A külföldi fesztiválozók 16 százaléka hallott csak Puskásról

2009.08.27. 15:20 Módosítva: 2009.08.27. 15:30
Az Index fesztiválblogja

A Sziget fesztivált tartják a magyarok és a külföldiek is Budapest egyik fő vonzerejének, derül ki a Szabad Európa Társaság (SZET) felmérésből. Az idei Szigeten ezer embert, köztük 198 külföldit kérdeztek meg a rendezvényről, Budapestről, illetve a magyarokról. A felmérés szerint legtöbben nagyon elégedettek voltak a fesztivállal. A magyarok hetven százaléka szerint egyértelműen a Sziget a legjobb nyári fesztivál, és a külföldiek közül tízből kilencen azt mondták, hogy szeretnének még visszajönni.

A turisták kétharmada Magyarországot leginkább egy volt kommunista országként azonosítja. Minden második ember hallott már a hazai paprikáról, a pusztáról és a cigányzenéről. Mindössze 28 százalék ismeri ugyanakkor az 1956-os forradalmat és 15-17 százalékuk tud valamit Trianonról, illetve a Vasfüggöny lebontásáról. Pedig a magyarok több mint harmada úgy gondolta, hogy a világ számon tartja például az olimpiai aranyérmek sokaságát. A feltételezések és a tényleges ismeretek között a legnagyobb eltérés Puskás Ferencnél mutatkozott meg: a magyar fiatalok 86 százaléka vélte úgy, hogy a világ emlékszik a kitűnő labdarúgóra, pedig a külföldi fesztiválozók mindössze 16 százaléka hallott már róla.

A magyarok szerint Budapest a város fekvésére, épületeire, a fürdőkre és a Sziget Fesztiválra lehet leginkább büszke. A külföldiek számára maga a fesztivál volt a legvonzóbb attrakció, de sokuknak tetszettek a csinos lányok és fiúk, valamint az olcsó árak. Budapest büszkeségei mellett a zavaró dolgokban is eltérők a vélemények. A más országokból érkezők leginkább - 58 százaléknyian - az eurót hiányolták és 44 százalék a magyarok angol nyelv tudásával elégedetlen. A magyarok szerint ugyanakkor a kevés bicikliút és a piszok a gond.

A turisták fele egyértelműen azt tanácsolta, hogy a magyarok hagyják abba a múlton való kesergést és foglalkozzanak a jövővel. Ezzel egyébként a megkérdezett magyarok 62 százaléka is egyetértett.