Csak a Tankcsapda fért fel a Nagyszínpadra

2010.06.23. 14:36 Módosítva: 2010.06.23. 17:51
Az Index fesztiválblogja

Végleges lett a Sziget Nagyszínpadának programja. Eszerint a mínusz egyedik napon a Kispál és a Borz búcsúzik, őskispálos tagokkal, Németh Jucival, Csík Zenekarral. A nulladik napon a Nagyszínpadon reggae- és skaörömünnepet mit tartanak. A nap egyik legrangosabb fellépője, a Skatalites lemondta a fellépést,  így a jamaicai zenéből a Ladánybene 27, a PASO, az Aggrolites, a Toots & The Maytals, a Wailers és a UB40 maradt.

Szerda

Az első nap a 25 éve alakult merikai Gwar tombol latexszörnynek öltözve és fröccsköl művért a nézőkre. Őket követi a brit punkzenekar, a The Toy Dolls, és a tavalyi nagyszínpados koncertje után megint fellép a Ska-P. Visszatérő vendég a sévd The Hives. A Madness angol beatzenei hagyományokból, kupléból, kabarézenékből és a jamaicai eredetű skából összegyúrt zenéjével dobja fel a közönséget az első fesztiválnapon, szerdán, azaz augusztus 11-én főműsoridőben.

Csütörtök

A berlini KIZ melegíti be a közönséget csütörtök délután. Ezt követően a Young Punx klasszikus french house, 80-as évekbeli pop, hard, glam és diszkórock elemekből összegyúrt mash-up partizenéje folytatja a sort, majd jön Johnny Rotten, azaz polgári nevén John Lydon és zenekara, a Public Image Ltd. A New Musical Express idén életműdíjjal jutalmazta a Sziget következő fellépőjét, a The Specialst, amely a Szigeten kívül csak két fesztivál meghívását fogadta el. A csütörtök fő fellépője a már sokadszorra visszatérő Faithless lesz. A God is a DJ-t eljátszák, az fix.

Péntek

Előbb a fehérorosz Ljapisz Trubeckoj csinál vicces rockandrollt, majd Papa Roach kalimpál délután, utána Németország leghíresebb reggae-énekese, a kölni Gentleman legfrissebb, Diversity névre keresztelt stúdióalbumával érkezik a Szigetre. A pénteki nap kora esti fellépője a libanoni származású, de Angliában élő Mika, akit a Los Angeles-i 30 Seconds To Mars követ.

Szombat

A Subsonica és a The Cribs kezd, majd jön a Tankcsapda, amely már tavaly is a Nagyszínpad egyetlen magyar fellépője volt. A Sziget-hétvége e napjának esti sztárja az új lemezét augusztus közepére ígérő heavy metal legenda, az Iron Maiden.

Vasárnap

Két ukrán zenekar, a Death Valley Screamers és a Rada indítja a Nagyszínpad programját, majd jön az egyszerű, favágórockot játszó Danko Jones, amely májusban megjelent legújabb stúdióalbumával, a Below The Belttel érkezik. Utánuk a Kasabian nevű brit indie-rock zenekar következik, amelynek tavaly megjelent legfrissebb hanganyagát, melyet a Q magazin és az NME is az év albumának választotta. A Sziget utolsó nagyszínpados koncertjét az angol Muse adja.