Pultosok a Szigeten: jatt, az nincs

2009.08.14. 13:18
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
The Offspring, Fatboy Slim, Placebo
Tovább »
Napijegy
10000 Ft
Bérlet
30000-45000 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
480 Ft
Lángos
500 Ft
 

Az első két napon felszökik a Szigeten az italfogyasztás, a dolgozók ingyenpiát adnak nyelvpiercingért és jó seggért, illetve masszírozásra vágynak, úgyhogy szereznek egy külön bejáratú masszőrt maguknak.  Négy pultost figyelünk a Szigeten: a söröst, a fröccsöst, a pálinkást és a vodkást.

italdiagram2

A Sziget vendéglátóipari rendszere sajátos, ugyanis egyetlen cégen keresztül vásárolja az italárut mindenki, ráadásul előre megszabott, a megszokott nagykereskedelmi árnál magasabb összegért. A vendéglátósnak nincs más választása, kizárólag a Gamma Trade Kft. nagykeréből hozhatja az alkoholt a fesztiválra. A cég szabályokat is szab, üzletileg érthető például, de fröccsivásilag a pokoljárással egyenértékű, hogy szódavíz nem teheti a lábát a Szigetre. Helyette egy kólás multi drágább, de kevésbé szénsavas ásványvizének vásárlására kényszerítik a vendéglátósokat. Kommentelőink szerint ennek ellenére több helyen adnak szódát, talán azoknak a vendéglátó egységeknek külön megegyezésük van, vagy egyszerűen becsórják valahogy. Sőt, szódakövetelő Facebook-csoport is alakult, és állítólag a fesztiválon már büntettek szódahasználat miatt.

A becsórásban mondjuk nem annyira hiszek, életemben nem láttam még ennyi ellenőrt, mint ezen a fesztiválon. Gyengébb pillanataimban az is előfordul, hogy többnek tippelem az ellenőrök számát, mint az összes szigetelő magyarét. Ezért szegény pultosnak nincs más választása, mindennél szabálykövetőbbnek kell lennie, mert ha nem, jön az ordas nagy, sok tízezernél induló bírság.

Ellenőrcunami a Szigeten

Azt beszélik a Szigeten, hogy minden létező budapesti ellenőr, és a vidékiek nagy része is az eseményre érkezett a rend és fegyelem betartása érdekében. Úgyhogy halló, most érdemes a Szigeten kívüli összes vendéglátóipari egységben fincsi szabálytalanságokat véteni, hajrá!

A Szigeten van például a munkavédelmis, aki azt nézi, hogy nem akad-e bele és szakad le a pultos ujja valami kiálló dologba. A fröcsögő vér ugyanis mégsem túl higiénikus. „Szigorúan tilos a gyűrű, és a nyitott papucs” – mondja Szandokán, aki a Magic Mirror külső pultjának sörcsapjánál áll napközben. A munkavédelmisnél klasszabb a munkaköre a fogyasztóvédelmisnek, ugyanis munkaideje alatt innia és ennie kell. Fesztiválozó fiatalnak álcázza magát, kedvesen kér valamit, amit aztán a zsebéből előrántott mércével letesztel, hogy tényleg annyi-e. Gyurma és a Fröccskölők dícséretet is kaptak, mert többet töltöttek a pohárba. Aztán van még a vám és pénzügyőr, aki szállítólevelekért zaklatja a pultost, meg olyan ellenőr is, aki azt nézi, tényleg csak olyan emberek vannak-e a pultban, akik arra jogosultak. Előfordult, hogy pusztán azért bírságoltak, mert a dolgozó munkaideje után visszaszaladt az egységbe az övtáskájáért. De információink szerint ez ritka, és ezen a fesztiválon korrektek és kedvesek az ellenőrök.

Borravalóhelyzet

A Szigeten siralmas a borravalóhelyzet, mert csak a magyar vendégek jattolnak, akikből elég kevés van, ráadásul ők se adnak túl sokat.

