Rózsa Sándor találta fel a pálinkát

2009.07.11. 22:54 Módosítva: 2009.07.12. 05:54
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Kraftwerk, Moby, Röyksopp, Carl Cox
Tovább »
Napijegy
9990-12990 Ft
Bérlet
25000-29990 Ft
Sátorozás
1000 Ft/fő
 

Minimum nyolc helyszínen mennek egyszerre különböző elektronikus zenék a Balaton Soundon, mégsem tudnám kijelenteni, hogy a pénteki napot a műfaji változatosság jellemezte. Az elején még szólt egy kis délutáni drumandbass, koraesti booty bass és éjjel egytől a MSTRKRFT játszott őrületes elektrót, de utána főleg technó ment, és egészen másnap délutánig megszakítás nélkül hallottam az ütemes veretést, mintha bekacsolva hagytak volna a fejemben egy metronómot. És én ennek örültem.

SZT 5289

Ha hagyják, akkor a szeletelős zenék hívei hajnalban bontakoznak ki igazán, de a Szigeten a hivatalos helyszíneken ilyenkor teszik fel a hazaküldős számokat, és húzatják le az inkálosok a zenét. A Balaton Soundon viszont a menetrend része az afterparti. Ez nekünk a MSTRKRFT után kezdődött a Balaton partján Sven Väthtel, aki annyira még nem régi, mint a Kraftwerk, de például a Scooter 95-ös Hyper! Hyper! című számát biztos mindenki ismeri, abban őt is felsorolják a raverek istenei között. Bár Sven Väth is a húzónevek között szerepel, most háttérbe szorult, mert a természet sokkal jobb műsort adott, amikor a hideg éjszaka után keleten elkezdett feljönni a nap, és bevilágította az északi partot.

Többen annyira átszellemültek a látványtól, hogy széttárt karral álltak a lilásrózsaszín fényben a tihanyi apátsággal szemben, miközben a ruhájuk ujját fodrozta az erős balatoni szél. Ha a képeslaposan giccses összképhez még hozzáadjuk a szigetesen telereklámozott felületeket, akkor a Balaton Sound reggel olyan, mint egy megrendezett píárfilm. Egy szlovén srác például a Hírös Kecskeméti pálinka betyárfejes pólójában az Alex Rose-os feliratra mutogatva azt magyarázta, hogy Rózsa Sándor találta fel a pálinkát.

SZT 5264

Bár felkészültem a legrosszabbra is, hogy főleg az eketronikus zenék lakossági vonalát lehet majd itt hallani Budapest Parádéról ismert közönséggel, a félelem alaptalan volt. Még a Rádio 1 színpadán is kemény és lényegretörő technót játszott a békéscsabai DJ Oszi, akiről most hallottam először. A Petőfi rádiónál DJ Palotai vezette át a fesztiválozókat a reggelbe, és több más DJ-hez hasonlóan ő is rakott fel Michael Jackson-számot. Az agyonjátszott Billie Jean helyett a Beat it-et rakta fel Kid Cudi Day 'n' Nite című számával, ami az idei a Balaton Sound slágere lesz, mert aznap vagy ötször hallottam különböző színpadoknál.

Amikor a Rádio 1-nél lekapcsolták a zenét, már csak a T-mobile színpad maradt, ahol még vagy ötvenen buliztak az erősödő napsütésben. Páran mondjuk elszenderedtek a színpad mellett a földön, de tíz óra körül már elkezdett csorogni a friss utánpótlás azokból, akik akkor keltek. Rajtunk is ekkortájt szúrták ki a biztonságiak a tegnapi karszalagot, ezért ki kellett fáradnunk a bejárathoz, hogy feltetessük a szombatit, de visszamenni már nem maradt erőnk.