Pultosok a Szigeten: idd, hülye külföldi!

2009.08.13. 18:27 Módosítva: 2009.08.13. 18:27
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
The Offspring, Fatboy Slim, Placebo
Tovább »
Napijegy
10000 Ft
Bérlet
30000-45000 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
480 Ft
Lángos
500 Ft
 

A mínusz egyedik és nulladik nap csak a Nagyszínpadnál van program, az attól távolabbi vendéglátósok unatkoznak, és különbözőképp foglalják el magukat. Például, isznak, nokedliszaggatóval energetizálnak vagy fikaevő külföldiekkel viaskodnak. Mert a Szigeten mindennél több a külföldi, főleg a francia. Mind a négy szereplőnket kikérdeztük róluk. A fröccsöst, a söröst, a pálinkást és a vodkást.

Nem fogyott a pia a hétfői és keddi Sziget-napon, körülbelül húszezerrel kevesebben voltak, mint szerdán.

italdiagram

Gyurma (38): Nem tudják a külföldiek, mi az a fröccs

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A nulladik nap délutánján Gyurma nyomott hangulatban üldögél, a mínusz egyediken sokkal kevesebb volt a vendég, mint amire számított. A Szigeten most először pultos, a többi fesztiválon meg nincs mínusz ikszedik és nulladik nap, itt találkozott először azzal a jelenséggel, hogy két napig csak külföldiek lézengnek, az elvetemült Tankcsapda- és antirasszizmus-rajongók pedig kizárólag a Nagyszínpad körül csoportosulnak. Délután hatkor nyugodtan tudunk beszélgetni, egy vendég sem zavar bennünket, a vám- és pénzügyőrség is csak a szomszéd pultot zaklatja, úgyhogy a Fröccskölők bódé falára aggatott épületes feliratokat („Ha nem vagy 18, mész innen a π-csába”, illetve „Ha másnap felkelsz, és fáj a fejed, nem itt ittál”) és a Naomi nevű, felfújhatós nő szájába peckelt borosdugót szemlélem. Átlagos délután.

„Irgalmatlan itt a mocsok, úgy néztem ki estére, mint a dágvány” – elemzi az előző napot Gyurma, és befogja az orrát. Pár lépésre tőlünk a Toi toit takarítják, penetráns a szarszag. A Fröccskölők munkatársa, Sanyi szerencsére tud energetizálni, állítólag olyan eszköze van, ami vagy nokedliszaggatónak vagy krumplinyomónak néz ki (erről kialakult egy kisebb vita), és felrázza az embert, ha a lassú forgalomtól leült a hangulata. A nulladik napon is kevesen vannak, Gyurma tízkor be is zár.

„Az a baj, hogy a külföldiek nem ismerik a fröccsöt, de még úgy se, hogy spriccer, pedig máshol azt érteni szokták. Mondom a csajnak, hogy van spricc, erre megkérdezi, hogy hátul a sátorban?” A fröccs egyébként magyar találmány, Jedlik Ányos győri bencés tanár találta ki, nem sokkal azután, hogy elkészítette a világ első szódavizét. Vörösmarty Mihállyal együtt Fáy András fóti pincéjébe volt hivatalos, és ott fröccsentette a világ első fröccsét, és németül, spriccernek nevezte el. Vörösmartynak ez nem tetszett, a hangzatos fröccsöt használta a vízzel lazított bor megnevezésére. Azóta tucatnyi fröccsféle alakult ki, a Fröccskölőknél tájékoztatótábla összegzi őket. Így az sem jöhet zavarba, aki Krúdy-fröccsöt, vagy magyar–angolt akar, de fogalma sincs, mi az.

Arra kérünk minden kedves olvasót, hogy ismertesse meg külföldi pajtásait a fröccs jelenségével, ja, és ne vegyenek Gyurmának pálinkát, tegnap rosszul írtuk, valójában nem szereti.

