Sopron és Zamárdi betelt a fesztiválok miatt

2009.07.01. 11:57 Módosítva: 2009.07.01. 15:58
Az Index fesztiválblogja

Nem tudok már semmit ajánlani, mondok egy telefonszámot Széplakon, talán ott még találnak valamit - írányit el a Tourist Service iroda vezetője Zamárdiában. A Balatonsoundnak helyt adó településen a csak a jövő héten kezdődő fesztivál előtt már hetekkel is csak nehezen lehetett szállást találni, annak ellenére is, hogy az elmúlt két év megtanította a helyieket, erre a pár napra lehet árakat emelni.

Mészáros Mária, a kis iroda vezetője szerint azért csak néhányan kaptak vérszemet. Hallani házakról, melyek a szokásos ár dupláját kérik a fesztivál ideje alatt, a jellemzőnek azonban csak a jóval szerényebb, 10-15 százalékos emelés mondható. Ahogy a helyiek, úgy a fesztiválozók is egyre rutinosabbak azonban: akadnak, akik már tavaly augusztusban bebiztosították maguknak az idei szállást, és jól tették, mert május óta egyre nehezebben találni bármit is.

Elsősorban a magánszállásokat keresik a fesztiválozók, de a hotelesek sem panaszkodhatnak - mondja Illés Virág, a Tourinform zamárdii irodájának vezetője. Sőt: Balatonendréd, Szántód, Siófok és Balatonföldvár is nyer a Balatonsoundon, és persze nemcsak a szálláshelyek. Bár az irodavezető szerint nehéz megbecsülni, hogy a fesztiválozók, akik az idő nagyobb részét az elkerített területen töltik, mennyit és hol költenek, az látszik, hogy ebben az időszakban az előre készülő boltokat is lekopasztják.

Sopronban még van pár hely

A már ma startoló Volt kapcsán hasonló a helyzet Sopronban is, de ott azért akadt még a héten is néhány, igaz, a fesztiváltól távolabbi szálláshely, ráadásul az olcsóbb, akár 2000 forint/fő/éj kategóriában is. Az ennél akár három-négyszer drágább, a fesztivál területéhez közelebbi magasabb színvonalú szállásokon is teltház van ugyanakkor, mondta az Indexnek Taschner Tamás, a soproni Tourinform vezetője. A határmenti városban is a fesztivál pár napja hozza az évben a legnagyobb turistatömeget, bár az augusztusi szabadságolások idején vannak olyan hetek, amikor ugyancsak teltházzal működik minden szálló. A Volt fesztivál idején a fesztivállal együttműködő, kedvezményt adó vagy csak megbízhatónak minősített taxik, éttermek városszerte Volt matricával várják a fesztiválózókat, de Taschner szerint Sopronban már egyre többen a magukénak érzik a fesztivált: nagyon sok helyi megy ki, megnézni a programokat, de abban is konszenzus alakul, hogy a Volt újrapozicionálta a várost, olyan közönséget hoz, akik most nem jönnének el, később azonban akár nagypapaként is visszatérő vendégek lehetnek Sopronban.

Az, hogy a két fesztivál nemcsak a szervezőknek üzlet, hanem sokat hoz a rendező településeknek, sőt, a régióban is, a KPMG könyvvizsgáló cég kutatásai is bizonyítják. A Volton a látogatók közel 50 százaléka még tanuló, másik 45 százalékuk már rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Az átlag életkor 22,9 év, amely alacsonyabb a Balaton Sound és Sziget Fesztivál átlagánál.

Bár a vendégek közül sokan a fesztivál területén sátoroznak, vagy saját otthonukban alszanak, az elmúlt években Sopron férőhelyeinek több mint 90 százaléka elkelt a fesztivál idejére, sőt még Sopron vonzáskörzetében is sok szálláshelyet a fesztiválozók foglaltak el. A résztvevők 2008-ban összesen több mint 25 000 vendégéjszakát töltöttek a városban és környékén különféle kereskedelmi szálláshelyeken, magánszállásokon vagy kollégiumi szobákban.

Milliárdok a régióban

A KPMG becslése szerint a 2008-as Volt Fesztivál által generált összes költés, közel 1,28 milliárd forint volt. A teljes költés legnagyobb tételei: a belépőjegyek (27%), valamint a fesztiválon belül vásárolt étel és italok (31%). Az egy látogatóra jutó átlagos költés közel 38 000 forint körül alakult. A számítások szerint a Volt Fesztivállal kapcsolatos 1,28 milliárdos összköltés a tovagyűrűző hatások okán 670 millió forint GDP hozzájárulást, és 277 millió forint teljes adóbevételt eredményezett. A rendezvény által generált helyi idegenforgalmi adóból származó bevétel elérte a 14 millió forintot. A négynapos rendezvény által létrejövő munkaigény 380 millió forintnyi többletbér-kifizetést eredményezett 2008-ban.

A fesztiválozók a kempingen kívül összesen közel 30 000 vendégéjszakát töltöttek kereskedelmi szálláshelyen és magánszálláshelyeken Zamárdiban és más balatoni településken. A KPMG becslése szerint a 2008-as Balaton Sound által generált összes költés közel 1,58 milliárd forint volt. A teljes költés legnagyobb tételei: a belépőjegyek (27%), valamint a fesztiválon belül vásárolt étel és italok (34%). A számítások szerint az egy látogatóra jutó átlagos kötés közel 41 000 forint körül alakult. A Balaton Sound fesztivál tovagyűrűző gazdasági hatásait is figyelembe véve, a rendezvény által generált 1,58 milliárd forintos összköltés 816 millió forint GDP hozzájárulást, és 340 millió forint teljes adóbevételt jelentett. A rendezvény által generált helyi idegenforgalmiadó-bevétel elérte a 18 millió forintot. A négynapos rendezvény okán létrejövő többletmunkaigény több mint 460 millió forintnyi bérkifizetést generált 2008-ban - állapítja meg a KPMG tanulmánya, mely szerint mindkét fesztivál hozzájárul a környék általános turisztikai híréhez is.