Ezért közszolgálati jelleggel arra kérünk mindenkit, adjon a pultosoknak borravalót és hirdesse ki a külföldiek között, hogy nálunk a tíz százalék a szokás. A borravaló a legtöbb helyen igaziból nem az alkalmazotté lesz (mert fix pénzért dolgozik), hanem bedobja a közösbe, és a pénz megy a tulajdonoshoz. A jó munka dícséretéért mégis érdemes jattolni, mert az alkalmazottak fix fizetésükön felül a nagyon burjánzó forgalom esetén prémiumra számíthatnak.

A Rézangyalos Andris szerint az átlagos borravaló körülbelül 50-80 forint fejenként, a fröccsös Gyurma szerint maximum a végösszeg két százaléka. Szandokánnál a legnagyobb borravaló egy ötszázas volt, de azt kivételes esetnek minősítette. Galónak is csak a magyarok adnak, 4900 forintos számlára gavallérosan egy százast. „A Balaton Soundon 1050 forintos végösszegre simán adtak 1500-at. Az egyik arc kért a csúcsborunkból vörösboroskólát. Kérdeztem tőle, biztos ez? Erre kiakadt, hogy ne mondjam már meg neki, hogy ő mit akar, aztán a 2100 forintos számlára adott egy ötezrest” – ábrándozik Gyurma az egy hónappal ezelőtti, balatoni élményekről. De mi történt négy pultosunkkal a fesztivál szerdai és csütörtöki napján?

Galó (37): hat fényért nyelvpercing

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Szerda éjjel elájult a füvön, és ha már ott volt, el is aludt, az lett a veszte. „Valami paraszt összekötötte a cipőfűzőmet, volt rajta vagy húsz csomó.” Szerdán és csütörtökön is 8 körül kinyitott az MR2 Színpad közelében álló Fény bódé, és legalább hajnal háromig üzemelt. A fény – ami valamilyen szörpre szódásszifonból fröccsentett vodkát jelent – továbbra is sláger, legjobban a málnaszörpöset szeretik a vendégek, csütörtök estére el is fogyott és csak a bodzás, almás maradt. Galó szerint fejenként átlagosan 4-6 fényt isznak az emberek, megfigyeléseink szerint ő nagyjából ennek a hétszeresére is képes. Egyébként rászokott arra a kifejezésre, hogy installáció, és minden mondatába valamilyen módon beleszövi. Filozofikus magyarázattal szolgál, amikor érdeklődünk, miért teszi ezt: „Az installáció az, ami kicsi és kifejező. Szatelit pedig ami nagy, és bonyolult” – érvel, mindenki értse, ahogy akarja.

„Nyitáskor jött oda két srác, tök részegek voltak. Mondtam, ha megisznak nyolc fényt, megnyerhetik az autót, ami ott áll szembe. Megitta, és elájult” – meséli nevetve, majd arról győzköd, hogy a szemben álló csajból kettő van. „Kettő van belőle és az őzike fejéből is” - mondja, én esküszöm, csak egyet látok.

Galó kollégája, Macó is a pultban áll, nagyon jóban vannak, kivéve, amikor Galó eltöri Macó ujját. „A Macó összeveszett egy vendéggel, mert önfejű, és kicsit agyonrúgdaltam, aztán kicsavartam az ujját” – meséli a Volt fesztivál izgalmas eseményeit Galó, Macó pedig mutatja a másikhoz képest háromszorosára dagadt ujját. A fesztiválszezonban nem volt ideje orvoshoz menni.

Galó napközben élvezi a Szigetet, fényt reggelizik, aztán a vendéglátós barátait járja körbe. Éjszakánként a vendégek kedvence, csütörtök éjjel hat ingyenfényért megvásárolta egy csaj nyelvpiercingjét, mivel korábban sajnálatosan lenyelte a sajátját. „Rájöttem, hogy nem tudok jókat enni, ezért ha eszem egy jó kaját, akkor kiveszem. És mindig játszok vele, letekerem róla a golyót, kilazul és már hármat lenyeltem”. Érdeklődésünkre, hogy esetleg nem találta-e meg a wc-ben a későbbiekben, ennyit felelt: „Fél éve toi toi-ba szarok.”

