Tinimetál vs. komcsi-punk

2009.08.20. 17:58
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Azfeszt
Nyírbátor, aug. 18-23.
Részletes programok a Port.hu-n
A fesztiválról
Agnostic Front, Anti-Flag, Enter Shikari, Russkaja, Raunchy
Tovább »
Napijegy
3300-4500 Ft
Bérlet
6990-10990 Ft
Sör
260 Ft
Lángos
160 Ft
Extrák
termálmedencék
 

Idén nem olyan sokkal az Azfeszt nyitása előtt elkezdték pletykálni, hogy az egész fesztivál elmarad, ugyanis az eddigi termálfürdőt éppen felújítják, és itt most nem csak olyan festés mázolásra tessék gondolni, ugyanis az egész terület fel van túrva. Első ránézésre érthető, hogy nem hitték az emberek, hogy itt bármit is lehet rendezni. Pedig a nyitónapon kiderült, hogy de: a szervezők ügyesen megoldották a színpadok elhelyezését az építési területen, és még egy darab medencét is üzembe tudtak helyezni, még ha az csak nyolcvan centis is a víz benne.

Így eshetett meg, hogy egy gigantikus vakondtúrás közvetlen szomszédságában lépett fel a brit Enter Shikari. Az a csapat, ami egyre népszerűbb tőlünk nyugatabbra, pedig a zenéjük kb. olyan, mintha a Scooternak elege lett volna a sok műanyagból, és jó sok gitárral dúsítaná fel a zenéjét. Most biztos sok rajongó habzó szájjal jönne nekem eme sarkos leírás miatt, úgyhogy pontosítok: az Enter Shikari nintendo core-t játszik, ami úgy jön ki, hogy a most már lassan lefutó metalcore-ba tényleg a Scooterre hajazó szintipüttyögéseket kevernek, és ezt elég dominánsan teszik. Ez ugye rettenetesen hülyén hangzik, tulajdonképpen az is, de a tinik zabálják, még itt Magyarország keleti részén is. Soha nem gondoltam volna, hogy képes ez a zene itthon pár ezer embert megmozgatni, pedig de. Ráadásul koncert után lányok tömkelege (plusz néhány fiú) várta a csapatot a színpad hátuljánál, néhánynak sikerült is bejutni a huszonéves srácokhoz.

Maga a koncert viszont nem volt jó. Tény, hogy energikus a csapat színpadon, szántják a deszkákat, állványra másznak, pózolnak, meg minden, de a lemezen tökéletesen összerakott dalokat csak szétcsúszva képesek előadni. És rettenetesen hamisan. Ez nem is annyira az énekesre vonatkozik, mint inkább a basszusgitárosra: szörnyű volt amit a srác csinált. Mintha egy ötéves kisiskolás próbálna énekelni. Ennek ellenére a Juggernauts pl. ütött, amit szinte ugyanígy adtak elő, mint ezen a klipen, már ami a mozgást és a zenét illeti, mert az ének itt is értékelhetetlen volt.

Majdnem ugyanennyi fesztiválozót vonzott az Anti-Flag is, pedig közük sincs az Enter Shikarihoz műfajilag. Punknak mondja magát az amerikai zenekar, ráadásul a Rage Against The Machine-féle kommunista ideológiát próbálják letolni az emberek torkán, szereti is őket nagyon Tom Morello. Rettenetesen kormányellenesek, már a dalaik címéből (Sodom, Gomorrah, Washington D.C. (Sheep In Shepherd's Clothing)) kiderül mindez, szóval papolnak rendesen. Kinézetileg mindenki feketében nyomult, hátul meg egy fejre fordított, szintén fekete amerikai zászló lógott a színpadon. Zeneileg a kiabálós, nem a dallamosan éneklős vonalhoz tartoznak, de a zene tartalmaz annyi fogódzót már elsőre is, ami lekötheti koncerten is az embert, pláne ha jól szól, márpedig itt a hangzás is jó volt, sokkal jobb, mint az Enter Shikarié. Le is kötött sokakat a koncert, az viszont kissé hatásvadász volt, hogy a Clash-től a Should I Stay or Should I Go-t voltak csak képesek előadni. Joe Strummeréknek van számos egyéb kiváló daluk, nem azt kéne nyomni, amit már amúgy is mindenki ismer, ha már ennyire Strummer-rajongók a zenekar tagjai.