Hatvanezren voltak a dörögdi fesztiválon

2009.08.10. 09:09 Módosítva: 2009.08.10. 09:27
Az Index fesztiválblogja

A kugliverseny győztese négyhengeres Trabantot nyert.

A reméltnél is nagyobb sikert hozott a Dörögdi Fesztivál; tíz nap alatt legalább hatvanezren keresték fel a Balaton-felvidéki falu rendezvényeit - közölte Kajdi István, Taliándörögd polgármestere vasárnap, a fesztivál zárónapján.

Minden rendezvény helyszíne zsúfolásig megtelt, a faluba vezető utat le kellett zárni az autóáradat miatt - mondta.

A közönség a 10 nap alatt 23 helyszínen több száz program közül válogathatott. - Óriási sikere volt például a Ghymes együttesnek; az augusztus 1-i koncertjükre a Klastrom színpadnál legalább tízezren voltak kíváncsiak - mondta a polgármester.

Dzsessz

Szombaton telt ház volt például Babos Gyula dzsesszmuzsikus és zenésztársainak koncertjén.

A község vezetője szerint rendkívül népszerű volt minden este a Klastrom kocsma udvarán rendezett Stand-up színház programja.

Kajdi István szerint újdonság és sikeres találmány volt a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetének helyszíni rádióadója, így például a Tilos Rádió, a Civil Rádió szerkesztett közös műsort naponta Dörögdről, s összesen tizenöt rádió vette át az adásaikat.

A 60 ezer látogató ellenére a 10 nap alatt rend és nyugalom volt a faluban, bűncselekmény, baleset nem történt - közölte a polgármester.

Márta távol maradt

Kajdi István szerint Márta István zeneszerző, a Művészetek Völgye igazgatója ugyan nem látogatta meg a rendezvényt a tíz nap alatt, de a viszonyuk kiváló, például bizonyos berendezési tárgyakat - padokat, asztalokat - a Kapolcsi Kulturális Egylet biztosított a számukra.

A polgármester hangsúlyozta, hogy nem a Művészetek Völgye ellenében, hanem ahelyett szervezték a fesztiváljukat. A szálláshelyek elkeltek, a vendéglátás profitált, a dörögdiek jól jártak, s nekünk ez lényeges szempont - vélekedett a falu vezetője.

A Taliándörögdön lakó Szőke András filmrendező, a fesztivál egyik főszervezője kiemelte, hogy a látogatók a korábbi évek közönségéhez képest szinte kicserélődtek, ugyanis sok gyereket, családot lehetett látni, mert számukra is volt sokféle program.

A fesztivál érdekessége volt, hogy a Klastrom kocsmánál több napon át kugliverseny zajlott, amelynek győztese - Horváth Károly tapolcai lakos - fődíjként egy négyhengeres Trabantot nyert.