Andris (24): A franciák rászoktak a pálinkára

rez elsonap

A Rézangyal Pálinkaház éjszakai pultfőnöke is szinte csak külföldiekkel találkozott a mínusz egyedik és a nulladik napon. „Körülöttünk nem volt koncert, úgyhogy ha volt is tömeg, nem itt ragadtak meg. Mondjuk, a franciák tavaly szerencsére rászoktak a pálinkára, ők jöttek most is. Nem az igazi pálinkát isszák, hanem a likőrös, mézes cuccokat, de abból legalább sokat megisznak. Tegnap az egyik arc tizenöt-húsz pálinkát lenyomott, mondjuk hatonként hányt egy kiadósat.” Az első két nap amúgy eseménytelenül telik, talán egy külföldit leszámítva, aki fikaevéssel sokkolja a pálinkaház közönségét és pultosait.

„Félmeztelen volt, és jegy sem volt rajta, és jó nagy darab volt, úgyhogy nem akartam kötözködni, pedig rákönyökölt a pultra, és zabálta, amit az orrából kiszedett. Aztán elaludt a pult mellett a földön, és más franciák telerajzolták – főként faszokkal – a testét. Az egészségügyisek a segítségére siettek, de két órát tartott, amíg sikerült elérni, hogy elmenjen. Két másik francia meg azon versenyzett, hogy ki tudja bukósisakban fejjel kidönteni a közeli útjelzőtáblát. Az egyiknek sikerült. Úgyis rosszul volt rajta kiírva egy csomó dolog.”

italterkep index

Szandokán (27): pedagógus pultos

sandokan elsonap

Szandokán napközben dolgozik, amikor több az üresjárat, és több a szétcsapott, afterbulizó külföldi. A Magic Mirror külső pultjánál tavaly óta bejáratott francia csoport részegedik le, Szandokán komoly pedagógiai kézséggel kezeli őket, főleg azokat, akik reggel nyolc és tizenegy között megisznak fejenként hét viszkikólát. A mínusz egyedik napon a répa, retek, mogyoró mondókát tanította hosszadalmasan, a nulladikon viszont nem dolgozott, csak bulizni jött a Szigetre. „Hat éve a szlovákok voltak sokan, most, főleg a mínusz egyedik és nulladik napon alig lehet magyar vendéget találni – meséli. Szandokán szerint is francia a legtöbb külföldi. – Itt fix társaság van, mert francia reggae megy nálunk, körülbelül hatvan ember volt itt állandóan, azokból idén is sokan visszajöttek.”

Galó (37): kinyit, de csak kicsit

feny elsonap

Galó kicsit sokat ivott napközben, úgyhogy az MR2 Színpad közelében lévő Fény pult a mínusz egyedik napon nem nyitott ki. A nulladikon már igen, épp a pultot támasztjuk, amikor egy meghatározhatatlan nemzetiségű, gülüszemű illető nagyjából a negyedik fényt fogyasztja. Galó egy üres pohárba szörpöt önt, arra ráhelyez egy szál cigarettát, és valahogy elhiteti a szerencsétlennel, hogy ez egyfajta hungarikum tekila. „Idd hülye külföldi” – kiáltások közepette a gülüszemű elfogyasztja a szörpöt, cserébe kap egy ingyenfényt. Irigylésre méltó biznisz, a sorban várakozók reménykedve próbálnak négyszázért a piához jutni, de Galó hamar eltántorítja őket a krinolin és a szopogatás kifejezések alkalmas használatával. A nulladik napon nyolckor nyit a bódé, de Galó elfárad, úgyhogy tizenkettőkor be is zár.

A Fénynél tehát sajátos vendéglátóipari módszertannal ismerkedhetünk meg, senki se lepődjön meg, ha rendeléskor az alábbiak történnek vele:

  1. a pultos üvölt vele,
  2. a pultos elzavarja,
  3. a pultos meghívja,
  4. a pultos meghívatja magát,
  5. a pultos mindenkinél többet iszik,
  6. a pultos kezet csókol,
  7. a pultos elküldi a picsába.

A változatos történéseket mindenesetre imádják a vendégek, a Fénynél a vendéglátóipari szempontból halott nulladik napon kígyózik a sor. Vajon holnap kinyit?