfokozattal. Tulajdonképpen szállodai szolgáltatást kapnak (kivéve a saját sátrat) 80 euró felárért, ami a szervezők szerint olcsóbb, mint bámely más európai fesztivál hasonló szolgáltatásának áránál.

Szegénylegények

A a hazai egyetemistákat és főiskolásokat (akiknek szórakozását szüleik a válság miatt valószínűleg már nem fogják kellő mértékben támogatni) pedig egy olyan akcióval akarják megszólítani, amiben a diákok csoportosan jegyet rendelve akár 50 százalék árengedményt is kaphatnak a jegyárból, attól függően, hányan jelentkeznek. Minél többen, annál nagyobb az engedmény. 46 fő jelentkezése esetén már féláron kapják a hetijegyet, azaz annyiért jutnak be, mint a 7-8 évvel ezelőtti Szigetre.

Plusz-mínusz

A Sziget idén augusztus 12-17-ig tart, lesz mínusz egyedik nap, és nulladik nap is. A mínusz egyedik napon ötezer forintért nézhetik meg a huszadik évfordulóját ünneplő Tankcsapda különleges show-ját. Lukácsék azt ígérik, életük legnagyobb koncertjét, látvánnyal, füsttel, láddobbal fogják tartani az idei Sziget előtt. A nulladik napon még nem teljesen biztos, hogy mi lesz, csak annyit tudnak, hogy a rasszizmus ellenességnek és a toleranciának szentelik. A szigetesek örömére az 1976 óta működő angol szervezet, a Rock Against Racism megkereste őket az együttműködés reményében, mivel úgy tudják, Magyarország elég rosszul áll tolerancia terén. Az tehát biztos, hogy az első nap a toleranciáról szól majd, de a fellépőket illetőleg csak annyi biztos, hogy nem a U2 jön.

Pécs reprazent

A Sziget idén összefogott a Pécs2010 projekttel. Gerendaiék segíteni akarnak a kulturális főváros rendezvénynek abban, hogy hirdessék: a Pécs2010 nem csak Pécs ügye, hanem egész Magyarországé. Az eddigi kavarások pedig az egész országot járatják le. Ezért közös programokat szerveznek az idei Szigeten: magyar nagyszínpadon egy egész napot szentelnek Pécsnek, lesz infosátoruk, a korábbi színház sátor helyén egy Amfiteátrum-Pécs2010 nevű színpadot hoznak létre, a Medúza-Pécs2010 sátorban is közösen szerveznek programokat, illetve a többi helyszíneken is kiemelt figyelmet kapnak a pécsi előadók.

Gerendai Károly összegzése szerint a kevesebb színpad ellenére most is kulturális túlkínálat lesz a Szigeten, csak koncentráltabb lesz az élmény, mint eddig.