Who the fuck is Charlie?

2009.08.11. 20:48 Módosítva: 2009.08.12. 09:53
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
The Offspring, Fatboy Slim, Placebo
Tovább »
Napijegy
10000 Ft
Bérlet
30000-45000 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
480 Ft
Lángos
500 Ft
 

Délután öttől komolyan tesztelték a toleranciaszintemet a Sziget nulladik napjának fellépői, pedig direkt azt az idősávot választottam, amiben Balázs Fecó és Nagy Feró is volt. Gondoltam csak jobb, mint az Anima Sound System vagy a Kaukazus.

Klikk

Tavaly kellemes csalódás volt a Sziget Magyar Dal Napja nevű kezdeményezése, ami voltaképpen egy nagy közös együtténeklés volt. Gondolom ezt próbálták megismételni, de nem sikerült megteremteni a vállvetve "We are the world"-özés hangulatát. Minden fellépő kábé három számot játszik, a legismertebb slágereiket, ami nagyon unalmas dolog.

Az antirasszista tematikájú nulladik napról délután ötre kiderült, csak annyit tudnak a dalolós módszerrel tenni a rasszizmus ellen, hogy folyamatosan bemondják közben a mikrofonba, hogy a rasszizmus rossz. "I don't believe in racism" - mondja egy fekete zenész a kivetítőről. Ki gondolta volna.

Ha tényleg akartak volna tenni a rasszizmus ellen, akkor inkább a Fekete Pákót kellett volna meghívni, valami igazán merészt és elgondolkoztatót, nem pedig az oltári közhelyeket szajkózni. Hogy mennyire erőltetett ez a kezdeményezés, az is tükrözi, hogy ilyen kevés embert még nem láttam a Szigeten. Még Gerendai is nullszaldó alá becsülte jó előre ezt a napot.

A legígéretesebb blokkot a Bikini kezdte a Közeli helyekennel. D. Nagy szomorú szemeivel pásztázta a gyér tömeget, mikor a backstage-ben felkiáltott a Blikk riporternője: "Mennyire szarul néz ki!". Pedig ugyanúgy néz ki, mint eddig. Elszavalta Petőfitől a Részegség a hazáért című versét, aztán jött a Részegen ki visz majd haza. Erre még O.J. Sámson is kidugta az orrát a VIP-ből.

A nézők ide-oda billegtek a Bikinire, nem tudtak rendesen beindulni. Bezzeg Deák Billre. Nem is értem, szegény Billt miért mindig ilyen korán, hat óra környékén rakják be a fesztiválokra, amikor mindenkit bepörget. Utána jött a Korall. Fecó a barátaival lépett fel.

Fecót szeretem, de az egyik barátja, a megasztáros Lakatos Krisztián, akivel duettezte a Hazafelét, simán leénekelte, és jobban megbizsergette a nézőket, mint Fecó fénykorában bármikor. Egy fekete énekessel is duettezett, de nem tudni, ő hogyan énekelt, mert nem volt hang a mikrofonján. Így csak annyit lehetett látni belőle, hogy még papírból sem tudta a szöveget. "Kőfalak állnak az emberek között" - sírt fel Fecó hangja. Ekkor óriási riadalmat keltett a backstage-ben egy elszabadult tacskó. Emilio is Fecó barátja, de hiába van gyémántból a torka, Lakatos őt is lemosta a színpadról Domestos-szal.

A fellépők közti átkötések hipergagyik, ilyenkor továbbra is antirasszista üzeneteket játszanak be videón, de legtöbbször nincs hang rajta. Vagy a műsorvezető/ötletgazda Novák Péter olvas fel magvas gondolatokat a gyűlölet pszichológiájáról (például azt, hogy ha gyűlölsz valakit, akkor valójában magadat gyűlölöd).

"Mi vaaan?!" - hallatszott a moraj, amikor a régóta beígért Beatrice helyett a Zanzibar következett a színpadon, pedig ők csak 7 utánra voltak kiírva. "Remélem, hogy semmit nem remélsz" - énekelte a tökös énekesnő. Hát én ekkor már semmit. A Zanzibart Lukács Laci vendégszereplése mentette meg, aki egy Tankcsapda-dalt énekelt. Fél hétkor megjelent az első Tesco-szatyros bácsi a szigeten, aki lazán átsétált a visszafogott bulizókon, vagyis még mindig kevesen vannak.

A felkonferálás szerint "morális alapon szerveződő rendezvényen" Nagy Feró kapta legnagyobb ovációt. Feró is Petőfit szavalt: "Ébredj, ébredj, te istenverte nemzet!" - ostorozta népét Feró. A fő attrakció, a duda hangosításánál valamit sajnos elbaltáztak, volt, hogy egyáltalán nem lehetett hallani. Az Azok a boldog szép napokat a Sziget területén kortól, nemtől, színtől, szagtól, alaktól függetlenül mindenki énekelte. Ezt akarták itt ma összehozni.

Galéria

Feltűntek kopasz, nagymagyarország-pólós srácok a közönségben, de még a legvadabb antirasszistáknak sem volt velük baja. Ebbe a napba még egy kis magyarkodás is belefért, persze azért Novák Péter a Beatrice fellépése végén kicsit helyesbített Feró üzenetén: "veled azért sokkal jobb, mint nélküled, ugye ezt azért tudjátok".

A Zene a Rasszizmus Ellen feliratú repipólókból messziről már csak annyi látszik, hogy a "Zene Ellen". "Who the fuck is Charlie?" - kérdi a német újságírólány. Az elszabadult tacskó tovább kolbászol.