Bezáratta a szegedi fesztivált a főjegyző

2009.08.30. 13:08 Módosítva: 2009.08.30. 14:44
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Russkaja, Tankcsapda, Black Sun Empire, Guano Apes
Tovább »
Napijegy
4900-6000 Ft
Bérlet
12000-16000 Ft
Sör
299 Ft
 

Sikerült a lehetetlen, és a nyár utolsó fesztiváljának befejező napját úgy megkurtították, mintha csak egy gyerekzsúrral csinálnák ezt. Éjjel kettőkor a főjegyző akarata szerint lekapcsolták a nagy áramelosztót. Az égszakadás földindulásban még volt Guano Apes is, akik valamiért visszatértek.

Hangos a SZIN, derült ki Mózes Ervin, főjegyző számára, aki lakossági bejelentések és zajszintmérések után úgy döntött, elég a fiatalok vállalhatatlan szórakozásából, a hangos színpadokból, és minden lehetséges köztes megoldás helyett kiválasztotta a legkínosabbat, hogy hazazavar mindenkit éjjel kettőkor, az áramelosztót meg lekapcsoltatja.

DVETT20090825032

Azt nem érti senki itt Szegeden, hogy a többnapos fesztiválnak miért az utolsó napját kell lerövidíteni, amikor állítólag a szerdával is gond volt már. Kérdés, mennyire hangsúlyos a bezárás politikai üzenete. A városban rendet kell tartani, nincs szükség elhajlásokra, ráadásul van olyan kemény és rendpárti a vezetőség, hogy ezt elég gyorsan és hatékonyan végigvigye, értelmezhető a városvezetés döntése. A Sziget fesztivál állandó bemelegítő eseménye, hogy a harmadik és negyedik kerületi polgármesterek zajszintet mérnek, bezárással fenyegetőznek, de végül nem történik semmi, mert a gyors politikai haszonszerzés legfeljebb választási időszakban éri meg.

Szeged polgármestere, Botka László sajtónyilatkozatából azért kiderült, hogy olyan komoly probléma nem lehetett, ha "a hangterhelés a négy napos rendezvény során két este – szerdán és pénteken – néhány órára haladta meg az előírt értéket." Amiket egyébként rögtön visszaállítottak a szervezők.

15

Péterfy Bori versenyautóval érkezik

Szombat koradélután terjedt el a városban a Tejivó és a Virág cukrászda környékén, hogy a főjegyző döntése miatt minden koncertet két órával előrébb hoztak, és éjjel kettőkor bezárják a fesztivált, ami miatt több fellépés elmaradt. A versenyautóval érkező Péterfy Boriék a Kiscsillag-koncert előtt indultak el Budapestről, hogy Lovasiék után rögtön kezdjenek.

Nem mértek vs. mértek

A fesztivál ideje alatt több tucat panasz érkezett a jegyző szerint a belvárosiaktól, a Klinikák környékén élőktől, a felsővárosiaktól, a tápéiaktól, és még a Rókuson élőktől is, ezért a városházának valamit tenni kellett, a főjegyző állítólag többször felszólította a SZIN-t, hogy csökkentsék a hangerőt. A fesztiválszervezők állítják folyamatosan végeztek zajszintméréseket, amiket folyamatosan dokumentáltak is, és ha kicsit átlépték a megengdett határt, akkor rögtön korrigálták.

3

Szegedet természetesen feldobja a SZIN, a taxisok örömködve mesélték, mennyi munkájuk van végre, ilyenkor senki nem megy közülük nyaralni, mai nem csoda, a fesztiválszervezők szerint idén 60 ezren látogattak a városba.

Az A38-on 00:20-kor már bezárták, végül kettőkor lekapcsolták az áramot mindenhol, a dj-k beleénekeltek a levegőbe, hopp vége mindennek, a kukoricaárus ingyen osztogatta a félig megfőtt kukoricáit, miközben a sötétben hitetlenkedve próbálta eltörölni a hatalmas főzőedényét. A kultúráltan szórakozó tömeg pedig hitetlenkedve elindult hazafelé, semmi ellenállás vagy hangos értetlenkedés nem volt, a borzalmas esőzés és szélvihar jókor segítette ki Botka László polgármestert.