Rúzsa Magdi is fellép a rasszizmus ellen

2009.06.11. 14:17 Módosítva: 2009.06.11. 17:51
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
The Offspring, Fatboy Slim, Placebo
Tovább »
Napijegy
10000 Ft
Bérlet
30000-45000 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
480 Ft
Lángos
500 Ft
 

A több mint harmincéves múltra visszatekintő angol Rock Against Racism (RAR) mozgalom megkeresésére a Sziget szervezői a Zene a rasszizmus ellen címmel szerveznek koncertsorozatot a Sziget nulladik napján, azaz augusztus 11-én. A Nagyszínpadon aznap déltől jórészt a hazai rock műfaj képviselői lépnek fel, és ezzel párhuzamosan a Világzenei Nagyszínpadon a magyar dzsessz képviselői zenélnek. A dzsesszhelyszín meglepetése, hogy Miles Davis egykori muzsikusai indiai zenészek társaságában idézik meg a legendás trombitás szellemét. A nulladik nap az ottalvós hetijegyeseknek ingyenes, egyébként pedig féláron, azaz 5000 forintos napijegyért lehet rá bemenni.

A Nagyszínpad előadóinak sora még nem teljes, de biztosan fellép majd az LGT, a Kispál és a Borz, Fenyő Miklós, a Heaven Street Seven, Balázs Fecó, a KFT, Deák Bill Gyula, a Quimby, a Beatrice, a Kaukázus, Rúzsa Magdi, a Péterfy Bori Love Band, Novák Péter, Bródy János, a Bikini, a Fish!, az Irie Maffia, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Turbo, a Subscribe, a Republic, a Zanzibár, Jamie Winchester, a 30Y és Müller Péter Sziámi. Este 11-kor a Nagyszínpad programja véget ér, de az A38-WAN2-sátorban az Animal Cannibals, a Ladánybene 27, Dopeman, Anna and the Barbies zenéjével, a Budapest Jazz Klub helyszínén pedig dzsesszel folytatódik a program.

A Rock Agains Racism (Rock a Rasszizmus Ellen) mozgalmat Eric Clapton és David Bowie állítólagos rasszista kijelentései keltették életre 1976-ban. Ez eredetileg egyetlen koncert erejére szerveződött, de több nagy fesztivált követte, hogy az egyre sűrűsödő rasszista megnyivánulásokat ellensúlyozzák a hetvenes évek Angliájában. 2002-ben a RAR Love Music Hate Racism néven alakult újjá.

A Rock Against Racism szervezői idén tavasszal a Brit Nagykövetség közvetítésével keresték fel a Sziget szervezőit. A Magyarországon a közelmúltban történt események miatt is szerették volna, ha a Sziget helyt ad egy koncertsorozatnak, ami a fesztivál közönsége előtt is demonstrálja a zenészek összefogását és tiltakozását az ellen, hogy embereket külsejük alapján hátrányosan megkülönböztessenek. A Sziget szervezői később úgy döntöttek, hogy a Zene a rasszizmus ellen bevételéből származó esetleges nyereségből egy olyan magyarországi civil szervezetet támogatnak, ami sokat tesz az ügyért.