Szandokán (27): egy plüssnyúl neje

sandokan masodiknap

A Magic Mirroros Szandokán továbbra is a külföldiek oktatásával tölti sörcsapolás melletti szabad perceit. Amikor meglátogatjuk, épp Vad Katalinnal táncol, mindketten egy hastáncos férfi mozdulatait követik.

„Szép a szemed, adj egy csókot!” – ezt tanította előző éjjel a lehető legtöbb szlovák vendégnek. A napközbeni munka után bulizásra és házasodásra is futja az idejéből, de Szandokán-rajongó kommentelőinknek nem szabad aggódnia, ugyanis egy Szabi nevű plüssnyúlhoz ment hozzá a házasodó sátorban.

Szandokán szerint mindenki szuper kedves az idei fesztiválon, amit a házasságkötő sátorban történt események is igazolnak. „Lívia barátnőm mondta a mellette lévő lánynak, hogy milyen szép a fülbevalója, aki erre kivette a füléből, és nekünk adta. Ez egy igazi Sziget-élmény!”

Andris (24): szép seggért ingyen pálinka

rez masodiknap

Érkezésünkkor a Világzenei Nagyszínpad közelében álló Rézangyal Pálinkaháznál irtózatos a tömeg, Andris épp a Jóban-rosszban sorozat munkatársát, Damu Rolandot szolgálja ki. A színész a diktafont és jegyzetfüzetet látva nem túl vicces megállapításokat téve Apeh-ellenőrnek nézi újságírónkat, aki ezután mélyen magába néz. A tévésorozat ellenszenves karaktere a legdrágább málnapálinkát veszi, és 800 forint borravalót is ad. Ez az Roland! Te vagy a követendő példa!

Andris közben meglát egy csajt, akinek szép a segge, és ingyenpálinkát ígér neki, mondván, megnyerte a fenékszépségversenyt. Az ingyenpia elfogadásában gyakorlatlannak tűnő lány először azt mondja, hogy nem is szereti a pálinkát, de a barátnői meggyőzik, hogy muszáj szeretnie. Végül lehúzza.

Gyurma (38)

froccs masodiknap

A Fröccskölők pultjába telepített fekete guminő, Naomi összeszottyadt a melegtől, már nem olyan csinos, mint régen. Gyurmát is megviselte az egész napos készenlét, úgyhogy vett egy masszőrnek napijegyet, és behívta a pult mögé. Eszti masszőr alaposan meggyúrja a Fröccskölők teljes stábját, akik egy csapásra megfiatalodnak és megújulnak. Jól fog jönni, amikor titokban egy forgalmasabb helyre húzzák majd a faházukat, ami szerintük nagyon rossz helyen van. „A borfalu nincs rajta a térképen, senki nem találja meg. Odavisszük a Nagyszínpad mellé ” – tervezgetik az akciót.

A mínusz egyedik és nulladikhoz képest az első két igazi napon a rossz elhelyezkedés ellenére is beindult a forgalom. Szeretik a vendégek a fröccskölőket, mert sok bort töltenek és finomat. „Szívből fröccskölünk”, fejti ki Gyurma kollégája, Mexi a bolt arc poeticáját. „Sokan nem értékelik a bort. Pedig az összes többi alkohollal szemben a bornál nagyon fontos az évjárat. Rá van írva, hogy 2008, ami azt jelenti, hogy abból a fajta borból, mondjuk összesen tízezer palack készült. Abban mindben benne van: a napsütés, az eső és az öreg néni keze, aki szedegedte a szőlőt. Nincs belőle még egy. Ha magadhoz vehetsz még egy pohár bort, akkor nem mondhatsz nemet, mert véges és egyedülálló minden kortya” – elemzi kissé távolba révedő tekintettel a helyzetet Mexi, de úgy, hogy még a szemünk is könnybe lábad szavaitól. Kár, hogy rajta van az a bohócsipka, túl humorossá teszi ezt a fennkölt pillanatot.

Holnap vajon már máshol lesz a Fröccskölők bódéja?

italterkep index