Kurrens pop a magyar nyavalygóknak

2010.06.15. 16:47
Az Index fesztiválblogja

Amíg a politikai magasszférákban az ismert, homokozóra emlékeztető állapotokról és relációkról hallani nap mint nap, mi egyszerű zenekedvelők igen más síkon viszonyulunk a szomszéd ország fesztiválkínálatához. A szlovák fiatalok érthető módon éltetik a mi hőn szeretett Szigetünket, mi meg egyre inkább csodáljuk a "szlovákok Szigetét", a Pohoda fesztivált. Pár név, amikre feltételes reflexként gúvad ki a trendközeli popra érzékeny szem: The Stranglers, Ian Brown, Does It Offend You, Yeah?, The Xx, Klaxons, New Young Pony Club, Digitalism. Mindez 60 euróért. Hajtás után részletes info és további fellépők a a július 7-10 között, Trencsén közelében megrendezett fesztiválról.

Crystal Castles
Crystal Castles

A fesztivál maga 3 napos, bár a legelső a már megszokott nulladikként funkcionál, és teljesen egyértelműen az egykoron a Sex Pistols tökét szorongató The Stranglers fellépésére van kihegyezve. Második nap aztán már teljes erővel dübörög a fesztivál mind a tíz (!!!) színpada. Fellép a berlini popdíva Miss Platinum, az angol gitárpop nemrégiben új lemezzel jelentkezett nagy neve, a The Futureheads, a most már tulajdonképpen kiadatlan új lemezét turnéztató nu-rave alapvetés Klaxons, és a Stone Roses frontembereként instant legendává lett, azóta szólókarriere által is istenített Ian Brown is.

A Tesco színpadon játszik Adam Green, vagy a széles körben elismert amerikai énekes-dalszerző, a reggae-legenda Max Romeo is. Eggyel odébb kora délután játszik minden pattogó-elektronikus prüntyögéskedvelő örömére az angol Metronomy, az elektropop-reménység The Golden Filter, a szintén angol Friendly Fires, az elektronikus körökben itthon is igen népszerű Autechre, majd a Digitalism rotyogtat egy dj-szettel a pultban. A széles skála kedvéért lesz még az új lemezét turnéztató Woven Hand, és a sor korántsem teljes, ez még csak az ez első nap.

The Futureheads
The Futureheads

A második nap folytatódik a nagy dilemma, hogy mi kerüljön a személyes programba, és mi nem, kötelező fellépőkből ugyanis itt sincs hiány: a főszínpadon egymást váltja az angol elektropop-hiszti egyik legnagyobb neve, a New Young Pony Club, az amerikai Juliette Lewis, aki élőben mindig erős, csak most máshogy, az electroclash nagyágyú Scissor Sisters, és a tavalyi év egyik legmeglepőbb közkedvence, a The Xx, amelynek a nagyszínpadi főműsoridős produkcióját illetően bár vannak fenntartásaink, ki nem hagynánk, lévén a magyar fesztiválok egyike sem volt képes a szuper line-upba belepasszírozni a zenekart. Közvetlen utánuk egy huszárvágással az újra aktív elektronika-legenda Leftfield, akik olyanokat inspiráltak, mint a Chemical Brothers, Prodigy, és Open Up című, Johnny Rotten énekével készült slágerüket kötelező imádni.

Eggyel odébb szintén délutántól kapkodhatod a fejed: a norvég, árulkodó nevű Casiokidset a francia indie újonnan feltűnt slágerzenekara, a The Shoes követi, miután a Crystal Castles mutatja be új lemezét és szabdalja a vokált élőben korábbi slágerei esetén. Éjfélkor némi kikapcsolódás a reklámhős José González és az izlandi, a mostani Sigur Rósnál eggyel érdekesebb Múm jóvoltából, előtte az egyre felkapottabb angol These New Puritans, utána méltó zárásképp egy ún. lesújtó buli az energiabomba Does It Offend You, Yeah? jóvoltából. További infó: www.pohodafestival.sk