Önpusztító fitnesz

2009.07.26. 16:21 Módosítva: 2009.07.27. 08:31
Az Index fesztiválblogja

Nemrég Trent Reznor azt nyilatkozta, hogy a tévhittel ellentétben nem oszlik fel a Nine Inch Nails, csak a koncertezéssel áll le, mivel ha így folytatná tovább kiégne, és olyan lenne, mint Gene Simmons, aki hatvan felé járva is bohócnak öltözik minden este. Az, hogy „így folytatná” nem lehet tudni, hogy egészen pontosan mit jelent, ugyanis Reznor régebben sokkal önpusztítóbb volt, mint most ebben a kigyúrt, egészségmániás állapotában, tehát simán felfogható minden koncert akár egy fitneszedzésnek is. Most a rombolás kimerül a billentyűállvány feldöntésében, meg a mikrofonállvány hajigálásában, ráadásul furcsa módon ezek mindig a kettes Terrible Lie alatt következnek be. Legalábbis a Novarockon is itt száguldott bele a dobba Reznor, Marosvásárhelyen meg itt döntötte fel (elég mesterkélten) a szintiállványt. Kell a show a népnek.

Persze ettől még kiváló koncertet adott a Félszigeten is Mr. Self Destruct és csapata, bár kicsit talán enerváltabb volt az egész, mint Ausztriában, még akkor is, ha Reznorról úgy ömlött már az első dal végére a víz, mintha lenne egy kis privát esőfelhő a feje felett. A színpadra a barátnőjével kézenfogva felsétáló rocksztár egyébként majd kicsattan az energiától. Sokan hiányolják a kilencvenes évek közepén csúcsra járatott önpusztítását, de szerencsére ő ki tudott úgy mászni a drogokból, hogy nem szippantotta be semmilyen vallási szekta. Inkább a munkában vezette le a feszültségét, ami sok-sok dalt, meg ingyen lemezt eredményezett. Arról persze lehetne vitatkozni, hogy a minőség milyen lett a tömeggyártás hatására, de azért Reznor képes volt mindig megugrani azt a minimális szintet, amitől nem vált cikivé az egész.

Ugyanez érvényes a koncertjeire is. Minden egyes fellépésén összeszedett, a Félszigeten sem csalódhattak a rajongók, minden szépen szólt (bár lehetett volna picit hangosabb), jöttek a slágerek, a feldolgozások, és egy kis leülés a közepén, ami a Novarockon nem volt meg.

Ott egészséges mértékben adagolták a lassabb, elszállósabb, netán instrumentális számokat, itt ez nem jött össze. Volt olyan, hogy Reznor nem is volt a színpadon, csak a többiek zenéltek, többek között Ilan Rubin, aki rendkívül fiatal kora ellenére (21 éves) az egyik legjobb dobos a színtéren, remélhetőleg a NIN színpadi leállást követően sem marad munka nélkül. Hihetetlen látványosan és pontosan üt, ráadásul nem csak a doboláshoz ért, ezen a koncerten is gyakran betévedt a billentyűk mögé is.

A Nine Inch Nails Wave Goodbye turnéja mellesleg az a körút, amit a fanatikusoknak érdemes követni állomásról állomásra, ugyanis a setlist folyamatosan változik, nincs két helyszín, amin ugyanazokat a számokat adnák elő. Persze a slágereknek meg van a maguk helye, de például Erdélyben a Head Like A Hole jóval előbb megszólalt, mint a Novarockon. A végére most a Hand That Feeds után a Hurt került, amit sokan már elcsépeltnek tartanak, de még így, agyonjátszva is az egyik legjobb NIN-dal. Befejezésnek meg tökéletes.