Nagy Feró: Zenész vagyok, nem rasszista

2009.08.11. 13:45 Módosítva: 2009.08.12. 09:54
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
The Offspring, Fatboy Slim, Placebo
Tovább »
Napijegy
10000 Ft
Bérlet
30000-45000 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
480 Ft
Lángos
500 Ft
 

Figyelemmel követtük, ahogy a sajtó vihart kavart a biliben amiatt, hogy egy ismeretlen szélsőbaloldali szervezet (Antikapitalista Blokk) tüntetett a szigetes Beatrice-fellépés ellen, mert Feró fellép a szélsőjobbos Magyar Szigeten is. Nagy Ferót szinte az összes újság megkérdezte, ezekből szemlézünk.

A Népszabadság hamar rárepült az izgalmas témára, és nagyinterjút közölt Feróval. Ebben többek közt azt akarták belőle kiszedni, visszasírja-e a Kádár-korszakot. Nem sikerült csőbe húzniuk, hiszen Ferónak maximum a létbiztonság hiányzik belőle. "Eleinte örültem, hogy jön a demokrácia, mert azt hittem, akkor majd nem fog számítani, ki a baloldali és ki a jobboldali" - válaszolta.

Amikor az MDF-et támogatta, akkor azért mondták le sok koncertjüket, mondta. a MIÉP-be meg azért lépett be, mert szerinte Trianon még nincs lerendezve, ez Kelet-Európa rákfenéje. "Tévedés volt" - mondta a belépésről. „Már eljutottunk oda, hogy aki pártpolitikus, az már alapban egy nagy rakás szar.” És még: „Lehet választani? Persze, tessék, itt van tíz kupac. Jó, akkor abból kérek, mert azt körberakták dinnyemaggal” – jellemezte a mai politikai kínálatot a napilapnak.

Az interjúban megfejtette azt is, hogy az Antikapitalista Blokkról egyedül a Beatricével kapcsolatban lehetett hallani, a Rice elleni akcióval próbálták magukat reklámozni. „Szerintük én álságos vagyok, közben Neoton musicalt játszanak az Operettben. Nem akarok bántani senkit, de ettől én behányok” - mondta még. Azt is kifejtette, a rasszizmust eddig csak azért nem ítélte el, mert nem kérdezték tőle.

A FigyelőNeten ma jelent meg egy remek interjú a témában. A Magyar Szigetnél azzal érvelt, hogy akár az MSZP-nek is játszana, ha ők kérnék fel. „Én zenész vagyok, nem rasszista” – indokolta. "Nekünk ebben a hónapban 22 koncertünk van. Ebből egy volt a Magyar Sziget. Az elveimmel ellenkezne, ha bármely szervezetnek ellentmondanék, hogy nektek nem játszom."

„Persze nekem elsősorban az fáj, ha magyart ér megkülönböztetés vagy rasszista támadás, legyen az cigány vagy zsidó. Én úgy gondolom, hogy fel kell lépni ez ellen. Az ellen is, ami éppen a Felvidéken történik a magyarokkal.”

Legelőször még az ellentüntetés idején a TV2 Mokkájában magyarázta el a nézőknek Nagy Feró D. Nagy Lajossal karöltve, hogy se a Beatrice, se a Bikini nem kirekesztő, sőt. Nagy Feró szerint az Antikapitalista Blokk a kirekesztő, mert meghatározzák, ki az aki belefér a világképükbe, és ki nem. "A mi fellépésünk arról fog szólni, hogy itt a Kárpát medencében igenis érte kirekesztés a magyarokat, de mindenféle rasszizmust elítélünk. Nem vagyok baloldali gondolkozású, ez igaz, inkább középen állónak tartom magam" - mondta Feró.

Hogy mi történt a Bikini stúdióban a 90-es években (amire a tüntetők hivatkoztak, miszerint olyan szélsőjobbos együttesek lemezeit vették fel, mint az Egészséges Fejbőr, Titkolt Ellenállás), arról fogalmuk sem volt. Logikus, hiszen azt nem ők, hanem Németh Lojzi csinálta. D. Nagy hozzátette: a dalaikban mindig a béke és a szeretet volt benne, nagyon távol áll tőlük a megkülönböztetés.

A TV2 aztán ki is ment a Magyar Szigetre forgatni, de láthatólag megbánták.

A Sziget.hu interjújában azt mondta, sejtette, hogy a felkérésből még lesznek bonyodalmak. „Meg vagyok döbbenve” – válaszolt kérdésükre, hogy mi a véleménye a romák elleni támadásokról. Idézem: „Én nem szeretnék egy olyan országban élni, ahol az embereket a bőrszínük szerint különböztetik meg...még ha nem is vagyok székely, csak amolyan műanyag.” Ebben az interjúban a Magyar Szigetről nem is kérdezték.

Az Indexnek a fellépéssel kapcsolatban Feró elmondta, hogy határon túli népzenészekkel fog zenélni az antirasszista napon. Bakos Árpád a délvidékről jön kobozzal, a felvidéki Agócs Gergő dudázni fog, Balogh Márton pedig énekelni. Elhangzik majd egy népdal kétféle változata (felvidéki és kunsági). Feró az Utálom a XX. századot mindenképpen el szeretné játszani, csak a gitárszóló helyén dudaszólóval, és ha marad idő, akkor még valami vidámat is, mondjuk az Azok a boldog szép napokat.

A Szigeten 5-kor lépnek fel, addig idézzük fel a dalszöveget:

Magyar vagyok, magyarnak születtem,
Árulók és gonosztevők uralkodtak felettem,
Hová sodor a szél, tizenhatmilliót?
Utálom az egész XX.századot!

Mi jöhet még nem tudom,
Olyan, mint egy rémálom
Ott ahol a part szakad,
Kilencszázötvenhat,
Ó, mondd Istenem! Ó, mondd meg nekem!
Ó, mondd meddig tart ez még?

Dícsőséges fehér terror,
és a recski haláltábor!
Dachau és Szibéria,
Trianon és Don kanyar,
Ó, mondd Istenem! Ó, mondd meg nekem!
Ó, mondd miért van ez?
És mondd meddig tart ez még?

Horthy jött a fehér lovon,
Sztálin vágtatott harckocsikon,
Hitler hozta a csodafegyvert,
Zsebrevágott minket a történelem!

Dícsőséges fehér terror,
és a recski haláltábor!
Vasfüggöny és vörös terror,
Hárommillió kitántorgó
Ó, mondd Istenem! Ó, mondd meg nekem!
Ó, mondd miért van ez?
És mondd meddig tart ez még?

Horthy jött a fehér lovon,
Sztálin vágtatott harckocsikon,
Hitler hozta a csodafegyvert,
Zsebrevágott minket a történelem!